„GastroPan”: Concurs pentru realizarea celor mai deosebite platouri culinare

GastroPan1

Cei mai talentaţi bucătari din ţară vor avea ocazia să se întreacă în realizarea celor mai deosebite platouri culinare, în cadrul concursului „Gastronomia Fusion”, care va fi organizat cu ocazia Expoziţiei „GastroPan” din perioada 19-21 martie, de la Târgu Mureş.

Potrivit organizatorilor, concursul este dedicat bucătarilor calificaţi din hoteluri şi restaurante din România, care pot participa individual sau în echipe formate din maxim 4 persoane, dintre care un şef de echipă, care vor prezenta un platou festiv la alegere – din carne, vânat, pasăre, peşte, crustacee cu garnitură şi sosul adecvat – pentru 8 persoane.

„Se poate folosi orice tip de ingrediente – legume, brânzeturi, carne, peşte şi preparate marine, aluaturi, condimente, mirodenii, sosuri – cu condiţia ca acestea să fie autorizate pentru consum şi să fie disponibile pe piaţă. Printre criteriile de jurizare se numără aspectul general al farfuriei, care trebuie să fie cât mai apetisant, elegant, estetic. Se va nota îmbinarea echilibrată a factorilor nutritivi cu gusturile moderne.

Culorile şi aromele trebuie să fie în armonie. Nu în ultimul rând, gustările trebuie să fie uşor digestibile. La jurizare vor mai conta prepararea corectă, originalitatea reţetei şi modul de decorare a platoului”, se arată pe site-ul GastroPan.

GastroPan2

Concursul de gastronomie va avea şi o subsecţiune pentru sculpturile în legume şi fructe, iar în ambele cazuri juriul va urmări proprietăţile organoleptice ale produselor (aspect-formă, miez-coajă, gust-aromă), creativitatea şi caracterul inovator al acestora, iar concurenţii pot utiliza o gamă variată de ingrediente, însă nu este permisă utilizarea de ingrediente nealimentare.

La sculptura în legume şi fructe, cu tematică la libera alegere, concurenţii vor trebui să sculpteze la faţa locului o compoziţie din fructe şi/sau legume şi, opţional, pot prezenta compoziţii realizate în prealabil. Fiecare piesă va purta „o denumire inspirată” şi o scurtă prezentare a ideilor care stau la baza conceperii piesei, mai ales că aceştia se pot ghida după propria fantezie.

„La realizarea piesei se vor folosi exclusiv fructe şi legume autorizate pentru consum. Piesa prezentată de fiecare concurent trebuie să se încadreze pe o suprafaţă de cel mult un metru pătrat alocată pe masa de expunere, inclusiv feţele de masă şi elementele decorative. Se va puncta fineţea lucrării, complexitatea elementelor decorative, înălţimea piesei, creativitatea, armonia de culori, multitudinea de materii prime folosite, inspiraţia în alegerea denumirii şi a tematicii”, se mai precizează pe site-ul expoziţiei.

GastroPan3

În cadrul „GastroPan „, considerată cea mai mare competiţie dedicată promovării inovaţiilor şi a talentelor din industria de panificaţie, cofetărie şi HoReCa, vor fi organizate opt concursuri, grupate pe trei categorii, panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică, care vor aduce în prim plan creativitatea concurenţilor şi va evidenţia ultimele tendinţe în materie de gust, aspect, consistenţă, decorare şi servire.

„Pe lângă faptul că sprijină evoluţia profesională din domeniu, concursurile «GastroPan» au capacitatea de a impune anual produse inovatoare pe piaţă, impulsionând competitivitatea din sector şi promovând afacerile din domeniul panificaţiei, cofetăriei şi alimentaţiei publice (…) Performanţa concurenţilor va fi recompensată de organizatori cu zeci de cupe, diplome şi medalii, în timp ce companiile pe care le reprezintă vor beneficia de mediatizare gratuită”, mai precizează organizatorii. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/GastroPan)