În decembrie 2000, compania sud-coreeană LG Electronics a introdus primul frigider digital din lume. Acesta a fost numit Internet Digital DIOS, iar o recenzie publicată în revista Appliance Design la momentul respectiv remarca faptul că ar putea fi folosit pentru navigarea pe internet, pentru apeluri video şi monitorizarea informaţiilor cu privire la conţinutul său, cum ar fi datele de expirare.
Această inovaţie de succes a devenit rapid ţinta glumelor pe seama tehnologiei dezlănţuite, scrie thomsonreuters.com, într-o amplă analiză publicată la 1 iunie. La urma urmei, cine are nevoie cu adevărat de un frigider care se conectează la Internet pentru a-i spune proprietarului că mâncarea este pe cale să expire, mai ales într-un moment în care multe gospodării încă folosesc modemuri dial-up pentru acces la Internet? Să ne imaginăm sunând-o pe bunica de pe un frigider care permite un apel video printr-o conexiune dial-up!
„Internetul obiectelor” (sau lumea obiectelor inteligente) trece de la sci-fi la convenţionalism
După 16 ani, ideea LG nu este atât de rea. Dintr-o dată totul este conectat la internet şi termenul „internet al obiectelor” (IoT) cuprinde o gamă largă de dispozitive digitale, care fac totul, de la monitorizarea semnelor noastre vitale cu ajutorul aplicaţiilor pentru antrenament, până la conectarea maşinilor noastre la companiile de asigurări pentru a le spune cum conducem.
La Salonul de electronică CES (Consumer Electronics Show) de la Las Vegas din acest an, mai mult de 900 de companii au prezentat produse care se încadrează în categoria IoT. Firma de cercetare Gartner a estimat recent că 6,4 miliarde de „”obiecte”” conectate la internet vor fi utilizate în 2016, cu 30 la sută mai multe decât în 2015. Printre cele mai la modă cadouri de vacanţă de anul trecut s-au numărat ceasuri Apple, Fitbits, console de jocuri, drone controlate de la distanţă — şi toate sunt capabile să ofere mai multe informaţii decât expirarea alimentelor.
În timp ce produsele din aproape fiecare categorie de tehnologie de consum, de la gadgeturi la automobile, sunt din ce în ce concentrate în universul IoT, unele dintre cele mai interesante se concentrează pe automatizarea activităţilor de acasă. Mai mult decât o justificare pentru LG că a ştiut într-adevăr că frigiderul lor digital va fi util, ştiri recente, cum ar fi achiziţia în valoare de 3,2 miliarde de dolari de către Google a unui termostat conectat şi a unui detector de fum ale dezvoltatorului Nest Labs, au făcut clar faptul că suntem în pragul unei curse tehnologie totale pentru controlul casei inteligente.
Amploarea pieţei IoT
Cum procedează cei mai importanţi jucători din domeniu atunci când vine vorba de automatizarea locuinţei? Google şi Apple au făcut mult zgomot, dar nu sunt singurele. De fapt, potrivit unei analize recente efectuate de „”IP & Science business of Thomson Reuters””, Samsung, Sony şi LG conduc în prezent activitatea generală de cercetare şi dezvoltare în acest domeniu. Apple are în total şapte cereri de brevet de invenţie şi şase brevete acordate.
Lista completă a companiilor care îşi intensifică eforturile de inovare în domeniul automatizării locuinţei include un mix larg de companii tech şi electronice dedicate, precum şi organizaţii asociate în mod mai tradiţional cu aparate electrocasnice, cum ar fi Honeywell şi Philips. Numărul total de cereri de brevete noi a crescut cu 551 la sută din 2010 până în 2014, în timp ce domeniul a devenit tot mai aglomerat.
Aceste date sunt întărite de cercetări suplimentare efectuate de „”IP & Science business of Thomson Reuters”” în raportul pe 2015 „”State of Innovation”” (Starea Inovaţiei), care a identificat topul companiilor care dezvoltă noi tehnologii în domeniul calculatoarelor şi dispozitivelor periferice, precum şi al industriei de electrocasnice. Lista firmelor reprezentate în cele două categorii prezintă o imagine a două industrii care devin din ce în ce în ce mai convergente şi mai dependente una de cealaltă pe măsură ce continuă să dezvolte tehnologii de larg consum.
Este demn de remarcat faptul că într-o lume care a fost în mod tradiţional dominată de branduri ca Maytag, Viking şi KitchenAid, companiile de top care dedică cea mai mare parte a activităţii de cercetare şi dezvoltare bucătăriei de acasă reprezintă acum un amestec hibrid între actorii din tehnologie şi electrocasnice, cum ar fi Panasonic, LG şi Mitsubishi.
Liderii din SUA în domeniul aparaturilor de uz caznic de încălzire şi răcire, cum ar fi Whirlpool, General Electric şi Carrier, sunt încă foarte mult în joc şi conduc toţi ceilalţi producători americani în producţia totală de brevete referitoare la inovaţii în electrocasnice, dar industria suferă o evoluţie dictată de conectivitatea digitală.
Viitorul casei inteligente
În condiţiile în care viteza de conexiune la internet continuă să crească tot mai repede şi mai fiabil, integrarea perfectă a aparatelor conectate şi a tehnologiilor de automatizare pentru acasă va deveni aproape imperceptibilă. Noutatea de astăzi va deveni în curând necesitatea de mâine şi echipamentul standard de anul viitor. Este o progresie pe care companiile care operează în acest domeniu o înţeleg.
„Noi înţelegem că inovaţia va face primul pas înapoi când va înceta să meargă înainte. De aceea, nu ne vom opri niciodată din a căuta noi produse care rezonează cu oamenii care le folosesc. Lucrăm neobosit pentru a crea un design excepţional şi o tehnologie cu un scop precis care se armonizează cu casa, mai degrabă decât să iasă în evidenţă într-o casă. Unele companii doresc să se concentreze asupra lor însele. Noi mai degrabă ajutăm cu rufele, gătitul, felurile de mâncare şi alte sarcini, astfel încât oamenii să aibă mai mult timp să se concentreze asupra celor din jur şi pe activităţile care contează cel mai mult pentru ei„, a explicat Steven John Kuehl, tehnolog principal la Whirlpool, în raportul „”State of Innovation””.
Sentimentele lui Kuehl sunt deja puse în practică, dacă ne gândim că un număr tot mai mare de dispozitive conectate la internet gestionează sarcinile noastre de zi cu zi şi ne ajută să le realizăm mai eficient decât oricând înainte.
Deşi puţini dintre noi sunt susceptibili să o sune vreodată pe bunica /de/ pe frigider, ideea unui frigider care comandă automat produse proaspete şi lapte de la un serviciu de livrare de produse alimentare atunci când proviziile noastre sunt scăzute nu mai este atât de exagerată.
Când vom şti că viitorul a sosit? Când nu ne vom mai aduce aminte că a existat vreodată un alt mod de a face lucrurile pe care aparatele noastre le vor face în mod automat. (Text: Agerpres, Foto:odysseyways.com, yahoo.com, examiner.co.uk)