Hanklich-ul sau lichiul săsesc

hanklich

Hanklich-ul căruia românii îi spun „hencleş” este un desert specific gastronomiei săseşti, care se face în toate satele transilvane unde au fost etnici germani şi unde româncele au învăţat să facă această plăcintă de la săsoaice. Nu există sat săsesc din jurul Sibiului, unde să nu ştie cineva să facă „hencleş”.

Este un desert gustos şi simplu de făcut. Dovadă că este un desert de succes este faptul că şi un lanţ de brutării şi patiserii din Sibiu vinde zilnic „hencleş”.

„Hencleşu trăbă frământat până chică apa din grindă, adică până când ai obosit de atâta frământat. Se coace cu pita, că nu se ard lemne dejaba. Bagi hencleşu în cuptor, când pita e pe jumătate coaptă”, aşa povesteşte o româncă din comuna Alţâna reţeta „hencleş”-ului săsesc, în cartea de bucate „Reţete tradiţionale din zona Sibiului”, volum realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Promovat şi în cea mai recentă carte de bucate săseşti, apărută în aprilie 2015, la Mediaş, „Gătim împreună în Casa Baronului”, „Hanklich”-ul este un lichiu săsesc.

Pentru aluat, avem nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de făină, 25 de grame de drojdie, 5 ouă, 250 de grame de zahăr, apă, 250 de grame de unt topit, sare şi 600 de ml lapte.

Se cerne făina în „covată”, un vas de lemn. Pe urmă, în mijlocul făinii, se prepara o plămădeală din drojdie, laptele, două linguri de făină şi două linguri de zahăr. Se acoperă şi se lasă la dospit, aproape de o sursă de căldură, în jur de 20 de minute. Se adaugă treptat făina, laptele călduţ, trei ouă, zahărul, apa, untul topit şi puţină sare. Aluatul se frământă „până când face băşici”, conform Aureliei Rusu, autoarea cărţii „Gătim împreună în Casa Baronului”.

Odată frământat, aluatul se lasă la dospit sau să se „odihnească” cel puţin jumătate de oră. După ce a crescut, aluatul se împarte în părţi egale şi se întinde, doar de la mijloc spre margini, cu ajutorul unui sucitor (făcăleţ). Pentru compoziţia de deasupra, se bat celelalte două gălbenuşuri spumă, se adaugă 100 de grame de unt şi trei linguri de smântână. Compoziţia se omogenizează bine.

Se pune aluatul, în tava unsă cu grăsime, la copt şi se înţeapă din loc în loc, cu furculiţa. Pe urmă se adaugă compoziţia şi se pune la copt, până când se rumeneşte deasupra. Se lasă la copt cam 20 de minute, după care se presară cu zahăr şi se serveşte cald, tăiat în formă de triunghiuri. (Text si foto: Agerpres)