Greta Garbo, Oscarul onorific pentru întreaga carieră

Greta-Garbo-01

Una dintre cele mai misterioase vedete de la Hollywood, Greta Garbo, născută Greta Lovisa Gustafson, a venit pe lume la 18 septembrie 1905, la Stockholm, în Suedia. La vârsta de 13 ani, Greta este nevoită să renunţe la şcoală pentru a avea grijă de tatăl său, grav bolnav.

Acesta a murit doi ani mai târziu, iar lipsurile financiare pe care le resimţiseră şi până atunci au împovărat familia şi mai mult. Greta s-a angajat la un magazin, dar s-a ambiţionat să facă tot posibilul pentru a-şi câştiga singură existenţa. Pentru a promova hainele pe care le vindea, Greta a pozat pentru o reclamă la pantaloni scurţi. Naturaleţea cu care a pozat i-a adus primul rol în filmul „Peter the Tramp”, în anul 1922, apoi a câştigat o bursă la prestigiosul Teatru Dramatic Regal (Royal Dramatic Theater).

Dar Greta nu şi-a încheiat studiile aici, pentru că a fost remarcată de Mauritz Stiller, regizor suedez de renume, care i-a oferit un rol în filmul mut „The Legend of Gosta Berling” (1924). Acesta este filmul care i-a adus celebritatea, nu numai în Suedia, ci în întreaga Europă. De asemenea, acest film a marcat începutul colaborării cu Stiller, care avea să-i schimbe viaţa. El i-a fost mentor în arta actoriei şi a convins-o să-şi schimbe numele de familie în Garbo.

Filmul „Streets of Sorrow” (1925) a intrat în atenţia producătorului Louis B. Mayer de la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), care i-a propus lui Stiller să se mute în America. Acesta a acceptat oferta, cu condiţia să fie însoţit de Greta, care nu avea pe atunci decât 19 ani. Încă de când a ajuns pe continentul american, a evitat să ofere presei informaţii despre viaţa personală: „M-am născut. Am avut şi mamă şi tată. Am mers la şcoală. Ce mai contează?”, declara ea în primul interviu din SUA.

Odată ajunsă aici, Garbo nu a colaborat cu Stiller, aşa cum planificaseră iniţial. Primul film în care a fost distribuită a fost „The Torrent” (1926), dar regia acestuia nu i-a fost încredinţată lui Stiller, care, din cauza unor neînţelegeri cu cei de la Metro-Goldwyn-Mayer, s-a mutat la Paramount, dar şi aici a întâmpinat probleme. S-a întors în Suedia în 1928 şi a murit un an mai târziu. Garbo, în schimb, s-a bucurat de un succes extraordinar. Următoarele două filme, „The Temptress” (1926) şi „Flesh and the Devil” (1926), au fost transformat-o într-o vedetă internaţională.

Greta-Garbo-02

Succesul Gretei Garbo a adus venituri substanţiale studiourilor MGM. Neajungând însă la un acord în ceea ce privea remuneraţia ei, actriţa a ameninţat că se întoarce în Suedia, iar cei de la MGM i-au oferit un contract în valoare de 270.000 de dolari pentru fiecare film. În plus, avea dreptul de a-şi selecta rolurile, lucru fără precedent până la acea vreme.

Personaj emblematic, de o frumuseţe incontestabilă, Greta Garbo a fascinat lumea cinematografică dintre cele două războaie mondiale. În 1927 a jucat în „The Divine Woman”, urmat de „A Woman of Affairs” (1928), „Wild Orchids” (1929) şi „The Kiss” (1930). În 1930, de altfel, a făcut trecerea de la filmul mut la cel vorbit, odată cu rolul din filmul „Anna Christie”, în care a avut o prestaţie extraordinară. În acelaşi an a mai jucat în „Romance”, film care nu s-a bucurat de acelaşi succes, dar pentru aceste două roluri actriţa a primit o nominalizare la Premiile Oscar din 1931. A jucat apoi în „Susan Lennox: Her Rise and Fall” (1931), alături de Clark Gable.

De altfel, anii ’30 i-au adus Gretei Garbo roluri de referinţă în carieră, în filme precum „Mata Hari” (1931), „As You Desire Me” (1932), „Grand Hotel” (1932), „Queen Christina” (1933), „Anna Karenina” (1935), „Camille” (1936) şi „Ninotchka” (1939). Dintre acestea se evidenţiază, însă, prestaţia extraordinară din „Anna Karenina”, din „Camille” şi din „Ninotchka”, ultimele două aducându-i două noi nominalizări la Premiile Oscar.

Greta-Garbo-03

Ultimul film în care a jucat a fost „Two-Faced Woman” (1941), cu care a încheiat scurta sa carieră. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a considerat că lumea filmului se schimbase foarte mult şi nu a mai dorit să revină. În anul 1955, însă, a fost distinsă cu Premiul Oscar onorific pentru întreaga carieră.

După retragerea din lumea filmului, Greta Garbo s-a retras din lumina reflectoarelor. Preferând să ducă o viaţă liniştită, s-a mutat la New York City. Nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii. A investit foarte mult în colecţii de artă, care, la data morţii sale, valorau milioane de dolari. A murit la 15 aprilie 1990. (Text: Agerpres, Foto: cdn29.elitedaily.com, impressivemagazine.com, theblackmaria.org, Video: youtube.com)