Gafă de proporţii la OSCAR 2017. „Moonlight” câştigă premiul pentru cel mai bun film. Lista completă a câştigătorilor

Cea de-a 89-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar a avut loc duminică seara, 26 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood, California. Filmul „La La Land” a dominat ceremonia, cu şase trofee câştigate, urmat de „Moonlight”, cu trei statuete.

Producţia „Moonlight”, regizată de Barry Jenkins, a câştigat premiul pentru cel mai bun film. Iniţial, Warren Beatty, cel care a decernat trofeul, a anunţat în mod eronat că „La La Land” a câştigat acest premiu.

Filmul „La La Land” a dominat, duminică seară, ceremonia Oscarurilor, cu şase trofee câştigate, urmat de „Moonlight”, cu trei statuete. Iată lista completă a câştigătorilor la ediţia din 2017 a premiilor Academiei americane de film.

Cel mai bun film: „Moonlight”
Cel mai bun actor: Casey Affleck („Manchester by the Sea”)
Cea mai bună actriţă: Emma Stone („La La Land”)
Cel mai bun regizor: Damien Chazelle („La La Land”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Viola Davis („Fences”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali („Moonlight”)
Cel mai bun film într-o limbă străină: „The Salesman” (Iran)
Cel mai bun film de animaţie: „Zootopia”

Cel mai bun film documentar: „O.J.: Made in America”
Cel mai bun scurtmetraj: „Sing”
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „Piper”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The White Helmets”

Cea mai bună imagine: „La La Land”
Cel mai bun scenariu adaptat: Barry Jenkins şi Tarell Alvin McCraney („Moonlight”)
Cel mai bun scenariu original: Kenneth Lonergan („Manchester by the Sea”)
Cea mai bună coloană sonoră: „La La Land”

Cel mai bun cântec original: „City of Stars” — „La La Land”
Cel mai bun montaj de sunet: „Arrival”
Cel mai bun mixaj de sunet: „Hacksaw Ridge”
Cele mai bune efecte vizuale: „The Jungle Book”

Cel mai bun montaj: „Hacksaw Ridge”
Cele mai bune costume: „Fantastic Beasts and Where to Find Them”
Cel mai bun machiaj şi coafură: „Suicide Squad”
Cele mai bune decoruri: „La La Land”.

Producţia „Moonlight„, regizată de Barry Jenkins, a câştigat, duminică seară, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun film în cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film. Iniţial, Warren Beatty, cel care a decernat trofeul, a anunţat în mod eronat că „La La Land” a câştigat acest premiu.

La categoria regină a Oscarurilor au mai fost nominalizate producţiile „Arrival”, „Fences”, „Hacksaw Ridge”, „Hell or High Water”, „Hidden Figures”, „Lion”, „Manchester by the Sea” şi „La la Land”.

În cadrul unei gafe de proporţii pentru rigorile de organizare a unei gale Oscar, prezentatorii premiului la categoria cel mai bun film, Warren Beatty şi Faye Dunaway, au anunţat drept câştigător filmul „La La Land” în locul producţiei „Moonlight”. Confuzia a fost generalizată, membrii echipei „La La Land” urcând pe scenă pentru a sărbători cel mai important premiu al serii, doar pentru a fi opriţi de organizatori care au prezentat publicului plicul în care filmul câştigător era „Moonlight”.

Vizibil încurcat, Warren Beatty a explicat că în momentul în care a urcat pe scenă a primit din greşeală plicul în care era anunţată Emma Stone drept câştigătoare la categoria cea mai bună actriţă cu rolul din „La La Land”, fiind indus în eroare că acest musical este marele câştigător al categoriei cel mai bun film. Categoria la care câştigase Emma Stone premiul Oscar a fost anunţată penultima, exact înainte de Oscarul pentru cel mai bun film.

Producţia „La La Land”, regizată de Damien Chazelle, a câştigat, duminică seară, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun film în cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film.

Emma Stone a primit, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din filmul „La La Land”, în cadrul celei de a 89-a ediţii a Premiilor academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Isabelle Huppert („Elle”), Ruth Negga („Loving”), Natalie Portman („Jackie”) şi Meryl Streep („Florence Foster Jenkins”).

Actriţa în vârstă de 28 de ani a mai fost nominalizată la Oscar în 2015, pentru rol secundar în filmul „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”. Ea a mai câştigat un Glob de Aur şi un premiu BAFTA cu interpretarea din „La La Land”.

Casey Affleck a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Manchester by the Sea”, în cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Denzel Washington („Fences”), Ryan Gosling („La La Land”), Viggo Mortensen („Captain Fantastic”) şi Andrew Garfield („Hacksaw Ridge”).

Actorul în vârstă de 41 de ani, a cărui carieră s-a derulat în cea mai mare parte în umbra mai celebrului său frate, Ben Affleck, a mai fost nominalizat la premiul Oscar pentru rol secundar în 2008 cu producţia „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”.

El a mai câştigat cu rolul din „Manchester by the Sea” un Glob de Aur şi un premiu BAFTA.

Justin Hurwitz a câştigat duminică seară, la Los Angeles, două Oscaruri, unul pentru cea mai bună coloană sonoră şi celălalt pentru cel mai bun cântec original.

„Îi mulţumesc bunului meu prieten Damien” Chazelle, regizorul „La La Land”, a spus Justin Hurwitz în discursul de primire al celor două Oscaruri.

„Le mulţumesc tuturor muzicienilor din Los Angeles care au cântat pe aceste compoziţii originale. Eu doar am pus note pe o pagină şi ei sunt aceia care au făcut această muzică frumoasă”, a adăugat el.

Fapt rar, două dintre cele două creaţii ale sale s-au aflat printre cele cinci finaliste la categoria cel mai bun cântec, ‘City of Stars’ şi ‘Audition (The Fools Who Dream)’. În final a câştigat prima, intrepretată de cele două vedete ale filmului, Ryan Gosling şi Emma Stone.

Damien Chazelle („La La Land”) a primit duminică, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun regizor, în cadrul galei celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film.

Oscarul pentru regie a fost disputat anul acesta între „dirijorul” musicalului „La La Land” şi Denis Villeneuve („Arrival”), Mel Gibson („Hacksaw Ridge”), Kenneth Lonergan („Manchester by the Sea”) şi Barry Jenkins („Moonlight”).

Tânărul regizor în vârstă de 32 de ani a câştigat şi două Globuri de Aur (regie şi scenariu) şi premiul BAFTA pentru regie cu „La La Land” şi a mai fost nominalizat la Oscarul pentru scenariu originar. El mai are o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptare din 2015, cu filmul „Whiplash”.

Filmul „Moonlight” a primit duminică, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, în cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film. Scenariul este scris de Barry Jenkins, după o povestire de Tarell Alvin McCraney.

Filmul „Manchester by the Sea” a primit, duminică, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, în cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film.

Semnatarul scenariului, Kenneth Lonergan, i-a avut drept contracandidaţi la această categorie pe Taylor Sheridan („Hell or High Water”), Damien Chazelle („La La Land”), Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou („The Lobster”) şi pe Mike Mills („20th Century Women”).

„Zootopia” a primit, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie, în cadrul celei de 89-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizate animaţiile „Kubo and the Two Strings”, „Moana”, „The Red Turtle” şi „My Life as a Zucchini”.

„Zootopia” a fost regizat de Byron Howard şi Rich Moore, iar vocile personajelor principale, o iepuroaică care tocmai a fost primită în rândurile poliţiei şi partenerul ei neobişnuit, un vulpoi escroc, sunt interpretate de Ginnifer Goodwin şi de Jason Bateman.

„The Salesman”, o coproducţie Iran-Franţa, a primit, duminică, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei americane de film.

La această categorie au mai fost nominalizate producţiile „Toni Erdmann” (Germania), „A Man Called Ove” (Suedia), „Land of Mine” (Danemarca) şi „Tanna” (Australia).

În regia lui Asghar Farhadi, care a semnat şi scenariul, cu Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini şi Babak Karimi în roluri principale, filmul „The Salesman” spune povestea unui cuplu de actori iranieni a căror viaţă se complică într-o perioadă în care sunt nevoiţi să se mute într-o altă locuinţă şi repetă rolurile din celebra piesă a lui Arthur Miller, „Death of a Salesman”.

Aceasta este cea de-a doua victorie iraniană la secţiunea rezervată filmului străin şi vine la cinci ani după ce drama „A Separation”, a aceluiaşi Asghar Farhadi a câştigat prestigiosul premiu Oscar pentru film străin.

Farhadi, alături de actriţa din rolul principal, Taraneh Alidoosti, a anunţat încă de acum o lună că nu va participa la ceremonia Oscar în semn de protest faţă de decretul preşedintelui american Donald Trump privind interdicţia de călătorie pentru şapte ţări predominant musulmane, printre care şi a sa.

Regizorul iranian a ales doi cetăţeni iraniano-americani, o femeie inginer şi un fost om de ştiinţă de la NASA, pentru a-l reprezenta la Oscar. Anousheh Ansari a citit un mesaj din partea regizorului.

„Absenţa mea este motivată de respectul pe care-l port oamenilor din ţara mea şi celor din celelalte şase ţări care au fost trataţi fără respect de această lege inumană care interzice intrarea imigranţilor în SUA (…) Divizarea lumii între categoriile noi şi duşmanii noştri generează frică, o justificare mincinoasă pentru agresiune şi război”, conform mesajului cineastului iranian.

Viola Davis a primit, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru rolul din producţia „Fences”, regizată de Denzel Washington.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Naomie Harris („Moonlight”), Nicole Kidman („Lion”), Octavia Spencer („Hidden Figures”) şi Michelle Williams („Manchester by the Sea”).

În regia lui Denzel Washington, care interpretează şi rolul principal, filmul „Fences” prezintă lupta unui tată afroamerican să-şi susţină familia în anii ’50, într-o perioadă de segregare rasială în SUA. Filmul este o adaptare a unei piese de teatru scrise de August Wilson.

Viola Davis, 51 de ani, a mai fost nominalizată la Oscar de două ori. Prima nominalizare s-a produs în 2009, pentru rol secundar cu filmul „Doubt”, iar cea de-a doua, pentru rol principal, în 2012 cu interpretarea din filmul „The Help”. Davis a câştigat cu rolul din „Fences” şi un Glob de Aur, un premiu SAG (Screen Actors Guild) şi alte premii din partea criticilor.

„Am devenit actriţă şi-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta, pentru că suntem singura profesie care sărbătoreşte ce înseamnă să trăieşti o viaţă”, a declarat actriţa, vizibil emoţionată, după ce a primit premiul Oscar.

Filmul „O.J.: Made in America” a obţinut, duminică seară, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun documentar, în cadrul celei de a 89-a ediţii a galei Oscarurilor.

La această categorie au mai fost nominalizate documentarele „13th”, „I Am Not Your Negro”, „Life Animated” şi „Fire at Sea”.

Regizorul Ezra Edelman oferă o perspectivă proaspătă asupra controversatului OJ Simpson, o poveste definitorie pentru America modernă ce aduce în lumina reflectoarelor chestiuni legate de rasă, de statutul celebrităţilor, influenţa media, violenţa domestică şi sistemul judiciar.

După două decenii de la producerea evenimentelor în care a fost implicat atletul şi actorul OJ Simpson, povestea lui continuă să fascineze şi să polarizeze opinia publică.

Actorul Mahershala Ali a primit, duminică seară, în cadrul celei de a 89-a gale a Oscarurilor, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea din filmul „Moonlight”.

La această categorie au mai fost nominalizaţi actorii Jeff Bridges („Hell or High Water”), Lucas Hedges („Manchester by the Sea”), Dev Patel („Lion”) şi Michael Shannon („Nocturnal Animals”).

În regia lui, Barry Jenkins („Medicine for Melancholy” — 2008), care a semnat şi scenariul, filmul „Moonlight” vorbeşte despre legăturile dintre oameni şi despre modul în care aceste legături îi fac pe oameni să se descopere pe sine. Producţia este o cronică a vieţii unui tânăr afroamerican de la copilărie la maturitate, pe măsură ce încearcă să-şi găsească un loc al lui în lume, într-un cartier rău famat din Miami.

În acest film mai pot fi urmăriţi, printre alţii, actorii Shariff Earp şi Duan Sanderson.

Mahershala Ali le-a mulţumit celor care l-au învăţat să fie actor. „Un lucru pe care mi l-au spus constant… este că nu e vorba despre tine. Nu este vorba despre tine, ci despre acele personaje. Te afli în serviciul acelor poveşti şi acelor personaje”.

Acesta este primul Oscar din cariera lui Mahershala Ali. Actorul în vârstă de 43 de ani a mai fost nominalizat cu acest rol la Globurile de Aur. El joacă şi într-un alt film nominalizat la Oscar în acest an, „Hidden Figures”, despre echipa de matematiciene de culoare care lucrau pentru NASA în anii ’60.

Actorul originar din Oakland, California, este celebru pentru rolul lui Remy Danton din serialul „House of Cards”. (Text: Agerpres, Foto: Reuters , Video: youtube.com)