Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ

bani-somajAbsolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, informează Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM).

Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor promoţiei 2016 reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

„Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională)”, se menţionează în comunicatul AMOFM.

Pentru a putea primi această indemnizaţie, absolvenţii trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la Agenţiile Locale de Sector, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate, în original şi copie; actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie; adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

AMOFM avea în evidenţe la finele lunii mai 20.171 de şomeri, indemnizaţi şi neindemnizaţi, iar rata şomajului era de 1,82%. Din totalul şomerilor, peste jumătate (11.058) erau femei. Șomerii indemnizaţi erau în număr de 3.896 (2.269 femei), numărul absolvenţilor indemnizaţi fiind de 16 (8 femei). (Text: Agerpres, Foto: wall-street.ro)