Ghidul vizitatorului la Grand Prix-ul din Abu Dhabi

grand-prix-2016-05

Grand Prix-ul din Abu Dhabi, un eveniment plin de strălucire care va avea loc la sfârşitul lui noiembrie, ar urma să adune la un loc 60.000 de fani, trupe de prim-plan, numeroase celebrităţi, maşini rapide şi iahturi de lux.

CNN a întocmit un ghid pentru cei doritori să participe la acest eveniment unic, cu ponturi pentru pasionaţii de Formula 1 din toate categoriile sociale.

Cursa anuală Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix, se va desfăşura între 25 şi 27 noiembrie, de vineri până duminică, pe circuitul futurist Yas Marina. Vineri şi sâmbătă urmează să aibă loc antrenamentele şi rundele de calificare, în timp ce duminică va avea loc Grand Prix-ul de 55 de tururi. Printre câştigătorii precedenţi se află Nico Rosberg, Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel, ultimul dintre aceştia deţinând şi recordul circuitului cu timpul de 1:40,279.

Inaugurat în 2009, circuitul este singurul din lume cu standuri acoperite, în care concurenţii şi echipele tehnice sunt la adăpost de lumina soarelui.

grand-prix-2016-02

În portul de ambarcaţiuni din apropiere sunt amarate de obicei iahturi private de mari dimensiuni, care transmit o vibraţie în care impresia de „vehicule spaţiale” se amestecă cu aceea că te afli în principatul Monaco, relatează CNN.

Lojele cu aer condiţionat pentru VIP-uri au cele mai bune condiţii de vizibilitate, la preţuri pe măsură, în timp ce locurile în picioare au preţuri începând de la 108 dolari.

La Grad Prix-ul din Abu Dhabi pot fi găsite elementele obişnuite pe care oamenii se aşteaptă să le găsească la o cursă de Formula 1, precum standuri cu băutură şi mâncare, precum şi zone cu jocuri pentru copii. Evenimentul are însă şi câteva caracteristici unice — precum gustări bine stropite cu alcool, trupe mari şi intrare liberă la două parcuri tematice.

În fiecare seară, Grand Prix-ul din Abu Dhabi găzduieşte un concert de mare amploare. Vineri vor urca pe scenă cei de la The Chemical Brothers, sâmbătă va fi rândul lui Lionel Richie, în timp ce duminică cei prezenţi la eveniment o vor putea vedea pe Rihanna, în singurul ei concert din Orientul Mijlociu din turneul „Anti World”.

Un bilet pentru competiţia de Formula 1 asigură prezenţa la concertul din aceeaşi zi. Practic, dacă cumperi un bilet pentru toate cele trei zile, ai acces la toate cele trei concerte. Pe de altă parte, nu poţi intra la concerte dacă nu cumperi un bilet pentru Formula 1.

grand-prix-2016-01

În acelaşi timp, biletul pentru Formula 1 îţi permite accesul în aceeaşi zi în parcurile tematice Ferrari World Abu Dhabi şi Yas Waterworld. În primul dintre acestea, vizitatorii pot urca în cel mai rapid montagne russe din lume, cu viteze de 240 km/h, sau pot conduce unul dintre vehiculele Ferrari.

În Yas Waterworld, vizitatorii au acces la nu mai puţin de 43 de curse diferite, printre cea dintr-un montagne russe suspendat sau cea printr-un circuit de tobogane sinuoase cu apă.

Pentru cei cu dare de mână, un bilet asigură accesul la o lojă luxos mobilată cu aer condiţionat, televizoare mari, mâncare şi băutură nelimitată. De asemenea, un astfel de bilet asigură vedere la startul şi finalul cursei, precum şi o plimbare pe circuit joi (pit lane walk — n.r.), toate la un preţ începând de la 4.601 de dolari pentru un pachet de două zile.

Pachetul pentru cursă al Red Bull include loji luxoase chiar deasupra garajelor echipei, cu pereţi acoperiţi de plasme cu transmisiuni live din timpul cursei. Pachetul include specialităţi culinare, şampanie la discreţie şi băutură energizantă în cantităţi industriale, la un preţ de la 6.085 de dolari. Deşi foarte piperat, acest tip de bilet oferă şi ocazia de a sta la taclale cu piloţii sau executivii echipelor de Formula 1.

grand-prix-2016-03

Pentru un preţ ceva mai accesibil, 292 de dolari, cei interesaţi pot servi o gustare consistentă într-un loc din tribună aflat la 10 metri de pistă, unde spectatorii au acces la un bufet „all-you-can-eat” timp de mai multe ore, iar băutura este în cantităţi nelimitate.

Bineînţeles, unul dintre cele mai costisitoare moduri de a urmări cursa de Formula 1 de pe circuitul Yas Marina este de pe unul dintre sutele de iahturi amarate în portul de ambarcaţiuni.

Favoritul celebrităţilor, iahtul Amber Lounge, oferă bilete pe timp de zi la preţuri de 4.950 de dolari de cuplu, care includ cocktail-uri cu Bacardi şi şampanie în cantităţi nelimitate. Când apune soarele, vizitatorii pot dansa la aşa-numita after party, când susţine concerte private Jay Sean, însă vor trebui să achite pentru acest lucru cel puţin 825 de dolari. Evident, pentru cei pentru care banii nu reprezintă o problemă, există şi opţiunea de a sta la masă alături de o celebritate, alături de o şampanie Matusalem de şase litri, pentru „doar” 23.600 de dolari de persoană.

Cazarea timp de trei zile la un hotel de cinci stele din apropierea circuitului, cu acces la curse şi la concerte pe toată durata weekendului costă de la 4.870 de dolari camera. Pentru un preţ de peste 32.500 de dolari doritorii pot primi însă şi o cameră cu balcon panoramic, din care pot urmări cursa fără a pleca de acasă în timp se delectează cu un pahar de şampanie.

Pentru cei care doresc camere de hotel mai ieftine, oraşul Ahu Dhabi este la distanţă de 30 de minute cu taxiul, notează CNN, precizând că taxiurile au toate aparate de taxat, sunt curate şi au preţuri convenabile.

Evident, oferta de restaurante este la fel de variată, vizitatorii putându-se delecta, după gusturi şi buzunare, cu specialităţi gătite de chefi în restaurante cu specific oriental, italiene, spaniole sau chinezeşti.

grand-prix-2016-04

În tot acest timp, Yasalam, festivalul gratuit din Abu Dhabi, oferă între 24 şi 27 noiembrie evenimente artistice, muzicale sau dedicate fanilor de Formula 1.

Tot în aceeaşi perioadă are loc şi festivalul de muzică „Beats on the Beach”, în cadrul căruia vizitatorii pot vedea talente locale dar şi internaţionale. Potrivit CNN, în trecut au concertat aici Jason Derulo, Fatboy Slim şi Assi El Hellani. La Lagoon Beach concertele se derulează pe toată durata weekendului, începând cu ora locală 18.30, şi, spre deosebire de concertele organizate pentru spectatorii Grand Prix-ului, intrarea este liberă.

Nu în ultimul rând, CNN menţionează pentru cei care nu reuşesc să mai cumpere bilete la Grand Prix-ul din noiembrie că pe Circuitul Yas Marina sunt organizate evenimente pe tot parcursul anului. În astfel de momente, vizitatorii dependenţi de adrenalină pot învăţa cum să conducă o maşină de curse Aston Martin, Jaguar sau Chevrolet cu profesori de la şcoala locală de piloţi pentru 176 de dolari de persoană.

Și aici însă există o ofertă pentru cei cu adevărat pasionaţi de viteză. Pentru puţin peste 400 de dolari doritorii îşi pot angaja un instructor privat pentru a deprinde tehnici avansate de pilotaj, pentru a se înscrie în competiţii precum Yas Drift Nights şi Yas Track Days.  (Text: Agerpres, Foto: abudhabi-grand-prix.com)