Horoscopul lunii decembrie 2017

BERBEC
Ai întotdeauna ceva nou de învătat în iubire, ca atare să nu te mire că si luna aceasta, la final de an, mai primesti unele lectii legate de controlul orgoliilor, de responsabilitate, de seriozitate în relatia cu celălalt. Nu esti doar tu în această ecuatie, sunteti doi, deci trebuie să tii mereu cont că si celălalt are ceva de spus. Marte în zona Balantei până pe 9 decembrie te obligă, delicat, să te ocupi serios de viata în doi, să te implici mai mult, să fii alpturi cu adevărat, să completezi – nu să conduci, să vezi ce nu merge si cu ce intri tu în acest joc, pentru că vor exista suficiente animozităti la începutul lunii care trag un semnal de alarmă asupra atitudinii tale cam grăbite, cam impulsive, cam egoiste poate, deci trebuie să-ti amintesti permanent că iubirea e un parteneriat echitabil, echilibrat, cu drepturi si obligatii egale, si nicidecum o competitie. Unele călătorii în doi, probabil de sărbători, ar face viata de cuplu mult mai plăcută si mai fericită, ca atare ar fi bine să iesiti în lume, să plecati unde vedeti cu ochii, să vă oferiti astfel mai mult timp unul altuia, de parcă ar fi rămas unele aspecte nediscutate, nelămurite între voi, si acest final de an vă ajută să discutati serios, cu cărtile pe masă, trasând directii noi, pe termen lung, din care amândoi au de câstigat dar si de învătat. Chiar dacă finalul de an te-ar putea găsi într-o zonă ceva mai tensionată – sau mai pasională, poate! – ceva vă împinge de la spate pe amândoi să luati decizii catetgorice, să fiti mai transanti, mai fermi în decizii menite să schimbe sensul multor planuri comune. Roadele se vor arăta în timp, deci vor avea efecte pe termen lung de acum înainte deci nu uita zicala: cum îti asterni, asa vei dormi!

La poarta carierei tale e agitatie mare, luna aceasta. Pe lângă faptul că pe 20 bate aici cu fermitate Saturn – si nu a mai trecut pe aici de la final de 1988, deci dacă esti foarte tânăr, acum e prima oară când întelegi si tu mai clar cu ce se ”mănâncă” profesia – se mai aglomerează aici si alte câteva planete rapide – Soarele si Venus de exemplu – semn că tu esti cel care termină anul cu o oarecare povară pe cap, dar poate fi o povară benefică, în sensul că te va obliga să privesti cariera de acum încolo – vreo doi ani si ceva – cu alti ochi, mai maturi, mai responsabili. Pe 20 începe o etapă de lungă durată din viata ta în care ti se cere mult, lumea asteaptă enorm de la tine, dar mai ales tu vrei să devii mai asezat, mai stabil, mai limpede în ceea ce priveste cariera. Chiar undeva înaintea Crăciunului, marea conjunctie Saturn-Sioare-Venus la intrarea în Capricorn – rarisimă, după cum ai citit – te-ar putea ajuta să privesti cu gânduri pozitive si cu încredere ceea ce urmează să clădesti de acum înainte în carieră, ceva ce te va încânta, te va multumi, te va face fericit, te va face să te simti mai sigur. Succesul depinde si de vointa ta, de energia pe care o investesti, de tot ce pui în joc, pentru că mai intervine aici si un frumos trigon de la Uranus, care e sursa ta de energie abundentă, pentru că un astfel de moment nu va mai avea loc, poate, niciodată. Profită de acest vânt prielnic la pupa pentru a lua – chiar dacă e final de an – o decizie de zile mari, la care mai apoi, luni de zile, să îti aduci serios contributia, clădind cărămidă cu cărămidă un edificiu de care să fii mândru. Trebuie însă să recunosti că, la nivelul spre care tinzi acum, ar mai fi nevoie de unele informatii, cunostinte, de vreo diplomă de calificare, de vreun curs de perfectionare sau, poate, doar să privesti înapoi spre o etapă demult încheiată ca să scoti la lumină lucruri cândva învătate, uitate sau nefolosite, si care acum, când păsesti spre un teren superior în profesia ta, ar fi din nou bune de pus în practică. Retrogradarea lui Mercur într-o zonă a educatiei si a cunoasterii te-ar putea ajuta să aduci din nou la suprafată informatiile bune. Poate nici nu e prima oară când te ocupi de acest domeniu profesional, poate sunt lucruri pe care le-ai învătat odată, în facultate, si acum ai ocazia de a le (re)folosi sau valorifica, deci priveste înapoi cu încredere, pentru că nu e musai să înveti ceva nou, ci doar să-ti amintesti ceva ce făcea parte deja din bagajul tău de cunostinte utile pentru evolutia ta profesională de acum înainte. Poate după ani de asteptare, abia acum ai ocazia de a găsi poarta deschisă pentru a intra în câmpul muncii, exact în domeniul pentru care te-ai pregătit temeinic, fără să mai faci compromisuri.
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia BERBEC

TAUR
Pe 9 decembrie, Marte va începe să anime viata de cuplu, făcând-o ceva mai palpitantă, dar poate si un pic mai tensionată. Cum acolo s-a mutat de curând si Jupiter, te poti astepta la intensificarea relatiei, dar acum depinde de tine si de partener încotro canalizezi această tesiune: spre gelozii si certuri, sau spre unele schimbări radicale menite să aducă o stare de bine între voi. Ce-i drept, conjunctia dintre Marte si Jupiter din Scorpion, care n-a mai avut loc aici de mai bine de 10 ani, poate face acest final de an ceva mai special, dar rămâne de văzut ce înseamnă special la tine, pentru că pentru unii poate fi si momentul unei despărtiri spectaculoase, pentru altii timpul unei decizii categorice prin care te arăti dispus să dai alt sens relatiei voastre. Ai deci grijă până unde întinzi coarda, pentru că poate fi totusi un final de an aducător de surprize ciudate sau de schimbări care te pot lua prin surprindere. Retrogradarea lui Mercur în Săgetător aproape toată luna, poate scoate la iveală aspecte ascunse, secrete de cuplu, cine stie ce lucruri demult întâmplate dar pe care reusteai să le mentii într-o zonă de umbră, deci riscul poate fi cam mare să iasă la iveală vechi infidelităti, vechi erori sau minciuni, vechi situatii în care adevărul a avut cel mai mult de suferit. Poate a venit vremea să recunosti, să ierti, să repari, să asezi totul pe un făgas normal, privind adevărul în fată.


Începi luna cu o oarecare stare de deyechilibru si neliniste la serviciu, animozitătile apar la tot pasul, conflictele mustesc, deci e greu de crezut că lucrezi în tihnă, asa cum îti place tie. Se simte stresul, neîntelegerile se încing de la orice, orgoliile răbufnesc, deci asteaptă să iasă Marte din Balantă, ca să poti spune că sarcinile de serviciu se mai linistesc. E posibil ca doar începutul de lună să fie cel mai interesant, cariera ta trecând printr-o perioadă ceva mai dificilă, mai aglomerată, în care adeseori ai impresia că nimic nu merge, că esti criticat si judecat, că altii mai puternici stau la pândă, deci nu se poate vorbi nici de roade prea grozave, si nici de rezolvarea cu succes a eventualelor provocări. Poate si finalul de an să fie unul ceva mai agresiv, pentru că, undeva la trecerea dintre ani, se aglomerează atât de multe planete în jurul lui Saturn, proaspăt intrat în Capricorn, ba se mai bagă în joc si guvernatoarea ta Venus, încât ai putea spune ori că termini un an de-a dreptul obositor, ori că… abia începe unul nou cu multe de făcut în vizor. Posibil să termini anul – sau hai să zicem începi unul nou – cu un mare proiect în minte, cu o mare schimbare profesională, dar pentru a vedea rezultatele nu e exclus să fie nevoie si de scoală. Să mai înveti ceva, să mai dai niste examene, să-ti arăti experienta prin roade concrete, deci suflecă-ti mânecile si porneste un an de muncă, nu glumă!
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia TAUR

GEMENI
Chiar dacă luna începe ceva mai agitat în iubire, datorită unei opozitii rarisime dintre Marte si Uranus, generatoare de conflicte si de haos sentimental, lucrurile se linistesc din a doua decadă a lunii, când viata de cuplu va merge mult mai bine. Dacă aduci un dram de umor în viata de cuplu, dacă vă respectati reciproc libertătile si plăcerile, dacă puneti accent pe lucrurile bune care vă unesc, în doi totul va merge bine. Totul e să nu aveti fiecare alte vise în minte, alte perspective si alte asteptări, deoarece viata în doi depinde enorm de faptul că aveti planuri si vise comune, ca atare pe acestea trebuie să le asezati în prim plan, acele planuri de la care amândoi avei asteptări mari. Retrogradarea lui Mercur în Săgetător aproape toată luna decembrie poate fi si un avantaj si un dezavantaj, avantaj pentru că poate oferi sansa unui nou început sau a unei întoarceri înapoi, ca să repari ce nu a mers bine, dezavantaj pentru că poate îngreuna acele planuri pe care vi le-ati făcut împreună, de parcă mai ai ceva de învătat. Sau poate ai învătat cândva lectia si trebuie să-ti aduci aminte acele lucruri de demult, ca să le pui acum în aplicare. Fă un ocol, constient că de acolo apare adevărul.

Şi la serviciu se animă major lucrurile! Deja atmosfera e alta de când Jupiter a intrat în Scorpion, dar acum te mai trezesti si cu Marte, cele două planete destul de agresive într-o zodie si ea la rându-i agresivă, ceea ce poate genera furtună la locul de muncă. Esti cam stresat, grăbit, împins de la spate de termene limită sau conditii destul de dure, de aceea faci tot posibilul să te supui acestui iures, dar nu fără efecte neplăcute. Sunt momente când serviciul ti se pare o povară, nu e nicio plăcere să te apuci de treabă, dar cum peste toate planează o armosferă cam severă, nu ai pncotro si-ti vezi serios de treabă. Finalul de an poate fi atât de intens la serviciu încât nu ar fi de mirare ca tocmai acum, hodoronc tronc, să iei o decizie – sau poate ai luat-o mai demult si treci deja la fapte – una foarte radicală, transantă, capitală, de parcă ai fi gata să abandonezi un loc de muncă pentru altul. Nu sună tocmai bine, dar dacă ti s-a umplut paharul, probabil e mai bine s-o iei, de la anul, de la capăt. Dacă altceva doresti, dacă s-au născut asteptări si vise noi în plan profesional si dacă actualul loc de muncă nu mai e deloc sursa fericirii si sigurantei tale, probabil trebuie să te lasi convins de această furtună si să pui punct… si de la capăt! Altceva vrei, altceva poti, altceva visezi, deci, dacă nu se mai poate în niciun fel, ia-ti inima în dinti si reconstruieste totul pe alt fundament. Că o faci chiar din ultimele zile ale anului sau o lasi pentru 2018, rămâne de văzut, dar acum esti cel mai motivat spre schimbare. Dacă asta doreai, bate fierul cât e cald!
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia GEMENI

RAC
De când Jupiter a intrat în Scorpion – nu demult – începi să fii mult mai preocupat de viata în doi. Destul că abia te obisnuiai cu Jupiter cel năbădăios, din a doua decadă a lunii îl mai primesti în vizită si pe Marte, iar cele două planete, recunoscute pentru energia lor debordantă, îsi vor da întâlnire spre final de an si-ti fac inima să bată mult mai tare. Nu s-a mai produs de foarte multă vreme un astfel de eveniment astral, si cum e o raritate – poate acum vreo 12 ani s-a mai produs ceva similar – te poti astepta si la emotii cu totul aparte. Depinde cum stai în plan sentimental: dacă esti într-o relatie, te poti astepta la unele furtuni sentimentale: crize de gelozie, sau privind dintr-un unghi favorabil, mai multă pasiune în doi, de parcă se reaprinde flacăra între voi. Dacă erai în căutarea iubirii, fii pe fază, pentru că sărbătorile acestea îti dau un chef aparte de aventură, de cuceriri, de seductie, de amor, de sex, de tot ce înseamnă iubire la maximum si cum focul arde intens, nu sta singur în asemenea conditii. Cucereste, mergi la ”vânătoare” de inimi, iesi în lume, pentru că sunt întrunite conditiile unui adevârat ”coupe de foudre”, ale unei idile pasionale, ale unei escapade amoroase fără precedent. Nu-ti face deja planuri de la niste fluturi noi în tomac, lasă relatia să curgă, să se clădească, pentru că a spera mai mult prea repede, nu e în beneficiul iubirii. Poate fi o sansă de iubire, dar va trece prin suficiente probe până se va consolida. În zona cuplului, a căsătoriei, se adună atât de multe planete la final de an, încât ar fi culmea să fie o perioadă banală si lipsită de noutate. Dar aglomeratia de planete nu e un garant al fericirii si al linistii, ca atare te poti astepta si aici la probe de încercare. Totul e ca acea pasiune care te pândeste să nu fie una din afara cuplului oficial si să dea peste cap linistea de acasă, deci ai grijă cât de mult lasi pasiunea să te conducă. Dacă lasi energia să dea în clocot, ea poate lăsa urme nu tocmai plăcute si în căsnicie, deci ai grijă cum dregi busuiocul. Aglomeratia rarisimă de atâtea planete din Capricorn – 5 deodată – poate fi totusi un ajutor pentru a repara ce n-a mers în ultima perioadă, să analizati amândoi la rece, cât se poate de maturi si detasati, situatia din ultima perioadă si să decideti cu calm, cu maturitate, cu răbdare si tolerantă, ce e de făcut pentru ca relatia voastră să redevină una solidă, de neclintit. Saturn se mută înainte de Crăciun în zodia ta diametral opusă si va cere mult de la tine, mai ales în ceea ce priveste viata în doi, deci pregăteste-te pentru o scoală de vreo doi ani si ceva, cu lectii una după alta.

Pui mult suflet în ceea ce ai de făcut la serviciu si esti multumit si de rezultate. Cel mai mult te încântă faptul că ai mereu ceva de învătat din proiectele tale pe rol si nu ti-e rusine să recunosti când nu stii, ci esti oricând dispus să întrebi si să urmezi sfaturile altora pentru a deveni mai bun în profesia ta. Ai acum ocazia de a da drumul unui plan nou la serviciu si vezi ce repede evoluează lucrurile. Problema e că totul pare de-a dreptul nou, posibil într-un domeniu sau dintr-o abordare complet diferită – superioară, de altfel – fată de tot ce ai făcut înainte, tocmai de aceea esti si un pic nervos pentru că totul e nou, dar si foarte entuziasmat si curios să vezi ce urmează. Nu te grăbi, nu di totul din prima. Construieste lent, pentru că tot ce-i prea mult nu-i bine! Saturn părăseste, finalmente, zona dedicată muncii si se poate spune că, după 20 decembrie, atmosfera se mai relaxează la serviciu. Ai învătat ce ai avut de învătat, ai acumulat enormă experientă pe care de acum o pui la treabă, deci lucrurile ar trebui să nu mai pară atât de serioase si de grave. Poate acum ai si ocazia unei ultime revizuiri, a unei recapitulări, trecând în revistă pasii parcursi în ultimii doi ani si ceva, gata să extragi concluziile finale, deciziile de încheiere, să termini un capitol cu brio, cu diploma luată – la propriu sau la figurat – gata să demonstrezi de acum prin roadele tale ce profesionist bun ai devenit în ultimii ani. Bravo, ai absolvit, de acum hai, treci la fapte, să arăti ce stii! Ai de acum terenul liber pentru orice nou început si orice schimbare de directie, spre care tânjeai de ceva vreme.
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia RAC

LEU
Cât timp Venus si Soarele mai sunt încă în Săgetător, viata sentimentală este în prim plan, animată, intensă, optimistă, entuziastă, deci simte-te liber să-ti exprimi emotiile si trăirile. Recunoaste ce simti, lasă orgoliile deoparte si fii generos în declaratii de dragoste, chiar dacă o faci în forme originale, creative sau chiar amuzante. Totul e să fii convins că cel căruia i te adresezi a înteles mesajul tău si nu a rămas cu semne de întrebare cu privire la sentimentele tale. Fii mai îndrăznet când vine vorba de sentimente, spune clar si răspicat ce ai în inimă, pentru că sunt mari sanse chiar să te îndrăgostesti lulea luna asta! Sau să scoti, finalmente, la lumină, o pasiune tinută secretă până acum, ori din emotivitate, ori din teamă, ori pentru că te simteai un pic vinovat pentru ceea ce simteai. Pasiunile ascunse pot iesi acum la lumină si poate ai norocul de a ti se împărtăsi sentimentele si atunci s-ar putea vorbi de o viată sentimentală reusită. Undeva înainte de sărbători, se formează o asemenea concentrare de planete la iesirea din Săgetător, încât merită să fii pe fază cu privire la noutătile ce pot apărea în iubire. Cine stie: te îndrăgostesti cum n-ai mai făcut-o demult, ti se face o cerere în căsătorie sau faci tu una, întâlnesti abia acum pe cineva care îti pune inima pe jăratec, reapare o persoană din trecutul tău care vine cu tot felul de explicatii încât esti dispus să ierti, să uiti si s-o iei de la capăt. Dragostea e pe placul tău, focoasă, năbădăioasă, tonică, intensă, deci profită de vântul prielnic ce-ti dă sansa unui nou început în fortă.


Luna aceasta, Saturn se mută în altă zodie, după ce doi ani si ceva ti-a predat lectiile sale serioase în plan sentimental. De acum înainte, alti doi ani si ceva, se va ocupa, la modul cel mai serios si matur, de modul în care muncesti, de locul tău de muncă, de sarcinile de zi cu zi, deci priveste foarte serios situatia! Nu mai e o joacă, va fi destul de greu o vreme, mai ales cât si Luna Neagră trece si ea prin Capricorn, deci te poti pregăti pentru o etapă de câteva luni destul de grea la locul de muncă. S-ar putea să spui că e mai greu ca oricând, că tu duci tot greul, că altii nu fac nimic si tu esti singurul care munceste. Ei, nici chiar asa, dar nu vine deloc o perioadă roz pentru relatia ta cu munca. Posibil ca primele câteva luni după mutarea lui Saturn în Capricorn să fii supus unor teste fulger, să arăti ce stii, pe ne nivel te afli, ce ai învătat în ultimii ani, cât de matur privesti munca, si nu la toate aceste teste vei lua notă maximă. Luna aceasta – plus primele zile ale anului viitor – cer mult de la tine ca angajat, ca executant, ca profesionist, ca expert în diverse domenii. Nu este deloc exclus ca din aceste teste să iesi cu decizii cu efect pe termen lung, de exemplu să-ti schimbi profesia, să cauti alt loc de muncă, poate descoperind abia acum că nu esti multumit de ceea ce faci, că nu esti apreciat asa cum meriti sau că pur si simplu nu mai ai vârsta potrivită pentru experimente, ci e vremea să ai si tu un job solid, stabil, bine înrădăcinat, căutând ceva la un standard mai ridicat. Vei da dovadă de maturitate de acum înainte, vei astepta mult de la tine însuti, dar si altii vor astepta mai mult, ceea ce îti poate aglomera agenda, încercând din greu să te organizezi pentru a fi mai eficient.
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia LEU

FECIOARĂ
Dacă e să fie cineva vizat de intrarea lui Saturn în Capricorn, atunci tu esti acela, pentru că Saturn într-o altă zodie de pământ, ca si a ta, va începe să-si lase amprenta sa matură si asupra ta, mai ales în modul îăn care privesti relatiile sentimentale. Nu înseamnă că până acum te-ai jucat de-a iubirea, dar de acum lucrurile vor deveni mult mai serioase. Da, Saturn nu are tocmai o reputatie bună, asa cum o are Jupiter, de exemplu, ca atare, atunci când trece pe undeva, el nu vine cu petale de trandafiri sau cu lapte si miere, ci cu probe de încercare, lectii si probleme, dar care au, toate, un scop: acela de a te testa, de a te responsabiliza, de a te ajuta să te maturizezi, să-ti clarifici si stabilizezi viata pe un teren mult mai bun. Ca atare, după 20 decembrie, când Saturn va intra în zona iubirii, te poti astepta la o perioadă mai rece, mai apăsătoare în relatia cu persoana iubită, mai ales că acolo se află si Luna Neagră pentru o vreme, ca atare, cele două mici pieze rele, aflate simultan în acelasi sector al cerului (unicat în viata ta!) pot strica ceva aici. S-ar putea să te simti mult mai singur – fie că esti sau nu alături de cineva – mult mai încercat emotional, dar si mult mai reticent, mai rezervat, preferând fapte, nu vorbe, pentru a crede iubirea ceuilalt. Poate era nevoie de acestă perioadă de maturizare si pentru tine, pentru că nu vei mai privi de acum încolo iubirea nici cu un aer lejer, adolescentin, nici cu un aer idealist, naiv, credul, cum că tot ce zboară se mănâncă. Nu, realitatea te va ajuta să vezi iubirea exact asa cum e, cu bune si rele, cu frumoase si urâte. Să nu te mire că atmosfera nu va fi tocmai prielnică unor sărbători romantice, calde, intime, pentru că vei avea mereu ceva impresia că ceva lipseste, că nu mai e ca înainte, că partenerul s-a schimbat – de fapt tu te schimbi – că nu mai stie să-si arate iubirea ca altădată. Ai răbdare, e normal să nu întelegi ce se petrece la final de an, totul e să fii constient că va mai dura o vreme până ce viata în doi va fi din nou frumoasă. De aceea ai grijă ce promisiuni faci, ce angajamente îti iei, ce declaratii faci, ca nu cumva să le faci sub influnta unui impuls de moment, sub o ceată mult idealizată, si după o vreme, când realitatea va fi mult prea vădită în fata ta, să descoperi că te-ai lăsat furat de aparente.

Cel mai tare te doare situatia financiară, la începutul lunii, poate pentru că aici pot apărea câteva animozităti în strânsă legătură cu sarcinile tale de serviciu. Poate nu esti plătit asa cum ai dori sau ai merita sau se ivesc unele întârzieri în primirea salariului, ca atare nu neapărat munca te preocupă, ci remuneratia muncii tale. Retrogradarea lui Mercur în Săgetător, de luna aceasta, te-ar pueta obliga să faci o mică pauză, să arunci o privire înapoi la unele informatii demult primite – cursuri de prin facultate, diplome uitate prin sertare, examene nedate la vremea lor – pentru că e nevoie de această întoarcere înapoi pentru a redresa o situatie profesională. Ai învătat cândva ceva ce acum ar fi de folos, deci nu ezita să privesti si spre trecut, uneori. De acolo se pot ivi oamenii, detaliile sau cunostintele care abia acum, după cine stie câtă vreme, au un rol de jucat. Poate fi o descoperire menită să linistească o stare de agitatie în cariera ta, ca atare nu căuta ceva nou, ci doar răscoleste ceea ce ai deja în bagaj.
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia FECIOARĂ

BALANŢĂ
Cu Marte în zodia ta, în prima decadă a lunii – de altfel încă de luna trecută – esti mai activ, mai agitat, mai nervos, ceea ce nu e întotdeuna acceptat sau tolerat de partener. Dacă tu vrei să-ti impui doar propria vointă si el vrea la fel, e si normal să apară animozităti în cuplu, ca atare adu-ti aminte de binecunoscutele tale calităti: diplomatie, amabilitate, tolerantă, blândete, ascultându-l mai întâi pe el si apoi, subtil, spunându-ti si tu părerea, evită să intri în capcana nervilor si a agresivitătii, pentru că nu te reorezintă si ai face decât să dezechilibrezi si mai mult atmosfera. Sunt momente în care mergeti pe căi diferite, parcă nici iubirea nu mai contează, nici prietenia nu vă leagă, tocmai de aceea unul din voi trebuie să-si controleze reactiile si acela trebuie să fii tu. Fiti amândoi răbdători, rezervati, calmi, detasati si nu aruncati si mai tare în aer situatia de la cine stie ce nimicuri care vă diferentiază, ceea ce poate fi absolut normal. Nu sunteti la fel, deci nu pretinde celuilalt să gândească sau să reactioneze ca tine, cum nici el nu trebuie să-ti ceară să faci ca el. În fond, cuplul poate fi format si din personalităti diametral opuse, iar luna aceasta vei vedea mult mai clar ce vă deosebeste, nu ce vă apropie. Discutati cu maturitate si întelepciune, pentru că ati putea folosi aceste mari diferente pentru a vă completa unul pe altul într-o directie comună: familia, casa, copiii.

Se nasc planuri noi în mintea ta, pe care le poti duce cu succes la îndeplinire. La câtă pasiune pui tu în aceste proiecte, ar fi si culmea să nu apară si rezultate demne de laudă, si tragi tare, bati fierul cât e cald, împins de la spate de un fel de nerăbdare, de parcă ai dori să ajungi si mai repede la capăt. Ai putea porni acum un proiect mare consumator de resurse, de energie si de timp, si va dura ceva până vei ajunge acolo unde speri, dar important e că tu clădesti totul pas cu pas, alimentat de vise si sperante mari. Dacă mai ai si ceva de câstigat din acest efort – bani, profit, putere, recunoastere, pozitie – cu atât mai motivat esti pentru că da, luna aceasta cuvântul de ordine e determinare. Nimeni nu te poate opri dacă ai un plan măret în minte, si pui în joc tot ce detii, tot ce stii, pentru acel mare succes, în perspectivă. Finalul de an poate veni cu un fel de concluzie pentru tot ce ai reusit în ultimii 2-3 ani, de parcă ai ajunge la bilant, iar rezultatul acestei analize retrospective poate suna bine, ca un combustibil numai bun pentru un nou început, spre ceva si mai palpitant, si mai greu, si mai epuizant pentru tine, dar important e că poti!
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia BALANŢĂ

SCORPION
L-ai avut pe Venus în zodia ta luna trecut si acum te părăseste, pregătind terenul lui Marte, ca atare atmosfera mai blândă adusă de Venus se va schimba din a doua decadă, când Marte si Jupiter îsi vor juca rolurile chiar în ograda ta. Spre final de an se mai si întâlnesc aici – ceea ce nu s-a mai întâmplat de vreo 12 ani – ceea ce face atmosfera si mai vie! Cum tu esti o fire pasională, te vei lăsa ars de acest aer fierbinte, pasionant, incitant, dar numai de tine depinde încotro canalizezi această uriasă cantitate de energie ce se naste din întâlnirea celor două planete – Marte si Jupiter, ambele la fel de ”explozive” – spre distrugere sau spre constructie, spre evolutie sau spre răzbunare. Pentru că esti si pasibil de reactii cam agresive în relatia cu partenerul (mai ales dacă esti bărbat) lăsând uneori gelozia, posesivitatea sau cine mai stie ce alte defecte tipice Scorpionului să dea în clocot, riscând enorm. Ce risti? O deceptie, o supărare, o rană pe inima celui pe care-l iubesti, ca atare fii mult mai prudent – desi e greu de crezut cpă poti fi – ca să nu strici ceva si asa fragil în cuplu. Altfel, finalul de an te va găsi cu sufletul rece, singuratic, izolat, retras, cu o multime de întrebări fără răspuns si cu niste sărbpători cam anoste. Dacă însă canalizezi uriasa cantitate de energie spre pasiune, spre declaratii înflăcărate, spre a-ti arăta atractia spre cel drag, spre a reaprinde flacăra pasiunii dintre voi, ai putea depăsi cu bine si problemele de comunicare care te pândesc spre final de an. Tu spui una, partenerul întejege alta, si de aici până la o răceală între voi nu mai e mult, ca atare fii clar, concis, nu arunca vorbele, nu te grăbi, nu fi impulsiv, ca să nu nasti probleme în cuplu.

Cu Marte în zodia ta, se poate spune că ai bateriile încărcate la maximum, pe care le poti utiliza si în muncă, dar uneori pierzi energia pe lucruri care nu merită atâta implicare: spre riposte, revolte, invidii, reactii agresive, mai ales că relatia cu colegii de serviciu poate fi uneori tensionată. Intrarea lui Saturn în Capricorn pentru tine va fi ca o intrare la scoală de corectie – în sensul bun al cuvântului – pentru că urmează câtiva ani când tot ce spui, ce decizi, ce afirmi, ce declari va intra sub tirul de critici, de analize la rece, de avertizare si corectare, deci nu vei mai fi la fel de impulsiv, asa cum ti-e firea, vei învăta să-ti controlezi reactiile, cuvintele, gesturile, să nu te mai arunci în vâltoare. E semn că te maturizezi si tu, că devii mai întelept, mai matur. Chiar dacă, primele luni după intrarea lui Saturn în Capricorn, te bulveresează putin – pentru că tu nu esti obisnuit cu rigoarea si critica altora – vei învăta încetul cu încetul si să taci la nevoie, să spui ce ai de spus clar si concis, fără să consumi timp si energie pe nimic, să cântăresti totul înainte de a afirma ceva, deci primeste-l pe Saturn ca pe un profesor de logică, de retorică, de politică, de ce vrei tu, pentru că el te va trage de mânecă la timpul potrivit.
ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia SCORPION

SĂGETĂTOR
Iesirea lui Saturn din zodia ta – după ce si Luna Neagră te-a lăsat în pace nu demult – e ca un respiro mult asteptat pentru tine, ca atare vei avea un final de an mult mai relaxat din toate punctele de vedere, inclusiv în ce priveste iubirea. Esti printre zodiile cele mai energizate de trigonul unicat cu Uranus, si el la final de Berbec, deci un Saturn în iesire plus aglomeratia de planete de la ielsirea din Săgetător, sună interesant, ca o portie nouă de benzină pentru tine. După ce scapi si de Saturn, se poate spune că tu închei anul în fortă, cu alt chef de viată, poate si cu ceva noutăti de natură sentimentală, pentru că si Venus te vizitează înainte de Crăciun, deci ai toate resursele necesare pentru a te simti bine, pentru a te distra, pentru a mai scăpa si tu de grijile acumulate în ultimii 2 ani si ceva. E acea mult asteptată relaxare, care evident că te îmbie si la dragoste, dacă tot se duc grijile cele mari! Retrogradarea lui Mercur în zodia ta poate fi un aliat bun să treci în revistă decizii luate anul acesta, cuvinte spuse, alegeri făcute, discutii purtate, declaratii emise în relatia cu partenerul de viată, cu scopul de a repara ce se poate. Poarte că ai gresit, poate că nu ai spus tot adevărul, poate că te-ai grăbit si ai dat drumul la vorbe fără să gândesti, dar această ultimă retrogradare a lui Mercur te ajută pe tine mai ales să dregi busuiocul exact înainte de final de an, ca să intri în 2018 curat si eliberat de tot felul de vini care te apăsau pe suflet ca o povară.

Venus si Mercur în acelasi timp în zodia ta îsi canalizează toată energia spre muncă si spre carieră, de parcă ar fi acum nevoie de mai multă atentie asupra lor. Chiar dacă mai degrabă finalul de an e prielnic unei decizii de zile mari, poate cu efecte pe termen lung de acum încolo, mai întâi trebuie să treci în revistă ce ai construit până aici, ce experiente sau informatii ai acumulat, ce stii, ce ai învătat, pe ce nivel ai ajuns, deci te vei simti ca la recapitularea finală de dinaintea unui examen. Dacă tot iese Saturn de aici, vei spune că gata, ai luat examenul si ce a fost mai greu a trecut, deci foloseste cele 20 de zile cât timp mai stă Saturn în curtea ta pentru o ultimă privire matură, profundă, serioasă, atentă, ca să vezi ce mai trebuie asezat la locul potrivit, ce mai poate fi făcut la final de etapă, ce mai ai de spus după tot ce ai realizat în ultimii 2 ani si ceva. Se poate spune că tot ce ai clădit în carieră pe perioada trecerii lui Saturn prin zodia ta te va defini ani de zile de acum înainte, iar aceste ultime 20 de zile cu Saturn în curtea ta sunt ca acele zile când astepti afisarea notelor la bacalaureat. Fii sigur că ai trecut cu brio examenele, dar păstrează nivelul atins cu întelepciune si responsabilitate