George Washington, primul preşedinte al SUA

George Washington a fost general, comandant al armatei revoluţionare americane, om politic, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Potrivit site-ului www.whitehouse.gov, George Washington s-a născut la 22 februarie 1732, în comitatul Westmoreland (statul Virginia), situat pe râul Bridges Creek, într-o familie care trăia pe o plantaţie şi unde a primit o educaţie aleasă, bazată pe morală, maniere şi cunoştinţele necesare unui „gentleman” din statul american Virginia al secolului al XVIII-lea.

A fost primul copil al lui Augustine Washington şi Mary Ball Washington, a doua sa soţie. Mutându-se la Ferry Farm în Stafford County la vârsta de şase ani, George a fost educat acasă de către tatăl său şi de către fratele mai mare.

A frecventat cursurile şcolare de la vârsta de şapte ani până la 15 ani, petrecându-şi timpul la ferma Ferry de pe râul Rappahannock. După decesul tatălui său în 1743, George Washington a fost asistentul inspectorului comitatului, Prince William.

Îşi începe cariera ca proprietar de plantaţie. În 1748, este invitat să ajute la topografierea terenurilor la vest de Blue Ridge, o ramură a munţilor Appalache. În 1749 este numit la primul său post public, topograf al ţinutului nou-creat Culpeper County. Prin intermediul fratelui său vitreg Lawrence Washington, devine interesat de Ohio Company, companie care ţintea să exploateze pământul din vestul Americii. În 1751, George şi fratele său vitreg Lawrence călătoresc în Barbados sperând într-o îmbunătăţire a sănătăţii lui Lawrence, care suferea de tuberculoză.

Aceasta a fost singura dată când George Washington a călătorit în afara a ceea ce reprezintă în prezent Statele Unite ale Americii. După moartea lui Lawrence în 1752, George Washington moşteneşte partea din pământul său şi preia unele dintre îndatoririle sale, cum ar fi aceea de adjutant al guvernatorului Robert Dinwiddie.

În decembrie 1753, guvernatorul Virginiei, Robert Dinwiddie, îi cere lui Washington să transmită un ultimatum francezilor la frontieră, pe râul Ohio. Cele două mari puteri coloniale, Marea Britanie şi Franţa, se îndreptau rapid către un conflict la scară mondială. Raportul lui Washington asupra întregii situaţii este extrem de citit de ambele părţi ale Atlanticului.

În 1754, a devenit locotenent-colonel şi apoi colonel, comandând trupe în Virginia şi Carolina de Nord. În acelaşi an, Dinwiddie era gata să înceapă propriul război contra englezilor. În toamna anului 1758, după retragerea trupelor franceze, Washington devenea general de brigadă.

În 1755, Washington este numit adjunct al generalului britanic Edward Braddock în expediţia Monongahela, pentru recucerirea zonei Ohio. În urma acestei acţiuni, lui Washington i se încredinţează comanda unei zone dificile de frontieră în munţii Virginiei, unde este recompensat prin numirea în funcţia de comandant al tuturor forţelor coloniei Virginia.

În 1758, conduce expediţia militară care îi sileşte pe francezi să evacueze Fort Duquesne şi duce la întemeierea britanicului Pittsburgh. În acelaşi an, Washington demisionează din serviciul militar activ şi petrece următorii 16 ani ca proprietar de plantaţie şi politician în Virginia.

Congresul creează Armata Continentală la 14 iunie 1775. Propus de către John Adams de Massachusetts, Washington este astfel numit „General Maior” şi ales, la 15 iunie 1775, la Philadelphia de către Congres pentru a fi „Comandant Suprem”. Washington preia comanda Armatei Continentale pe câmpul din Cambridge, Massachusetts, în 1775, în timpul asediului oraşului Boston, deja în desfăşurare.

Ajutat de La Fayette şi Rochambeau (voluntari europeni), Washington i-a înfrânt pe englezi la Trenton, Yorktown (1781). Luptele au continuat până în 1783, an în care, prin Tratatul de la Versailles, Anglia a fost nevoită să recunoască independenţa fostelor sale colonii.

La 17 septembrie 1787, a fost redactată Constituţia federală, care introducea sistemul prezidenţial de guvernământ. George Washington a fost ales ca prim preşedinte al Uniunii la 30 aprilie 1789 (reales în 1792).

Washington rămâne până în prezent singurul preşedinte american care a luat 100% din voturi. John Adams a fost ales vicepreşedinte, ulterior al doilea preşedinte al SUA. George Washington a depus jurământul ca prim preşedinte conform Constituţiei Statelor Unite ale Americii la Federal Hall în New York, cu toate că, la început, nu-şi dorea această funcţie. A refuzat să candideze pentru al treilea mandat, stabilind astfel obiceiul de maximum două mandate ca preşedinte, care mai târziu va deveni lege prin amendamentul 22 la Constituţie.

Nu a fost membru al niciunui partid politic. „Residence Act of 1790” semnat de Washington autorizează preşedintele să aleagă reşedinţa permanentă a guvernului, care va fi aleasă de-a lungul râului Potomac. Legea autorizează preşedintele să numească trei împuterniciţi care să măsoare şi să achiziţioneze proprietatea pentru această reşedinţă. Washington supervizează personal aceasta de-a lungul întregului mandat.

În 1791, aceşti împuterniciţi numesc reşedinţa guvernului „Oraşul lui Washington în districtul Columbia”, în onoarea lui Washington. În 1800, Teritoriul Columbia devine Districtul Columbia, unde guvernul federal se mută în conformitate cu prevederile legii privind reşedinţa acestuia.

La 6 ianuarie 1759, George Washington s-a căsătorit cu Martha Dandridge Custis, o văduvă destul de înstărită. George şi Martha au avut o căsnicie reuşită şi împreună au crescut doi copii din căsătoria anterioară a soţiei. Mai târziu, soţii Washington au crescut doi nepoţi ai doamnei Washington. George şi Martha Washington nu au avut copii împreună. Căsătoria lui Washington cu Martha, bogata văduvă, i-a mărit cu mult acestuia atât averea, cât şi statutul social.

După retragerea din funcţia de preşedinte în 1797, Washington se retrage la Mount Vernon, unde dedică mult timp agriculturii.

A murit la 14 decembrie 1799, la vârsta de 67 de ani. În întreaga lume, vestea morţii lui Washington a provocat tristeţe. Napoleon a ordonat zece zile de doliu în întreaga Franţă, iar în Statele Unite mii de oameni au purtat doliu câteva luni. (Text: Agerpres, Foto: history.com , Video: youtube.com)