Hibernarea, o speranţă pentru pacienţii cu tumori în faze avansate şi metastaze

Cancerul poate fi ”atacat” mai eficient prin introducerea pacienţilor într-o stare de torpoare similară cu hibernarea, în care dezvoltarea tumorilor este încetinită sau stopată, iar corpul este supus tratamentelor care devin ineficiente în cazul tumorilor în stadiu foarte avansat, a anunţat o echipă de oameni de ştiinţă din Italia la întâlnirea anuală a American Association for the Advancement of Science (AAAS), eveniment desfăşurat duminică, 19 februarie, la Boston, informează luni New Scientist.

În timpul hibernării induse, procesul de creştere a tumorilor este încetinit şi chiar stopat, iar celulele sănătoase din organism devin mai rezistente la dozele de radiaţii utilizate în cadrul tratamentului, conform fizicianului Marco Durante din cadrul Institutului Trento din Italia.

Ideea radicală vine după ani de cercetare asupra fenomenului de hibernare prezent la unele specii de animale care îşi conservă astfel resursele când sursele de hrană sunt limitate. În timpul acestui proces, corpul intră într-o stare de somn profund în care procesele metabolice şi funcţiile sale normale, precum bătăile inimii şi respiraţia, sunt încetinite.

De asemenea, la nivel molecular, activitatea genelor şi sinteza proteinelor sunt reduse considerabil, iar nevoia de oxigen scade. Toate aceste efecte pot avea implicaţii semnificative în tratarea cancerelor, potrivit lui Durante.

‘Circa 50% dintre pacienţii cu cancer au tumori în stadiu avansat. Cu toţii am cunoscut pe cineva afectat astfel. Și nu avem ce le face. Au metastaze multiple în corp. Nu poţi trata toate metastazele — nu poţi folosi chirurgia peste tot ca să îndepărtezi cancerul sau să foloseşti radiaţiile în toate locurile afectate ale organismului pentru că rişti să omori pacienţii încercând să distrugi tumorile”, a explicat specialistul.

 ”Dar dacă introduci pacientul într-o stare de torpoare sintetică poţi opri răspândirea cancerului. Îţi oferă mai mult timp”, a completat el adăugând că hibernarea îi conferă corpului capacitatea de a rezista la tratamentele cu radiaţii. ”Trezeşti (apoi — n.r.) pacienţii şi sunt vindecaţi — asta e ambiţia noastră”, a mai spus Durante.

În prezent nu este posibil din punct de vedere tehnic ca o persoană să fie introdusă în starea de hibernare într-un mediu controlat, însă cercetătorii speră că acest lucru va putea fi făcut în următorii zece ani, mai arată sursa citată.

Starea de torpoare sintetică a fost indusă la şobolani de laborator care, spre deosebire de şoareci, nu hibernează în mod natural, în acest sens oamenii de ştiinţă modificând o anumită zonă a creierului.

 ”Acum ştim cum funcţionează. Sunt încrezător că vom putea dezvolta medicamente care pot induce această torpoare. Atunci vom coborî temperatura corpului la 13-15 grade Celsius (…) cel puţin o săptămână. Ne oferă destul timp să aplicăm tratamentele necesare pentru a vindeca o persoană de cancer”, a mai spus Marco Durante. (Text: Agerpres, Foto: ehospice.com)