Istanbul, oraşul de pe două continente

Istanbul1

Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia şi al cincilea din lume ca populaţie, este considerat european, dar el se întinde pe două continente diferite. O parte din Istanbul se află în Europa, iar alta în Asia.

Istanbul2

Partea europeană a oraşului Istanbul este separată de partea din Asia de Strâmtoarea Bosfor, o cale navigabilă de 31 km lungime, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara şi formează o graniţă naturală între cele două continente.

Istanbul3

Două poduri suspendate peste Bosfor – Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmet, numit şi Podul Bosfor II- leagă cele două părţi, dar mulţi turist preferă să viziteze doar partea europeană a Istanbulului, din considerente legate de semnificaţia sa istorică.

Istanbul4Vedere aeriană a Podului Bosfor

Partea europeană este, de asemenea, centrul comercial al oraşului, cu bănci, magazine şi birouri ale corporaţiilor, fiind, totodată, reşedinţă pentru două treimi din populaţie. Partea asiatică arată mai relaxat, cu bulevarde largi, cartiere rezidenţiale şi mai puţine hoteluri şi atracţii turistice.

Istanbul este unul dintre puţinele oraşe din lume revendicate de două continente. Exemple de alte astfel de oraşe, care sunt pe jumătate asiatice şi pe jumătate europene, sunt oraşele ruseşti Orenburg şi Magnitogorsk, precum şi Atyrau, un oraş din vestul Kazahstanului.

Istanbul5

În mod similar, Suez, un oraş egiptean aflat la Canalul Suez, aparţine atât de Africa, cât şi de Asia. Dar Istanbul este de departe cel mai mare astfel de oraş şi singura metropolă din lume care are această caracteristică.

Asigurând singurul traseu pe apă între Marea Mediterană şi Marea Neagră, Bosforul a fost pentru multă vreme resursa principală a oraşului. În special Cornul de Aur, un estuar dintr-un capăt al Strâmtorii Bosfor, din punctul în care strâmtoare întâlneşte Marea Marmara, care formează un port mare, liniştit. Pe partea europeană a Bosforului a existat oraşul Bizanţ, întemeiat de grecii antici în jurul anului 660 î.Hr., cetate care, mai târziu, a devenit Istanbul.

Istanbul6

Când Constantin cel Mare a devenit noul împărat roman, oraşul a fost redenumit Constantinopol, în 330 d.Hr. Pentru următoarele şaisprezece secole, Constantinopolul a servit drept capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin, a Imperiului Latin şi a Imperiului Otoman, fiind reşedinţa a peste 120 de împăraţi şi sultani care au domnit aici.

Istanbul7

Istanbulul a fost un oraş creştin în epoca romană şi bizantină, înainte ca otomanii să cucerească oraşul, în 1453, şi să îl transforme într-o fortăreaţă islamică şi în punctul central al ultimului califat.

Istanbul8

După Războiul de Independenţă turc, a fost înfiinţată, în 1923, Republica Turcia modernă şi, deşi Ankara a fost aleasă drept capitală, oraşul nu şi-a pierdut semnificaţia. Multe palate şi moschei imperiale încă punctează linia dealurilor din Istanbul, ca semne distinctive vizibile ale rolului central anterior al oraşului.

Istanbul9

Astăzi, Istanbul este o imensă metropolă care leagă continente, culturi şi religii, având 15 milioane de locuitori, şi unul dintre cele mai mari centre de afaceri şi culturale ale regiunii.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, en.wikipedia.org)