Istoricul sat Masouleh

Masouleh1

Satul Masouleh este situat în provincia Gilan, din Iran. Este cocoţat pe un munte acoperit de o pădure deasă, la aproximativ 60 de kilometri de Marea Caspică. Mai tot timpul acoperit de ceaţă, care se risipeşte foarte rar de deasupra satului, Masouleh oferă un spectacol incredibil: o serie de vile construite în pantă, astfel încât curtea fiecărei case este acoperişul altei case.

Masouleh2

Masouleh este situat la altitudinea de aproximativ 1.050 de metri deasupra nivelului mării, dar diferenţa de nivel este de peste o sută de metri în localitate. Din acest motiv, casele sunt construite pe terase în trepte şi sunt interconectate.

Terasa fiecărei case are funcţia de curte pentru casa de deasupra. În unele cazuri, străzile trec peste acoperişurile interconectate. Datorită aspectul său unic, în Masouleh nu pot circula autovehiculele, din cauză că străzile sunt înguste şi cu multe scări.

Masouleh3

Arhitectura ciudată a satului Masouleh poate fi comparată, într-o anumită măsură, cu a satului libian Ghadames, unde acoperişurile interconectate creează o reţea de pasaje.

Clădirile din sat au în majoritate două niveluri şi sunt făcute din chirpici şi pari. Între case există treceri înguste, şerpuitoare, care duc la nivelul superior al oraşului. Având în vedere că aceste case vechi sunt construite în mare parte din lut şi lemn, este cu adevărat uimitor că acoperişurile pot servi ca trotuare şi alei.

Masouleh4

Mai mult decât atât, ele sunt în mod constant expuse la uzură meteorologică, de intemperii cum ar fi ploaia torenţială şi ninsorile abundente.

Datorită amplasării sale la altitudine mare, climatul din Masouleh este diferit de cel din restul Iranului, care este cald şi uscat. Aici, aerul cald şi umed adus de curenţii din sud-vest de pe Marea Caspică este blocat de Munţii Alborz, creându-se precipitaţii abundente şi ceaţă în partea exterioară a munţilor. Precipitaţiile abundente au dat naştere pădurilor dese şi râurilor care izvorăsc din această zonă.

Masouleh5

Primii oameni s-au stabilit la Masouleh în urmă cu mai mult de o mie de ani, la 6 kilometri nord-vest de actualul sat, în localitatea numită Vechiul Masouleh. Masouleh se afla pe Drumul Mătăsii din regiunea Gilan şi oameni din depărtări şi din apropiere s-au adunat acolo pentru a vinde şi cumpăra marfă.

Masouleh6

Acum populaţia dă semne de îmbătrânire, căci comerţul a migrat în centrele comerciale, iar tineretul s-a dus să caute de lucru în alte părţi, din cauza şomajului şi a lipsei de venituri. În zilele noastre, Masouleh este în curs de a deveni o destinaţie turistică populară.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)