Fructele proaspete asigură protecţia împotriva crizelor cardiace

fructe-proaspete

Consumul zilnic de fructe proaspete exercită un important efect protector împotriva infarctului de miocard şi al accidentului vascular cerebral (AVC) – este concluzia unei noi demonstraţii a avantajelor unei alimentaţii bogate în fructe (şi legume), surse majore de substanţe benefice, cu proprietăţi antioxidante, scrie passionsante.be.

Coordonat de o echipă de cercetători britanici şi chinezi, studiul a cuprins circa 500.000 de persoane cu vârste între 30 şi 79 de ani. Cercetătorii au vizat legătura între consumul obişnuit de fructe şi riscul de accident cardiac şi cerebral, luând în considerare parametri precum vârsta, fumatul sau consumul de alcool.

Rezultatul a fost destul de spectaculos, dovedindu-se că aportul zilnic de fructe, faţă de un consum slab sau inexistent, reduce cu circa 30% riscul de infarct de miocard (criză cardiacă) şi cu aproape acelaşi procent pe cel de AVC, îndeosebi AVC hemoragic (ruperea unui vas, cu hemoragie cerebrală). În plus, amatorii de fructe proaspete prezintă o presiune arterială şi o glicemie mai bune.

Cercetătorii nu exclud ca şi alte elemente să intervină, care ţin de un mod de viaţă global în general mai sănătos în rândul marilor consumatori de fructe, însă apreciază totuşi că fructele duc la scăderea „semnificativă” a riscului de eveniment cardiovascular şi cerebral major. (Text: Agerpres, Foto:mrwallpaper.com)