Gheorghe Zamfir – 120 de discuri de aur şi de platină

Virtuoz, dirijor, compozitor, maestrul Gheorghe Zamfir, adevărat geniu al naiului, s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa.

A urmat, începând din 1955, cursurile Școlii speciale de muzică din Bucureşti (actualul Liceu de muzică ”Dinu Lipatti”), la clasa profesorului Fănică Luca. Acesta a hotărât să îi ofere tânărului talentat unul dintre cele trei naiuri pe care clasa le deţinea, potrivit site-ului artistului, http://www.gheorghe-zamfir.com.

În 1959, când era elev al Școlii de muzică, a obţinut premiul I şi titlul de laureat pe ţară şi, în acelaşi an, a efectuat primul turneu, în Polonia. Tot atunci a înregistrat primele sale piese, compoziţii proprii în stil folcloric, interpretate cu Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române, dirijată de Radu Voinescu.

În 1961 s-a înscris la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare — în pedagogie (1966) şi dirijat de cor şi de orchestră (1968). La 24 martie 2005, şi-a susţinut doctoratul, obţinând calificativul Summa Cum Laude pentru teza intitulată ”Naiul — geneză, evoluţie şi semnificaţie”.

Din 1966 a devenit dirijor al Ansamblului ”Ciocârlia” din Bucureşti, care număra peste 300 de artişti. Cu acest ansamblu, s-a bucurat de un mare succes în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în ţară, cât şi în străinătate (R.F. Germania, URSS, Elveţia, China). În acelaşi an, a înregistrat primul său disc la Casa de discuri Electrecord, pe care se află renumitele sale piese ”Doina de jale” şi ”Doina ca de la Vişina”.

A plecat de la Ansamblul ”Ciocârlia” în 1969, iar în anul următor a înfiinţat un taraf concertistic, alături de care a înregistrat un succes extraordinar pe scenele pariziene. În 1971, a entuziasmat publicul francez cu zeci de recitaluri în care interpretează, pentru prima oară, la cele patru naiuri — soprano, alto, tenor, bas—, create de el.

Artistul a susţinut concerte extraordinare la Carnegie Hall din New York, la Royal Albert Hall din Londra, la Olympia din Paris, la Shanghai, Tokyo şi Cape Town. A fost invitat să cânte de împărăteasa Japoniei şi de şefi de state din întreaga lume, măiestria sa în a cânta la nai ajungând şi la Vatican.

Maestrul Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradiţional românesc de 20 de tuburi, prin noi variante, conţinând 22, 25, 28 şi 30 de tuburi, pentru lărgirea registrului tonal. În 1972, a creat stilul nai-orgă, prin care a introdus noi repertorii şi a lărgit considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. În 2003, a confecţionat naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime, precizează site-ul artistului.

A devenit cunoscut şi foarte apreciat în toate ţările lumii, din Statele Unite ale Americii şi Canada până în Australia, Japonia şi Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat şi Extremul Orient, concertele cu taraful său reuşind performanţa continuă a unor săli arhipline. În 1972, Gheorghe Zamfir a devenit membru al Societăţii Compozitorilor din Franţa, iar în 1976 a rămas, timp de nouă săptămâni, în ”Top Ten” din Marea Britanie. În 1982, Gheorghe Zamfir a luat drumul exilului.

Cele peste 400 de compoziţii ale sale dedicate naiului acoperă mai multe stiluri muzicale: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. Repertoriul său interpretativ este unul dintre cele mai variate, cuprinzând piese de mare virtuozitate şi valoare ale muzicii clasice universale, dar şi alt gen de muzică, rezultată prin prelucrarea originală a unor piese renumite.

Printre compoziţiile sale simfonice se află ”Misa pentru Pace” pentru nai, cor, orgă şi orchestră, înregistrată la Bucureşti cu Orchestra Radio şi Corul Madrigal (1974), ”Rapsodia primăverii”, ”Concert pentru nai nr. 1”, ”Simfonia Lirica”, concerte pentru nai şi orchestră, ”Cvintetul Plopilor”, pentru nai şi cvartet de coarde, alături de cele care reflectă tradiţiile muzical-populare româneşti.

A semnat coloana sonoră a unor filme celebre, dintre care amintim ”Once Upon a Time in America”, ”Karate Kid”, ”The Tall Blonde Man with One Black Shoe”, ”Mourir e Madrid”, ”Picknick at Hanging Rock”, ”Kill Bill”. A compus, de asemenea, muzica filmului ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980, regia Mircea Mureşan).

Gheorghe Zamfir este deţinătorul a 120 de discuri de aur şi de platină. Albumele înregistrate de-a lungul carierei sale s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare în întreaga lume. I-au fost decernate nenumărate distincţii şi premii în Franţa, Belgia, Luxemburg, Italia şi alte ţări — Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Medalia Vaticanului, premiul Academiei ”Charles Gros”, premiul ”Țitera de aur” (Franţa).

Între anii 1988 şi 1990, a fost primit de trei ori la Vatican. În mai 2013, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a decernat maestrului Gheorghe Zamfir ”Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări, conferită în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuţia substanţială la promovarea valorilor culturale naţionale.

A revenit în ţară din exil după 1990, continuând să susţină concerte şi turnee în toată lumea, precum şi concerte la pupitrul Orchestrei Naţionale de Folclor, reînfiinţată în decembrie 2006. În ianuarie 2006, Gheorghe Zamfir a efectuat un turneu în Canada cu Athenaeum String Quintet, în program fiind inclusă şi o premieră mondială ”Anotimpurile de Antonio Vivaldi pentru nai şi quintet de coarde” în aranjamentul muzicianului Lucian Moraru. A contribuit la crearea primei catedre de nai din Europa, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiind profesor asociat la clasa de nai între anii 2001 şi 2005.

A publicat ”Dincolo de sunet” (versuri, ediţie bilingvă, româno-franceză, 1979), ”Drum de spini şi de glorii” (versuri, 1981), ”Binecuvântare şi blestem” (autobiografie, 2000) şi ”În inima întristată a barocului” (versuri, 2002).

Gheorghe Zamfir pictează şi are la activ câteva expoziţii în ţară şi în străinătate — expoziţia organizată în perioada iunie-august 2009, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, ”Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simţiri, doi români. Gheorghe Zamfir şi Petru Beca”, cuprinzând lucrări ale lui Gheorghe Zamfir şi ale lui Petru Beca, pictor şi scriitor din Alba Iulia.

În septembrie 2008, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgovişte, iar în 2009, Premiul Internaţional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu”. Se numără, alături de alte personalităţi, printre laureaţii celei de-a 13-a ediţii a „Oscarului Românesc pentru Excelenţă”, premii decernate în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Opera Naţională Bucureşti, în octombrie 2010.

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou din Sfântu Gheorghe şi Centrul de Cultură Arcuş, a organizat, în perioada 21-25 aprilie 2013, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Nai ”Gheorghe Zamfir”, desfăşurat la Sfântu Gheorghe, Arcuş (Covasna) şi Braşov. Cu acest prilej, a mai avut loc, pe lângă concerte, vernisajul unei expoziţii cu tablouri, naiuri şi o parte din colecţia de discuri de aur şi platină a maestrului Gheorghe Zamfir. Cu ocazia primei ediţii a Galei de decernare a titlului de Ambasador al Turismului Românesc, desfăşurată la 19 august 2013, Gheorghe Zamfir s-a numărat printre personalităţile care au primit acest titlu.

La 31 mai 2014, Gheorghe Zamfir a sărbătorit, la Ateneul Român, 50 de ani de carieră, în cadrul galei aniversare „Zamfir — 50 de ani pe scenă”, primind cu acest prilej un trofeu din partea Casei de discuri Electrecord.

Gheorghe Zamfir a interpretat mai multe piese alături de orchestra lui Andre Rieu, cu ocazia concertelor pe care acesta le-a susţinut în iunie 2015 la Bucureşti.

La 1 martie 2017, Gheorghe Zamfir se va reîntâlni cu publicul din Bucureşti, în spectacolul ”Zamfir+100”, unde va fi acompaniat de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, alături de invitaţii săi — corul ”Cantoris” condus de maestrul de cor Daniel Jinga, renumitul organist de origine română Christian Micşunescu şi Maria Jinga, mezzosoprană a Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul este gândit ca o călătorie muzicală, pornind de la creaţii muzicale unice, lucrări româneşti şi internaţionale şi ajungând până la arii de operă sau melodii celebre, precum: ”El condor pasa”, ”Lonely Shepherd” sau ”Nessun Dorma”.

După întâlnirea cu publicul bucureştean, maestrul Gheorghe Zamfir va pleca să concerteze în Italia şi în Israel. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Gheorghe Zamfir Official  , Video: youtube.com)