Grigore Leşe: Există o prostituţie culturală, cu producţii kitschoase şi fără valoare

Grigore-Lese-02

Artistul Grigore Leşe, aflat în primul său turneu naţional cu concertul „Hori de primăvară”, a declarat, la Alba Iulia, că există o prostituţie culturală în România, cu producţii kitschoase şi fără valoare, cu „oameni nepricepuţi”.

„În ultima vreme, proiectele culturale în România sunt îndoielnice. Toată lumea se pricepe la proiecte, toată lumea scrie proiecte, toată lumea cântă în România. (…). Oare chiar aşa de simplu să fie să horeşti?”, a afirmat Grigore Leşe.

El a opinat că mulţi artişti s-au îndepărtat de adevărata muzică şi, în consecinţă, nu performează nici în mediul academic, nici în mediul tradiţional.

„Sunt undeva la mijloc. Nici ei nu ştiu ce cântă. Trebuie să terminăm cu lucrurile acestea. Există o prostituţie culturală în toată România. Oameni nepricepuţi intră în domeniul acesta şi de fiecare dată producţiile sunt kitschoase şi fără valoare”, a declarat Grigore Leşe.

În altă ordine de idei, artistul a menţionat că în cadrul concertelor pe care le susţine în primul său turneu naţional vrea să transmită spectatorilor o poveste coerentă despre muzică. Rapsodul s-a arătat încântat de faptul că la toate concertele sale sălile sunt arhipline, cu mulţi tineri printre spectatori.

„Toate aceste spectacole sunt pe bilet. Noi trebuie să obişnuim oamenii să vină la spectacole pe bilet, acolo te vezi ca artist. Dacă nu te vezi acolo, înseamnă că valoarea ta este îndoielnică. Deci când vezi că sala se vinde şi omul vine pe bilet, înseamnă că ştie la ce vine”, a spus artistul.

Leşe a subliniat că prin ceea ce face promovează ceea ce este de valoare. Grigore Leşe s-a întâlnit, cu câteva ore înainte de concertul de la Alba Iulia, cu zeci de liceeni, turneul său naţional având loc în cadrul campaniei „Artă contra drog”, un proiect al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului România. Tinerii au vizitat cu acest prilej şi expoziţia de fotografie „Veşmântul ţărănesc de la arhaic la fashion”, un concept al Iuliei Gorneanu.

Turneul naţional Grigore Leşe – „Hori de primăvară” a debutat la Braşov şi se va încheia în 16 martie, la Petroşani. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/GrigoreLese, Video: youtube.com)