IAŞI: 2000 de locuri la Medicină

UMF_Iasi

Aproximativ 2000 de locuri sunt scoase la admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi pentru anul universitar 2016-2017, examenele fiind de tip grilă.

Ivona Burduja, reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul UMF Gr.T.Popa din Iaşi, a declarat ca nu a fost stabilit, deocamdată, cuantumul taxelor de şcolarizare pentru anul 2016-2017. Anunţul va fi făcut public cu o lună înainte de începerea examenului de admitere, respectiv, la sfârşitul lunii iunie.

Pentru studiile cu licenţă, în anul universitar 2016-2017 Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T Popa a pregătit 1.985 de locuri, 693 fiind la buget, 7 pentru rromi, 7 pentru elevi din Republica Moldova care au urmat studiile liceale în România, 640 cu taxă în lei, 621 cu taxă în valută. Pentru etnici români din Republica Moldova şi alte ţări sunt disponibile 17 locuri fără taxă, selecţia urmând a fi efectuată de Ministerul Educaţiei.

La Facultatea de Bioinginerie Medicală sunt disponibile 190 de locuri, 90 pentru bioingineri, din care 60 la buget, alte 100 locuri fiind la secţia Balneofizio-kinetoterapie şi recuperare, şi din care doar 69 sunt fără taxă.

La Facultatea de Medicină Generală în anul universitar 2016-2017 sunt disponibile 550 de locuri, 296 dintre acestea fiind pentru studiile la buget în limba română, două pentru rromi, două burse pentru pentru elevi din Republica Moldova care au urmat studiile liceale în România, 180 pentru cei care vor să înveţe în regim cu taxă în lei, 10 locuri cu taxă pentru cei care urmează o a doua facultate, 51 de locuri cu taxă în valută, şi opt locuri fără taxă pentru etnici români din Republica Moldova şi alte ţări, selecţia urmând a fi efectuată de Ministerul Educaţiei.

Alte 150 locuri pentru studii cu taxă în valută sunt disponibile, tot la Facultatea de Medicină Generală, pentru cei care vor să înveţe în limba engleză, 150 de locuri pentru studii cu taxă în valută pentru limba franceză. Pentru asistenţi medicali sunt disponibile 200 de locuri, 50 dintre acestea fiind fără taxă. Alte 35 de locuri sunt disponibile pentru cei care vor să urmeze Colegiul de Nutriţie şi Dietetică.

La Facultatea de Medicină Dentară sunt disponibile 180 de locuri, din care doar 86 fără taxă, iar 16 sunt pentru cei care vor să plătescă taxa în valută. Pentru cei care vor să urmeze cursurile în limba engleză sunt disponibile 70 de locuri, cu plata în valută, iar pentru studiile în limba franceză există 90 de locuri, cu taxa în valută. La Colegiul de Tehnică Dentară sunt disponibile 80 de locuri, 31 fiind bugetate.

La Facultatea de Farmacie sunt disponibile 220 de locuri, 98 fiind fără taxă, iar pentru studiile în limba engleză sunt disponibile 70 de locuri.

Potrivit reprezentantului Biroului de Comunicare al UMF Iaşi, perioada de înscriere este 18-22 iulie, urmând ca pe 25 iulie să fie susţinut un concurs, de tip test grilă. La Facultatea de Medicină Generală şi Facultatea de Medicină Dentară examenul va fi susţinut la disciplină biologie (probă obligatorie) şi o probă la chimie organică sau fizică, la alegere.

Pentru Facultatea de Farmacie cei care vor să devină studenţi trebuie să susţină un examen grilă la disciplinele chimie organică, probă obligatorie, şi la alegere, biologie vegetală sau biologia omului.

Pentru Facultatea de Bioinginerie se va susţine un test grilă la matematică, fizică sau chimie.

Pentru Facultatea de Asistenţi Medicali Generalişti absolvenţii de liceu vor trebuie să susţină un examen grilă, la alegere, la biologie sau chimie organică. Cei care vor să dea admiterea la colegii vor susţine un test grilă la biologie sau chimie.

De anul acesta, ponderea examenului de Bacalaureat este de 10 la sută. (Text: Agerpres, Foto: umfiasi.ro)