Hydrospeeding pe gheţarul Aletsch din Elveţia

Hydrospeeding-Elvetia-01

Hydrospeeding sau riverboarding este un sport extrem, în care practicanţii stau cu faţa în jos pe o placă rigidă din spumă şi se deplasează cu viteză. Riverboarding-ul se practică, de obicei, pe râuri şi pâraie, dar unii entuziaşti au încercat pe apele reci provenite din scurgerile glaciare.

Hydrospeeding-Elvetia-03

Hydrospeeding-Elvetia-02

„Există două pericole majore atunci când aluneci cu capul înainte prin scurgerile glaciale”, avertizează revista de aventuri Outside (Afară).

Hydrospeeding-Elvetia-04

„În primul rând, apa pe care luneci cu viteză s-ar putea scurge, până la urmă, într-o crevasă adâncă. În al doilea rând, curgerile de apă din revărsăril lacurilor glaciare produse în timpul amiezilor călduroase pot fi invadate de bucăţi mari de gheaţă şi de resturi care se prăbuşesc pe canalele”, mai scrie Outside.

Hydrospeeding-Elvetia-05

În ciuda riscurilor evidente, sportul hydrospeeding se conturează ca un nou hobby de vară.
Hydrospeeding-Elvetia-07

Hydrospeeding-Elvetia-06
Alpinistul francez practicant de hydrospeeding Claude-Alain Gailland şi specialistul în canioane Gilles Janin au decis să coboare pe placă de pe cel mai lung gheţar din Europa. Pe gheţarul Aletsch din Elveţia, cei doi au parcurs pe placă o serpentină de 11 km, începând din vârful gheţarului şi terminând în lacul de la bază, vâslind într-un caiac.

Hydrospeeding-Elvetia-09

Hydrospeeding-Elvetia-08

Cei doi nesăbuiţi au riscat nu numai să fie duşi de curenţii puternici în crevase, în care s-ar fi înecat, ci şi să fie copleşiţi de prăbuşirea lacului glaciar, care se putea revărsa în râu în orice moment. Imaginile incredibile au fost surprinse de fotograful alpinist David Carlier.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: David Carlier)