Insula Sfânta Elena: închisoarea lui Napoleon

Insula-Sfanta-Elena1Jamestown, insula Sfânta Elena. Scara lui Iacov este vizibilă în partea inferioară a imaginii

Sfânta Elena, un teritoriu britanic de peste mări, este o insulă îndepărtată situată în Oceanul Atlantic de Sud, la aproximativ 1.950 km vest de coasta de sud-vest a Africii. Cel mai apropiat uscat este Insula Ascension, locul unui aerodrom auxiliar al US Air Force, care se află la 1.125 km în direcţia nord-vest. Insula locuită cea mai îndepărtată din lume, Tristan da Cunha, este situată la 2.100 km, în sud.
Insula-Sfanta-Elena2

Nelocuită când a fost descoperită de portughezi, în 1502, Sfânta Elena a fost folosită ca garnizoană de britanici, în timpul secolului al XVII-lea, şi, pentru o lungă perioadă de timp, a servit ca loc de popas important pentru navele care navighau spre Europa din Asia şi Africa de Sud. Importanţa sa ca port de escală a scăzut după deschiderea Canalului Suez în 1869.

Insula-Sfanta-Elena3

Cel mai faimos rezident al Insulei Sfânta Elena a fost Napoleon Bonaparte, care a fost exilat aici de către britanici, din 1815 până la moartea sa, în 1821. Astăzi se pot vizita locurile care marchează trista lui şedere acolo. Insula are acum aproximativ 4.000 de locuitori.

Insula-Sfanta-Elena4Scara lui Iacov

Sfânta Elena este o insulă vulcanică, situată pe creasta munţilor subacvatici din Atlantic, aşa-numita dorsală mezo-atlantică, fiind compusă în mare parte din teren accidentat şi stânci perpendiculare, care se ridică cu 500-700 de metri deasupra nivelului mării.

Insula-Sfanta-Elena5

Singurul loc în care pot ancora navele este în partea de nord-vest a insulei, în Golful James, de unde se întinde o vale îngustă pe 2,4 km în interior. În această vale, prins între stânci abrupte, este amplasat oraşul capitală şi portul Jamestown.

Insula-Sfanta-Elena6

Jamestown este cea mai ciudată aşezare din Sfânta Elena. Oraşul este lung, subţire şi dens populat, cu străzi înghesuite şi lungi. Unele dintre colţurile străzilor sunt decorate cu arbuşti şi arbori. Terenul din jur este accidentat şi abrupt, iar căderile de stânci sunt frecvente, deteriorând uneori clădirile.

Insula-Sfanta-Elena7RMS St Helena în portul de Jamestown, Insula Sfânta Elena

Emblematică pentru oraş este Scara lui Iacov, o scară de 699 de trepte, construită în 1829 pentru a lega Jamestown de fostul fort de pe Dealul Ladder. Scara are foarte mare popularitate printre turişti, este iluminată pe timp de noapte şi în fiecare an este în centrul unei festivităţi la care iau parte oameni veniţi din toate colţurile lumii.

Insula-Sfanta-Elena8

Alte locuri interesante de vizitat sunt Muzeul Sfânta Elena, impresionant de marele Fort Knoll, cele două reşedinţe ale lui Napoleon – Longwood şi Briars, precum şi mormântul lui.

Casa Longwood, din localitatea cu acelaşi nume, este casa în care Napoleon şi-a petrecut marea majoritate a timpului de la Sfânta Elena şi, de asemenea, casa în care a murit. Ea are mai multe aripi şi conţine tipul de mobilier care ar fi trebui să existe atunci când a trăit acolo, deşi cele mai multe dintre originalele au fost duse în alte părţi. Casa funcţionează acum ca muzeu şi este întreţinută de guvernul francez.

Insula-Sfanta-Elena9Casa Longwood, reşedinţa lui Napoleon pe insula Sfânta Elena

Fiind una din insulele cele mai îndepărtate din lume şi fără aeroporturi comerciale, la insulă se poate ajunge numai cu vaporul. RMS Sfânta Elena, singurul vas care asigură o legătură maritimă pentru insulă, circulă între Sfânta Elena şi Cape Town şi opreşte la Insula Ascension şi Golful Walvis, iar ocazional, călătoreşte în nord la insulele Tenerife şi Portland, aparţinând Marii Britanii.

Insula-Sfanta-Elena10Casa Longwood, reşedinta lui Napoleon pe insula Sfânta Elena

Viaţa este lentă şi grea în Sfânta Elena. Nu există reprezentanţe ale lanţurilor de magazine, iar puţinele magazine locale închid la ora 16.00. Miercuri se lucrează doar jumătate de zi, iar în timpul sfârşitului de săptămână doar câteva localuri au program permanent.

Insula-Sfanta-Elena11

Rafturile magazinelor rămân goale de cele mai multe ori până la sosirea navei, iar apoi stocurile se epuizează din nou. Nu există nici o reţea de telefonie mobilă pe insulă, conexiunea la internet este neregulată şi plină de hopuri.

Insula-Sfanta-Elena12

Economia este slabă şi este susţinută aproape în întregime de ajutorul din partea guvernului britanic. Şomajul este o problemă persistentă, iar mulţi locuitori muncesc în străinătate. Singura atracţie a insulei este chiar depărtarea sa, dar puţini turişti sunt dispuşi să-şi petreacă şase zile într-un vapor pentru a ajunge acolo. În 2013, doar 3.200 de vizitatori au sosit pe insulă.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: oceanwide-expeditions.com, sainthelena.gov.sh, 2013worldcruise-jimandginny.com, flickr.com, panoramio.com, catamaranguru.com)