În Cazanele Dunării a înflorit laleaua galbenă, unică în lume

lalea-galbena-Cazanele-Dunarii-01

Laleaua galbenă (tulipa hungarica) a înflorit în arealul rezervaţiei Cazanele Dunării a Parcului Natural Porţile de Fier, a declarat luni, 4 aprilie, directorul Marian Jiplea.

Potrivit sursei citate, laleaua galbenă, specie endemică unică în lume care s-a înmulţit spontan numai pe versanţii muntoşi din sud-vestul ţării, a devenit o atracţie pentru sutele de turişti care ajung la pensiunile din Clisura Dunării.

„Laleaua poate fi observată numai de la bordul ambarcaţiunilor. Fiindcă zona este foarte abruptă ea nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Acest lucru ne şi bucură, fiindcă astfel este protejată şi nu va fi pusă în pericol de dispariţie”, a precizat Jiplea.

Acesta a arătat că această specie este protejată prin Convenţia de la Berna din 19 septembrie 1979 şi prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naţionale care trebuie conservate.

lalea-galbena-Cazanele-Dunarii

„Pentru prima oară laleaua galbenă din Cazane a fost menţionată documentar în anul 1884 de botanistul ungur Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania, iar în literatura de specialitate în anul 1994″, a mai afirmat Jiplea.

El a mai adăugat că în legătură cu tulipa hungarica circulă şi o legendă potrivit căreia demult o fetiţă a fost maltratată de mama vitregă izgonită de acasă pe aceste tărâmuri, şi atât de mult a plâns fetiţa ajunsă în această zonă, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă. (Text: Agerpres, Foto: cazaneledunarii.ro)