Încercare eşuată de a crea un recif artificial din cauciucuri uzate

recif1

La aproximativ 2 km în largul Boulevardului Răsăritului de pe coasta oraşului Fort Lauderdale din Florida, se află un fel de groapă de gunoi cu pneuri uzate ajunse în stare de putrefacţie.

Este Reciful Osborne, un cimitir subacvatic cu două milioane de cauciucuri, care au fost amplasate acolo în anii 1970, ca parte a unei operaţiuni ecologice, care nu a reuşit să creeze un recif artificial.

recif2Barjă folosită pentru aruncarea cauciucurilor uzate în ocean şi realizarea recifului Osborne în largul coastei oraşului Fort Lauderdale din Florida

De-a lungul anilor, multe dintre anvelope au fost dislocate de furtuni tropicale şi uragane şi au cauzat pagube la recifele de corali originale existente în apropiere. După patruzeci de ani, cauciucurile uzate sunt încă acolo şi cauzează mai mult rău decât bine în apele de coastă ale Floridei.

recif3Anvelope legate înainte de aruncare în apă

Reciful Osborne a fost ideea unui grup non-profit numit Reciful Artificial Broward, sau BARINC, înfiinţat de un grup de pescari, în primăvara lui 1972. Ideea a fost să se creeze un recif prin folosirea cauciucurilor uzate, care au fost adunate din depozitele de deşeuri şi din zonele rurale ale regiunii. Se întâmpla înainte ca reciclarea să câştige popularitate.

recif4

Activiştii erau convinşi că, astfel, coralii se vor ataşa şi vor creşte pe cauciucuri, oferind un habitat suplimentar pentru viaţa marină. A fost un plan bine intenţionat, dar nu foarte bine gândit.

Cu sprijinul Corpului de Ingineri al Armatei SUA şi cu mai mult de 100 de nave aflate în proprietate privată, a început amplasarea cauciucurilor pe o suprafaţă de peste 14 hectare de pe fundul oceanului, la 2 km în larg şi la adâncimea de 20 metri.

recif5

Firmele Goodyear Tire şi Rubber Company au furnizat echipamente pentru întreprinderea care părea de bun augur, sprijinind proiectul chiar prin aruncarea în apă a unui cauciuc acoperit cu aur la botezul amplasamentului. Cauciucurile au fost grupate cu cleme de oţel şi frânghie de nylon şi coborâte pe fundul mării.

Însă apele sărate ale oceanului au corodat rapid aceste materiale, provocând separarea cauciucurilor, care au fost luate de curenţii oceanici şi de valuri. Cu mobilitatea redobândită, cauciucurile nu numai că au distrus orice viaţă marină care a avut încredere să se fixeze pe ele până la acel moment, ci au împiedicat dezvoltarea oricăror organisme în jur.

recif6

În plus, cauciucurile libere au frecat fundul oceanului şi au deteriorat recifele originale existente în zonă. Mii de anvelope au fost aruncate de ape pe plajelele din Carolina de Nord.

Din 2001, mai multe organizaţii au încercat să colecteze şi să îndepărteze cauciucurile, dar costurile unui astfel de proiect sunt uluitoare. În 2007, după mai multe starturi ratate, armata Statelor Unite şi-a asumat un rol activ în procesul de igienizare, în cadrul antrenamentelor de scufundări şi de salvare, economisind astfel costuri semnificative pentru stat.

recif7Membrii Iniţiativei Apa Albastră, o organizatie non-profit de conservare marină din Florida de Sud, fotografiaţi cu anvelopele recuperate din apele Golfului Florida

Până în 2009, doar 73.000 de cauciucuri au fost recuperate. Din totalul de două milioane, aproximativ 700.000 încă se odihnesc în largul coastei oraşului Fort Lauderdale.

Acest proiect nu a fost singurul de acest gen. Recife similare au fost construite în nord-estul Statelor Unite, în Golful Mexic vecin, în Indonezia, Malaezia, Australia şi Africa. Aceste ţări văd acum consecinţele creării recifelor de cauciucuri, de la plaje pline cu anvelope aduse de valuri până la distrugerea recifelor autentice. Potrivit unei organizaţii specializate, circa 11.956 de cauciucuri au fost eliminate de la plajele din întreaga lume.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: Mikkel Pitzner, projectbaseline.org, ghostfishing.org)