În mediul rural, Internetul este mai accesibil decât apa curentă

internet-mediul-rural

În mediul rural românesc, penetrarea internetului se apropie de 60%, nivelul dezvoltării utilizării şi profilul utilizatorilor fiind similare celor din mediul urban din anii 2007-2008, a declarat directorul general al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), Arina Ureche, în cadrul unei prezentări ce a avut loc la Ziua Cercetării Media.

Potrivit studiului, profilul utilizatorilor de internet din mediul rural este dominat de persoanele tinere din localităţi de peste 4.000 de locuitori. Ureche a subliniat că în mediul rural internetul este mai accesibil decât apa curentă.

Accesul la utilităţi este, potrivit studiilor, următorul: accesul la electricitate – 99 %, accesul la conexiune la internet – 62%, în timp ce numai 45% dintre persoanele din mediul rural beneficiază de conectarea la reţeaua de apă curent sau canalizare, 36% au baie sau duş în interiorul locuinţei şi 28% au grup sanitar în interiorul locuinţei.

La nivel naţional, 68% din populaţia cu vârste între 14 şi 64 de ani utilizează internetul, ceea ce înseamnă 10,3 milioane de oameni ce locuiesc pe teritoriul României – 36% fiind din mediul rural şi 64% din mediul urban. În ceea ce priveşte numărul de minute petrecute pe internet în mediul rural, media este de 295, în timp ce în mediul urban, 261. Potrivit studiilor, în mediul rural, un procent mai mare de persoane folosesc internetul pentru „dating” decât în urban. În ceea ce priveşte folosirea internetului în scop educativ, procentele sunt egale – 38%.

Potrivit studiului, 59% dintre utilizatorii de internet din mediul rural accesează internetul şi de pe telefonul mobil. În urban, procentul acestora este de 45%. Internetul întrece televiziunea după numărul de ore „conştiente” petrecute utilizând acest mediu. În spaţiul rural, timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste media este mai mare decât cel pentru urban.

În medie, o persoană utilizează internetul pe 1,6 dispozitive. Dacă în mediul urban utilizarea internetului are ca scop economisirea timpului şi accesul facil la anumite servicii, în zona rurală el este încă exploatat mai mult în zona de divertisment. Potrivit lui Ureche, mediul rural este în prezent la un nivel de dezvoltare similar mediului urban din anii 2007-2008 atât sub aspectul utilizării internetului, cât şi al puterii de cumpărare.(Text: Agerpres, Foto: obiectiv.info)