Îngheţata de vanilie, aşa cum se prepara în urmă cu mulţi ani

inghetataÎngheţata servită în casă era, în urmă cu şapte-opt decenii, în mediul rural timişean, un lux. Nu se făcea să fii sărac şi să mănânci îngheţată ca desert! Acest rafinat produs se putea cumpăra doar de la cofetăria din centrul satului sau pe stradă, la vânzătorul ambulant. În comuna Răchita aflăm reţeta acelor ani.

„Avem nevoie de 3 ouă întregi, 1/2 litru lapte, 120 grame zahăr pudră, 1 praf vanilat. Acestea le amestecăm şi le batem bine cu telul. Vasul se pune la foc potrivit şi amestecăm în continuare conţinutul cu telul, până se îngroaşă. Încercăm consistenţa prin introducerea unei linguri în cremă. Dacă lingura rămâne îmbrăcată în cremă, înseamnă că e gata. Lăsăm să se răcească complet şi turnăm în tăviţele frigiderului, unde lăsăm să se răcească”, a dezvăluit reţeta îngheţatei de casă Doina Jivan din Răchita.

Vă aduceţi aminte de frigiderele „Fram”, care aveau tăviţele acelea mici pentru gheaţă? Ca desert, se puneau în pahar/cupă câte două-trei cubuleţe, nu mai mult. Şi copiii se mulţumeau cu atât...(Text: Agerpres, Foto: thefauxmartha.com)