Compozitor, dirijor, realizator tv, conducătorul celebrului grup SONG, artistul Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951.
A absolvit Conservatorul din Bucureşti. Oanţă – cum îi spuneau apropiaţii – a rămas fără părinţi şi a fost crescut de o mamă adoptivă pentru care avea un respect deosebit. A luat ambele nume de familie, şi pe cel al părinţilor, şi pe cel al mamei adoptive.
La începutul anilor ’70, un grup de studenţi de la limbi germanice au luat hotărârea de a cânta muzică americană şi au apelat la ajutorul lui Voicu Enăchescu, care dirija corul Universităţii Bucureşti. Atunci au cunoscut mai mulţi studenţi la Conservator. Unul dintre ei era Ioan Luchian Mihalea.
Atunci se puneau bazele a ceea ce a devenit un adevărat fenomen – grupul SONG. Era ceva ce nu mai se mai văzuse până atunci. Un grup de tineri veseli, care dansau în ritmul melodiilor, îmbrăcaţi modern, în culori vii, care trăiau muzica şi cântau cu o plăcere ce li se citea pe chip şi în priviri.
Pe cea care i-a devenit soţie, Adina, a cunoscut-o în 1977, când aceasta a venit în SONG, şi s-au căsătorit în 1990, după ce s-a născut fiul lor, Ionuţ.
Cariera lui Oanţă s-a legat, incontestabil, de activitatea grupului SONG. A câştigat admiraţia publicului de toate vârstele, incluzând în repertoriul SONG (prescurtarea sintagmei Suntem Oamenii Noii Generaţii) piese clasice sau moderne. Întrebat într-un interviu care sunt primele trei calităţi ale SONG-ului, a răspuns: „frumuseţea – mai ales cea spirituală, la care ţinem foarte mult -, spiritul de echipă, capacitatea de mobilizare – fiind imposibil, altfel, să se realizeze 5-7 întâlniri pe săptămână”.
Spunea mereu că „importante nu sunt statisticile, important e ceea ce spune formaţia, câţi oameni fug spre sala în care se cântă”. Avea mereu grijă de imaginea tinerilor din SONG şi a copiilor din MiniSONG. În paralel cu cele două grupuri, a înfiinţat şi Cvintetul Luchian, cu care a participat în numeroase emisiuni de divertisment pentru televiziune.
„Poate înainte de toate SONG-ul înseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat în 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemişcat când aerul care te înconjoară e proaspăt şi merită respirat”, spunea Ioan Luchian Mihalea, într-un interviu.
Mare parte dintre cei care au trecut prin SONG sunt în prezent artişti cu acte în regulă. Unul dintre primii membri ai grupului a fost actorul Bogdan Stanoevici. La vremea când SONG-ul era la început, Bogdan era elev la Liceul ”I.L.Caragiale”, în clasa a XI-a.
”La început au fost 8 studenţi la Limbi Străine şi la Conservator şi apoi 12. 12 oameni furioşi, printre care eram şi eu. Primele mele experienţe artistice au fost cu SONG-ul, inclusiv prima poezie pe care am spus-o în faţa camerelor, într-o emisiune a lui Tudor Vornicu. Era poezia ‘Un duel’ de Topârceanu. Și pentru că eu îmi construisem un personaj bâlbâit şi spuneam ‘eroii mei sunt doi co-co-coşi’, mi-am căpătat porecla de ‘Coco de la Song’„, îşi amintea Bogdan Stanoevici într-un interviu, în 2011, în romanialibera.ro.
Un moment care l-a marcat pe actor a fost acela în care, într-un spectacol la Sala Palatului, au cântat colinde.
”Făceam în fiecare an un spectacol în decembrie, chiar de ziua lui Oanţă, la Sala Palatului. Şi-n primul an, am cântat două colinde, am crezut că se rupe sala. A fost o reacţie extraordinară. Urlete! Să auzi în sala congreselor PCR colinde cu ‘Fecioara Maria naşte pe Mesia’….”, povestea Bogdan Stanoevici.
Printre numele cunoscute care au trecut prin SONG se numără Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Doina Matei Pocorschi, Bogdan Dragomir, Luminiţa Velciu, Gianina Corondan.
Tinerii care au fost colegi în SONG au avut o studenţie altfel decât a celorlalţi, pentru că împărţeau repetiţii, emoţii, nopţi de nesomn, vacanţe, petreceri, spectacole, turnee, filmări, înregistrări, revelioane şi mai ales aceeaşi pasiune. Iar cel care a făcut posibil acest lucru, liantul dintre ei era Oanţă. Datorită unui talent special, a pasiunii pentru muzică şi teatru şi a dragostei pe care a avut-o pentru grup.
El avea obiceiul de a-i stimula atunci când erau obosiţi sau când i se părea lui că le cam lipseşte energia pentru a da un spectacol cât mai bun. În astfel de momente începea să facă o serie de gesturi pe care publicul nu le vedea, mimici caraghioase, adresate unuia ori altuia din grup, sau tuturor. Rezultatul, de cele mai multe ori, era că se mobilizau şi reuşeau să cânte cu pasiune şi plăcere chiar în momentele mai dificile.
În anul 1973, Oanţă a înfiinţat corul de copii MiniSONG – o miniatură a Song-ului, în care a îndrumat paşii multor copii spre muzică. I-a învăţat pe cei mici piese din folclorul românesc şi universal, titluri celebre din muzica de film, canţonete, muzică din operete. Au avut numeroase turnee, au fost pe aproape toate scenele ţării şi în străinătate, se pregăteau chiar de un adevărat turneu în America. Alina Sorescu a fost cea mai mică membră a grupului MiniSONG. Avea doar 4 ani atunci când l-a întâlnit prima oară pe Oanţă. Din MiniSONG a făcut parte şi Dana Rogoz, actuală actriţă.
În primăvara anului 1989 a pus bazele unui nou grup, numit „Bazar”, format în exclusivitate de elevi ai Școlii Populare de Artă din Capitală. Cu acest grup a participat în diverse spectacole la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Casa Studenţilor „Grigore Preoteasa” sau Sala Radio din Bucureşti. Grupul a existat un singur an.
A participat, împreună cu grupul SONG, în 1990, la înregistrarea operei rock „Lanţurile” a trupei Krypton, urmată de un spectacol grandios care a avut loc în Bucureşti, la 1 Decembrie 1990, în Piaţa Revoluţiei.
”Colaborarea cu Oanţă a fost ceva fabulos, şi-a demonstrat talentul de interpret, de dirijor şi de coordonator al unui grup atât de mare cum era SONG-ul, m-au impresionat soluţiile pe care le-a găsit pentru a obţine ceea ce ne trebuia în acel show, a fost ceva revoluţionar. Pentru mine rămâne o mare voce, un mare talent şi m-a onorat respectul pe care mi l-a arătat acest mare artist”, declara solistul trupei Krypton, Gabi ”Guriţă” Nicolau.
Prietenii din lumea artistică, mai ales cei care locuiau în acelaşi cartier cu el, în Drumul Taberei, erau obişnuiţi ca de sărbători să fie colindaţi de grupul SONG.
”Îmi amintesc că îşi făcuse obiceiul să-şi adune trupa în Ajun de Crăciun şi noaptea târziu să treacă pe la casele celor dragi să colinde. Într-o asemenea noapte târzie, când tocmai ne-am pregătit să ne culcăm, am auzit la geam un cor de ‘îngeri’. Erau copiii lui Mihalea. Nu am să uit niciodată noaptea aceea”, mărturisea, în 1993, actriţa Stela Popescu.
A fost, dincolo de compozitor şi dirijor, un interpret talentat, prezentator de emisiuni pentru copii – ”TipTop, MiniTop” – şi a jucat, în roluri episodice, în filme precum ”Iancu Jianu”, ”Mult mai de preţ e iubirea”.
Viaţa pentru Ioan Luchian Mihalea şi-a încheiat cursul la 29 noiembrie 1993, când a fost asasinat cu bestialitate. Artistul avea doar 42 de ani când a plecat în lumea de unde vin colindele pe care le cânta. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)