Husa care încarcă telefonul mobil

ArKase

Husa care încarcă telefonul mobil cu energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de curent electric de la o priză, va fi disponibilă pe piaţă, cel mai probabil, din toamna acestui an, a declarat duminică, 22 mai, inventatorul acesteia, Răzvan Mărcuş.

Denumită ArKase, invenţia tânărului inginer din judeţul Hunedoara a fost medaliată cu aur la ediţia din acest an a Salonului internaţional de inventică EuroInvent Iaşi (20-21 mai) şi cu Premiul special al Fundaţiei ‘Dan Voiculescu’.

‘Foarte multă lume m-a întrebat, în cadrul salonului de inventică de la Iaşi, de unde se poate cumpăra această husă şi la ce preţ. Cred că o să apară în toamnă. Sunt în discuţii cu un grup de potenţiali investitori. Preţul acestei huse va fi undeva la 150 de euro, similar cu cel al bateriilor simple, reîncărcabile, bune din punct de vedere calitativ’, a apreciat Răzvan Mărcuş.

Husa care poate încărca telefoanele inteligente doar prin simpla utilizare a acesteia funcţionează pe baza unor principii ale fizicii aplicate în practică de inventatorul acesteia. Acesta a explicat că husa captează şi transformă în energie electrică semnalele GPS, wi-fi, undele radio, zgomotul, mişcarea, energia fotovoltaică şi chiar temperatura palmei utilizatorului. Energia pe care o produce este suficientă pentru funcţionarea unui telefon mobil, a unei tablete sau a altor gadget-uri moderne.

Corneliu-baneasa-Razvan-Marcus

În prezent, inventatorul husei studiază posibilitatea prin care grosimea acesteia poate fi redusă de la 8 mm, la circa 3 mm, ceea ce i-ar aduce un plus de confort în utilizare.

Un alt inventator hunedorean premiat cu medalie de aur la Salonul EuroInvent Iaşi şi cu Premiul special ‘Justin Capră’ — un cunoscut inventator român, este inginerul Corneliu Birtok Băneasă. Acesta este cunoscut pentru invenţiile sale ce permit reducerea consumului de carburanţi la autovehicule. Inventatorul din Deva a prezentat juriului internaţional un echipament denumit ‘deflector termic’, care, montat în compartimentul motor, permite reducerea consumului de carburant cu 7% în timpul verii şi scade, proporţional, emisiile poluante.

‘Juriul a apreciat multifuncţionalitatea deflectorului termic pentru că acesta poate fi implementat în mai multe moduri: poate proteja radiatorul de răcire al maşinii, filtrul de aer supra aspirant şi galeria de admisie. Deflectorul se poate folosi separat sau în regim de simultaneitate pentru toate cele trei echipamente enumerate mai înainte’, a explicat Birtok Băneasă.

Cei doi inventatori hunedoreni au participat la Salonul EuroInvent Iaşi cu un stand al Asociaţiei ‘Corneliu Group’, condusă de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă. Acesta a declarat că îşi propune ca prin intermediul asociaţiei să sprijine şi alţi inventatori în promovarea ideilor pe care le au, dar şi participarea acestora la diverse saloane de inventică.

Inventatorul Răzvan Mărcuş urmează, în prezent, un program de master în ingineria sistemelor mecatronice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă este doctorand al Universităţii Politehnica din Timişoara, cu specializare în ingineria materialelor. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Corneliu Birtok-Baneasa)