Grota Albastră din Capri

Grota Albastra1

Grota Albastră este o peşteră mare, situată pe coasta insulei Capri, în sudul Italiei, faimoasă pentru apele sale supranatural de colorate în albastru strălucitor. Strălucirea fluorescentă din grotă vine de la o mare deschidere subacvatică ce se află sub intrarea folosită pentru a vizita grota cu barca, deschidere care luminează grota de jos, prin grosimea de apă, asemeni unei lumini de neon dintr-o piscină.

Grota Albastra2Intrarea la Grota albastră este aglomerată cu bărci turistice

Cunoscut încă din vremea romanilor, albastrul intens şi strălucitor al Grotei Albastre fascinează şi acum vizitatorii.

Grota Albastră are 60 de metri lungime şi 25 de metri lăţime. Apele albastre şi limpezi coboară în adâncime până la 150 de metri, până când ajung la nisipul de pe fund. Lumina din peşteră provine din două surse: una este dată de o mică deschidere în peretele peşterii, aflată exact deasupra liniei de plutire, care are un metru şi jumătate în diametru şi care este utilizată ca intrare.

Grota Albastra3

A doua sursă de lumină este dată de o deschidere mai mare, aflată sub apă, exact sub gaura de intrare, de care este separată printr-o bandă de rocă şi care este responsabilă pentru cea mai mare parte a luminii ce pătrunde în grotă.

Grota a fost cunoscută de romani, după cum dovedesc statuile antice găsite în peşteră. Se crede că grota a fost folosită ca piscină personală de împăratul Tiberius, după ce a mutat capitala Imperiului Roman pe insulă, în anul 27 d.Hr.

Grota Albastra4

În timpul lui Tiberius, grota a fost decorată cu mai multe statui ale zeilor romani, care au fost recuperate din peşteră, însă se crede că mai multe ar putea exista în continuare la adâncime. Grota era cunoscută de localnici sub numele de Gradola, după locul de debarcare din apropiere numit aşa, dar era evitată, deoarece se spunea că este locuită de vrăjitoare şi monştri.

Grota Albastra5

Grota Albastră a fost uitată în mare măsură până când a fost redescoperită în 1826, de către poetul polonez August Kopisch şi de prietenul său elveţian, artistul Ernest Fries. Kopisch a fost foarte impresionat de frumuseţea peşterii şi a descris-o în cartea sa „Entdeckung der Blauen Grotte auf der Insel Capri”. De atunci, Grota Albastră a devenit emblema insulei Capri şi atrage turişti din cele mai îndepărtate locuri.

Grota Albastra6

Doi ani mai târziu, poetul Wilhelm Waiblinger a scris o odă pentru grotă, ca un omagiu adus epocii romantismului şi omului „reîntors la natură”. Grota a inspirat, ulterior, în 1835, romanul lui Hans Christian Andersen, „Der Improvisator”, un bestseller al secolului al XIX-lea, care a declanşat un flux nesfârşit de vizitatori la Capri.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com , Foto: flickr.com)