Islamabad, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Asia de Sud

Islamabad-01

În fiecare an, la 23 martie, Republica Islamică Pakistan sărbătoreşte Ziua Republicii. Islamabad este capitala Pakistanului şi are o populaţie ce depăşeşte un un milion de locuitori. Capitala face parte din zona metropolitană Islamabad-Rawalpindi, cu o populaţie de peste 4,5 milioane de locuitori.

După ce Pakistanul îşi proclamă, în 1947, independenţa în cadrul Commonwealth-ului, s-a luat în considerare construirea unei noi capitale, separată de activitatea economică a celei vechi de la Karachi. După o amplă cercetare şi studii de fezabilitate, o comisie special înfiinţată în acest sens a recomandat zona de nord-est a oraşului istoric Rawalpindi.

Ridicat în anii ’60 şi având de la bun început statutul de oraş modern, în Islamabad, drumurile şi bulevardele au fost planificate cu atenţie, au fost construite clădiri publice frumoase şi bazaruri bine organizate, dar şi pieţe şi centre comerciale. Oraşul este împărţit în opt zone de bază: zona administrativă, enclava diplomatică, zona rezidenţială, sectoarele educaţionale, zone industriale şi comerciale, precum şi zonele rurale şi verzi.

Islamabad-02

În capitala Pakistanului există foarte multe muzee şi galerii de artă. Muzeul Lok Virsa este situat în Parcul Shakarparian, cele peste 25 de galerii aflate în patru clădiri fiind legate între ele prin pasaje. Aici există săli mari dedicate arhitecturii, culturii muzicale, textilelor şi altor elemente culturale. Trebuie menţionat şi Muzeul Căilor Ferate Gorla Pakistan, care aminteşte de vremurile de odinioară ale Căii Ferate Nord-Vest. Gara a fost renovată şi găzduieşte, în prezent, câteva locomotive vechi.

Un loc fascinant pentru copii este Muzeul de Istorie Naturală, unde, în curtea interioară există montat un schelet imens al unei balene albastre. Galeria Naţională de Artă este o clădire modernă, care s-ar putea încadra cu succes în orice oraş european. Aici există o colecţie de peste 450 de opere de artă, o diversitate de picturi contemporane şi clasice, dar şi sculpturi. De asemenea, în incinta sa există un teatru.

În Islamabad există numeroase parcuri şi spaţii verzi de petrecere a timpului. Daman-e-Koh este un punct panoramic situat pe dealurile ce străjuiesc oraşul, iar la poalele acestui punct găsim Grădina Zoologică. Considerat unul dintre cele mai mari parcuri din sud-estul Asiei, parcul Fatima Jinnah este ideal pentru activităţi sportive precum, jogging, cricket, tenis, dar şi pentru copii.

Islamabad-03

Alte puncte importante pe harta acestui oraş sunt moscheele, templele şi monumentele. Faisal Masjid este cel mai cunoscut loc din Islamabad, o moschee foarte mare dăruită de regele Faisal al Arabiei Saudite.

Dintre templele din Islamabad recomandate spre vizitare sunt Imam Bari Shrine şi Golra Sharif. Combinând o istorie bogată, la confluenţa multor civilizaţii, Islamabad – capitala Pakistanului, este unul dintre cele mai frumoase oraşe din regiunea Asiei de Sud. (Text: Agerpres, Foto: mailnetwork.com, uwpics.urduwire.com, xamaxan.files.wordpress.com, Video: youtube.com)