Hovenring, podul circular plutitor din Eindhoven

Hovenring1

Hovenring, din oraşul olandez Eindhoven, este un pod circular, suspendat pe cabluri, pentru biciclişti şi pietoni, primul de acest fel din lume. Podul are diametru de 72 de metri şi este suspendat de un singur pilon, înalt de 70 de metri şi amplasat în centrul sensului giratoriu, cu 24 de cabluri, astfel încât podul pare că pluteşte deasupra noului nod rutier, pentru a-i monitoriza traficul intens.

Hovenring3

Hovenring2

Cu platforma subţire şi iluminată abundent, Hovenring este o nouă emblemă a oraşului. Noaptea, inelul subţire pentru biciclete este iluminiat de jos, pentru a mări şi mai mult efectul de plutire.

Hovenring4

Ca o farfurie zburătoare, podul de oţel domină intersecţia Heerbaan/Meerenakkerweg, marcând cu pilonul impresionant drumul de intrare în oraşele Eindhoven şi Veldhoven. Aici ar fi trebuit să fie o trecere la nivel, dar dezvoltarea unei zone de locuinţe în apropiere a determinat schimbarea tipului de intersecţie, pentru a face faţă traficului în creştere.

Hovenring6

Hovenring5

Consiliul Local Eindhoven evită pasajele subterane pentru biciclişti şi nu a vrut un sens giratoriu la acelaşi nivel cu străzile, drept pentru care a cerut specialistui olandez în poduri IPV Delft să caute soluţiile posibile. Un pod circular suspendat pe cabluri părea să fie cea mai bună opţiune.

Hovenring8

Hovenring7

Construirea podului circular s-a dovedit a fi mai grea decât se aştepta. Când podul a fost deschis, în decembrie 2011, după mai puţin de un an de la începerea lucrărilor, cablurile de suspensie vibrau atât de mult, încât podul a trebuit să fie închis, din motive de siguranţă. Hovenring a fost, în cele din urmă, deschis pentru public, pe 29 iunie 2012.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: Chris Keulen/National Geographic)