Situat la 12 km în sud de Ierusalim, în Deşertul Iudeii, Herodium arată ca un vulcan stins, dar, de fapt, este un fort construit de regele Irod cel Mare, între anii 23 şi 15 î.Hr. Palatul şi cetatea regelui Irod au fost construite în vârful unui deal natural, ridicat la o înălţime mai mare prin depunerea de pământ în jurul zidurilor, creându-se, astfel, un munte în formă de con.
Complexul a fost înconjurat de ziduri duble cu şapte niveluri, la adăpostul cărora Irod a construit un palat cu amfiteatre, curţi şi băi opulente. La baza fortificaţiei se afla un complex regal impresionant, cu grădini magnifice.
Un apeduct special aducea apa în deşert din zona iazurilor lui Solomon, din apropiere de Bethleem. Fiind cel mai înalt vârf din deşertul iudeii, Herodium a fost destinat să aibă o perspectivă care să taie răsuflarea, dominând deşertul străjuit de Munţii Moabului spre est şi de Dealurile Iudeii spre vest.
Potrivit istoricului evreu Flavius Iosephus, Herodium a fost construit pe locul în care Irod a câştigat o victorie asupra duşmanilor săi hasmonei şi parţi, în anul 40 î.Hr. Pentru a comemora evenimentul, regele a construit o cetate şi un palat acolo, cărora le-a dat numele lui.
De asemenea, în câmpia de lângă deal, el a construit un centru administrativ pentru regiune. Importanţa complexului Herodium pentru rege este clară, căci acesta este singurul monument construit de el căruia i-a dat numele lui.
Având în vedere că locul avea o mică valoare strategică pentru a justifica construirea unui fort, se crede că singurul scop pentru care a fost ridicat Herodium a fost pentru a oferi un loc în care regele să-şi trăiască ultimii ani ai vieţii.
După moartea lui Irod, în 4 î.Hr., Herodium a devenit parte din regatul fiului său Arhelau, care a domnit timp de aproximativ 10 de ani. Locul acestuia a fost luat de guvernatorii romani, până la izbucnirea Marii Revolte din anul 66 d.Hr.. În această revoltă, rebelii s-au refugiat la Herodium, până ce romanii i-au învins, în anul 71 d.Hr.
Palatul muntelui fortificat a servit ca un important centru pentru rebeli în timpul revoltei Bar-Kochba, în secolul al doilea. Ca parte a măsurilor de apărare, rebelii au săpat tuneluri secrete în jurul bazinelor pentru apă şi s-au ascuns în ele. Tuneluri pot fi explorate şi astăzi.
Locul a rămas pustiu până în secolul V, când în zonă s-a stabilit o comunitate mare de călugări, care a construit patru biserici la baza dealului. Aşezarea de la Herodiumul de Jos a continuat să existe până în secolul al VIII-lea, după care Herodium a fost abandonat. Abia în anii 1970 arheologii au început să facă cercetări acolo.
Pe măsură ce săpăturile progresau, s-a efectuat o restaurare extinsă a construcţiilor de la Herodium. Astăzi se poate merge pe o cale confortabilă în partea de sus a cetăţii, se poate urca pe ziduri pentru a te bucura, ca şi în trecut, de perspectiva regiunii înconjurătoare.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, blog.bibleplaces.com, eagle.wbcoll.edu, nationalgeographic.com,theepoctimes.com)