Grigore Leşe merge în India şi pregăteşte un album

grigore-lese-01

Artistul Grigore Leşe a declarat că se pregăteşte să revină în India, de această dată cu un turneu, pentru a face cunoscute horele noastre.

El a adăugat că după turneul din India, va pregăti finalizarea unui nou album, pe care speră să fie lansat în 2017, cu melodii de pe Drumul Mătăsii.

O să am un turneu în India, unde am mai fost, am avut concert la Calcutta. Foarte bine (primesc indienii doinele noastre n.red.), pentru că structurile muzicale de la noi se aseamănă foarte mult cu structurile din Orient. Se spune aşa, că oamenii de la o anumită altitudine, cântă la fel sau aproape la fel. Eu întotdeauna spun că muzica îi peste tot la fel. Am cântat şi cu iranieni, cu sirieni, cu armeni, cu chinezi, cu coreeni, cu irlandezi, cu ucrainieni, cu unguri, cu sârbi, cu bulgari. E o muzică pe lumea asta. E o singură muzică. Muzica adună oamenii, asta o mai rămas. Șansa noastră să ne adunăm împreună şi să fim iertători, şansa noastră este una, muzica”, a afirmat Grigore Leşe.

De asemenea, el a precizat că în materialul discografic aflat în pregătire sunt melodii de pe Drumul Mătăsii, după ce a susţinut concerte cu artişti din mai multe ţări asiatice.

„Discografic am un material cu muzici de pe Drumul Mătăsii. Am susţinut concerte cu pakistanezi, sirieni, armeni, iranieni şi este un material în pregătire. La anul va apare un material. Întotdeauna când vrei să editezi un material, trebuie să vii cu ceva nou, cu un material inedit, să nu te repeţi, că dacă te repeţi, trebuie să schimbi locul şi oamenii. Eu vă spun cum îs lucrurile pe lumea asta”, a mai spus artistul.

Interpretul de muzică populară Grigore Leşe s-a născut în satul Stoiceni din Ţara Lăpuşului la 20 februarie 1954. A studiat fagotul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi a obţinut titlul de doctor în muzică cu calificativul summa cum laudae (2003).

A predat cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (2009).

A colaborat atât cu Televiziunea Română, cât şi cu Radioul, unde a realizat seria de televiziune „La porţile ceriului” (TVR Cultural), pentru care a primit în 2007 cel mai important premiu din presa românească — Marele Premiu al A.P.T.R. — precum şi numeroase premii naţionale şi internaţionale, dar şi emisiunile „Drumurile lui Leşe” la Radio România Actualităţi şi „Lumea şi muzica tradiţională” la Radio România Cultural.

grigore-lese-02

A iniţiat şi coordonat proiectul „Ultimii rapsozi” la Institutul Cultural Român (ianuarie — decembrie 2008). Tot în 2008 a publicat lunar articole în revista „La Drum” şi a coordonat Festivalul „Tarafuri şi Fanfare”, produs de Jurnalul Naţional.

Prin spectacolele sale — „Obârşii”, „Pastorale”, „Sarea Pământului” — Grigore Leşe, recurgând la o adevărată arheologie muzicală, reconstruieşte prin sunet satul românesc arhaic cu principalele sale momente de trecere — naşterea, nunta, înmormântarea. Întoarcerea la obârşii înseamnă pentru Grigore Leşe întoarcerea la muzica vocală interpretată în cea mai veche manieră cunoscută la noi (horea în grumaz), la cântece de ceremonial uitate, la esenţa unei spiritualităţi profund marcate de spaţiul generator.

Convins totodată că amprenta pastorală este definitorie pentru civilizaţia noastră, Leşe aduce în atenţie variante de „Mioriţa” din principalele zone etnofolclorice precum şi instrumente specifice oieritului — uneori în formele lor rudimentare — ale căror sunete invocă singurătatea, nostalgia, dorul. Astfel, spectacolele sale recreează o lume ritualică, ce păstrează încă amintirea mitului.

Nefiind adeptul înregistrărilor, Grigore Leşe nu are un material discografic numeros, însă toate producţiile muzicale de până acum — „Cântec pastoral” (1996, Casa de Discuri „Amori”, Lausanne), „Cântece de Cătănie” (2002) şi „Hori” (2003, Societatea de Concerte Bistriţa), „Horile Vieţii” şi „Aşteptând Crăciunul’ (2004, Casa de Discuri „Roton” — poartă amprenta autenticităţii şi a bunului gust. În 2008, Radio France, prin Casa de Discuri OCORA, Paris, îi editează un CD pentru piaţa internaţională.

Muzica sa se regăseşte în coloana sonoră a filmelor „Faraonul” (2003), în regia lui Sinisa Dragin, şi „Gunpowder, Treason and Plot”, o producţie BBC 2004. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Grigore Lese)