„Gloria” – prima platformă românească de foraj marin

platforma-gloria

La 16 septembrie 1976 şi-a început activitatea prima platformă românească de foraj marin de pe platoul continental al Mării Negre – ”Gloria”.

Necesitatea extinderii extracţiei petrolului şi a gazelor naturale a determinat şi în România declanşarea operaţiunilor de prospectare a zonei economice exclusive din Marea Neagră. În anul 1972 a fost elaborat un program de valorificare a resurselor platformei continentale a Mării Negre, în cadrul Institutului Român pentru Cercetări Marine din Constanţa.

În urma unor studii aprofundate, s-a decis construirea în România a unor platforme de foraj marin. De asemenea, a fost înfiinţată o instituţie specializată, Petromar, care a decis, ţinând cont de condiţiile din Marea Neagră, că cele mai potrivite sunt platformele autoridicătoare cu patru picioare şi instalaţie hidraulică de ridicare şi coborâre.

În 1974 a început construirea primei platformă de foraj marin, ”Gloria”, la Șantierul Naval Galaţi, renumit pentru specialiştii în construcţii metalice şi în sudură. În interiorul platformei au fost montate utilaje şi instalaţii realizate la Galaţi, Bucureşti, Reşiţa, Ploieşti, Oradea, Arad etc. Montajul platformei s-a făcut pe cala de la Dunăre, iar lansarea ei la apă a avut loc la 9 noiembrie 1975.

Platforma ”Gloria” a fost transportată pe Dunăre cu ajutorul remorcherelor spre Portul Constanţa, unde a acostat, în mai 1976, în dana 34. Platforma, complet montată, a fost livrată Petromar în august 1976.

”Gloria”, o platformă autoridicătoare care are patru picioare cu zăbrele din material tubular, şi-a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanţă de 72 km în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 m.

Ulterior au fost construite, la Şantierul Naval Galaţi, şi alte platforme de foraj marin: ”Orizont” (1981), ”Prometeu” (1984), ”Fortuna” (1985), ”Atlas” (1985), ”Jupiter” (1987) şi ”Saturn” (1988).

Prima sondă de explorare, Ovidiu 1, a fost forată în 1976, de pe platforma ”Gloria”, dar fără a se obţine rezultate semnificative. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în anul 1980. S-au efectuat sute de foraje, pentru ca la 7 mai 1987 să fie penetrat zăcământul petrolifer marin care a fost exploatat de Petromar – Constanţa.

În prezent platforma de foraj marin ”Gloria” este deţinută de OMV Petrom. (Text: Agerpres, Foto: radioconstanta.ro)