Ginul cu homar nu este pe placul apărătorilor animalelor

gin-cu-homarCelebrul bucătar Kristof Marrannes a conceput un gin pe bază de homar care nu este deloc pe placul organizaţiei de apărare a animalelor „Gaia „. Inedita băutură se bucură însă de mare succes la public.

Kristof Marrannes, care lucrează la restaurantul Ter Leepe din Zedelgem (Flandra, Belgia), deţinător al unei stele Michelin, aruncă doi homari într-un litru de alcool, îi lasă să se macereze câteva zile şi adaugă apoi pătrunjel şi lămâie, care îi dau ginului infuzat un gust ce aminteşte de supa de raci.

El susţine că homarii nu suferă întrucât mor imediat ca urmare a beţiei rapide.

Însă „Gaia” nu este de aceeaşi părere. Chiar dacă asociaţia nu consideră că este o problemă prioritară să facă o campanie intensă, preşedintele său, Michel Vandenbosch, a acuzat în presa flamandă cruzimea cu care sunt tratate vietăţile. Contactat telefonic, el apreciază că este vorba şi de o risipă inutilă, homarii fiind aruncaţi după ce se face infuzia.

La fel ca apa clocotită, adaugă Vandenbosch, scufundarea în alcool face îi face pe homari să sufere, pentru că au sistemul nervos bilobat, şi nu central. Celor cărora le place carnea fină a acestui crustaceu, dar care vor ca animalul să nu fie maltratat, preşedintele asociaţiei „Gaia” le recomandă aşa-zisul „crustasun”, instrument dezvoltat de bucătarii britanici pentru a ameţi rapid homarii cu şocuri electrice.

Ginul cu homar înregistrează un succes pe care Marrannes nu l-a prevăzut. Potrivit „Laatse Nieuwes”, şeful restaurantului Ter Leepe a produs în ultimele luni circa 200 de sticle, pentru care a fost nevoie de aproape 180 de homari. Băutura, botezată „Lobstar”, se vinde cu 59 de euro jumătatea de litru. (Text: Agerpres, Foto:facebook.com/kristof.marrannes)