Helios şi Vreni, salvatorii din avalanşe

caine-salvator-01

Helios şi Vreni sunt cei doi câini din România atestaţi oficial pentru salvarea din avalanşe, iar alţi şase câini sunt pregătiţi în aceste zile, la Cabana Capra din Munţii Făgăraşului, pentru astfel de operaţiuni de salvare, potrivit unui comunicat remis luni, 15 februarie.

Helios îi ajută pe salvamontiştii din judeţul Argeş, în timp ce Vreni este un câine salvamontist la Caraş.

„În acest moment în ţara noastră există doar doi câini atestaţi oficial şi operaţionali pentru salvarea din avalanşe, Helios, în cadrul echipei Salvamont Argeş, atestat de Ministerul de Interne din Franţa şi ANENA — Asociaţia naţională pentru studiul zăpezii şi al avalanşelor din Franţa, şi Vreni, în cadrul echipei Salvamont Caraş, atestat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania”, menţionează comunicatul Consiliului Naţional al Serviciilor Publice Salvamont.

caine-salvator-02

Până pe 19 februarie, timp de nouă zile, la Cabana Capra, din Munţii Făgăraş, are loc pregătirea a şase salvamontişti din România, împreună cu câinii lor: Dara, Xara, Tas, Gun, Erik şi Haiduc.

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania este unic formator profesional în ţara noastră pentru domeniul salvării montane fiind membră în Comitetul Internaţional de salvare Alpina (CISA-IKAR) şi în Federaţia Internaţională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaţionale ce reglementează activitatea de salvare montană şi cea de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă. (Text si foto: Agerpres)