„Hai cu bicicleta în Vamă!”

ciclism

Tura cicloturistică „Hai cu bicicleta în Vamă!”, ce se va desfăşura în perioada 29 aprilie – 2 mai, pe o distanţă de peste 400 km promite să fie cea mai mare veloexpediţie internaţională organizată pană acum, la care vor participa şi biciclişti din Bulgaria.

În cadrul celei de-a treia ediţii a turei cicloturistice „Hai cu bicicleta în Vamă!”, 75 de biciclişti vor pedala împreună către mare, către Vama Veche, parcurgând în cele 4 zile peste 400 de km, cu 2.500 de metri diferenţă de nivel, din care aproximativ 250 de km prin Bulgaria, în Silistra urmând să se alăture şi câţiva biciclişti bulgari, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Adevăraţii Veloprieteni”.

„Tura are ca scop promovarea cicloturismului şi a imaginii României prin cel mai ecologic mod de deplasare. Parteneriatul cu Autoritatea Naţională pentru Turism ne permite să ducem mai departe imaginea României pe bicicletă. La întoarcerea din Mangalia suntem susţinuţi de CFR Călători, care ne-a pus la dispoziţie un vagon pentru a ne reîntoarce în condiţii civilizate în Bucureşti împreună cu cele 75 de biciclete”, informează comunicatul.

„Adevăraţii VeloPrieteni” vor lua startul în 29 aprilie, ora 16,00, din Parcul Izvor pe traseul Bucureşti (Parcul Izvor) — Săruleşti Gară — Valea Argovei, unde vor campa pentru prima noapte.

A doua zi (30 aprilie) traseul va porni din Valea Argovei spre Călăraşi, Silistra spre Onogur (Bulgaria), o distanţă aproximativ 124 de km, diferenţă de nivel de vreo 750 de metri.

„Vom traversa Dunărea cu bacul la Chiciu, lângă Călăraşi, către Silistra. Ziua de 1 Mai o vom sărbători pedalând în Bulgaria, de la Onogur spre Dobrich, apoi Balcic şi Cap Kaliakra aproximativ 147 de km, cu diferenţă de nivel de vreo 1.100 de metri, urmând să campăm pe malul mării. În a patra zi (2 mai) vom reveni în România prin Vama Veche, urmând să ajungem după cca 54 km în Mangalia, pentru a lua trenul CFR spre Bucureşti Nord”, se arată în comunicat.

„Hai cu bicicleta în Vama Veche!” este o tură cicloturistică deja tradiţională a „Adevăraţilor VeloPrieteni” către Vama Veche, desfăşurată de 1 Mai. La ediţiile din 2014 şi 2015, cu aproximativ 50 de participanţi, au fost parcurse distanţe de 300-400 km prin Dobrogea. Traseele au fost ferite de cele cu trafic intens, oferind astfel posibilitatea de a admira peisajele întâlnite.

Asociaţia „Adevăraţii Veloprieteni” este o organizaţie non-guvernamentală care promovează bicicleta ca mijloc de transport alternativ şi modalitate de recreere, contribuind la protecţia mediului, conservarea şi promovarea patrimoniului natural, cultural, istoric şi turistic ale României. (Text: Agerpres, Foto: velofix.com)