Franz Beckenbauer a împlinit 70 de ani

Franz Beckenbauer

Fostul fotbalist internaţional Franz Beckenbauer, supranumit „Der Kaiser”, s-a născut în urmă cu 70 de ani, la 11 septembrie 1945. Franz Beckenbauer a fost unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti ai timpurilor moderne, o vedetă care înnobilează şi în prezent cel mai popular sport din lume.

Eleganţa sa naturală, tehnica perfectă şi puternica personalitate i-au făcut pe suporterii săi din Bavaria natală să-i dea porecla „Kaiser Franz” (Împăratul Franz).

S-a născut în cartierul munchenez Giesing, foarte aproape de stadion. Primele întâlniri cu fotbalul le-a avut, ca mulţi alţi copii de pretutindeni, prin intermediul unei mingi din cârpă, pe care a confecţionat-o împreună cu fratele său mai mare. Ascensiunea lui Franz Beckenbauer către echipele de tineret a început în ziua în care tatăl său i-a pus crampoane pe tălpile unei perechi de ghete vechi.

Câţiva ani mai târziu, semna o licenţă pentru S.C. 1906 Munchen, pe atunci cel mai puternic club din oraş, chiar înaintea faimosului Bayern Munchen. Ascensiunea ulterioară a clubului Bayern l-a atras inevitabil la acest club, începând cu 1959.

A jucat la echipa de tineret a lui Bayern Munchen până în 1964, când antrenorul de atunci al bavarezilor, iugoslavul Ceaikowski, l-a promovat în prima echipă; aşa s-a „născut” viitorul numărul unu al fundaşilor libero: Beckenbauer. Avea să joace pentru Bayern până în anul 1977.

Ulterior, cariera sa se poate rezuma astfel: 1965 – debut în echipa naţională; 1966 – titlul de „Cel mai bun jucător vest-german” şi Cupa RFG; 1967 – Cupa Cupelor şi din nou Cupa RFG; 1968 – fotbalistul anului; 1969 – titlul de campion şi Cupa RFG; 1971 – căpitan al echipei naţionale; 1972 – face parte din echipa naţională campioană a Europei, cucereşte titlul naţional cu echipa de club şi „Balonul de Aur” atribuit celui mai bun fotbalist al Europei.

Cucereşte, în 1974, Cupa Campionilor Europeni, titlul naţional şi titlul de „Cel mai bun jucător vest-german”. În acelaşi an, contribuie decisiv la câştigarea celui de-al doilea titlu mondial al naţionalei Republicii Federale Germane, finala cu Olanda fiind disputată chiar la Munchen şi încheiată cu scorul de 2-1.

În 1975, obţine Cupa Campionilor Europeni cu Bayern, pentru ca în 1976 să câştige, cu aceeaşi echipă de club, Cupa Intercontinentală şi, a treia oară consecutiv, Cupa Campionilor Europeni cu Bayern Munchen. De asemenea, obţine, pentru a doua oară, „Balonul de Aur”.

În anul 1977, părăseşte clubul Bayern Munchen şi se transferă la Cosmos New York. Timp de patru ani a purtat culorile acestei echipe, alături de Pele, cucerind două titluri. Între 1980 şi 1982, joacă pentru Hamburger SV, iar în 1983, se întoarce la New York Cosmos.

În total, a jucat 427 de meciuri pentru Bayern, înscriind de 60 de ori; 132 meciuri în culorile celor de la New York Cosmos, reuşind 21 de goluri şi de 28 de ori sub culorile Hamburger SV, fără să înscrie. La echipa naţională a Germaniei de Vest a jucat de 103 ori, între 1965 şi 1977, pentru care a marcat 14 goluri.

În 1984, devine antrenor al echipei naţionale vest-germane, pe care a pregătit-o pentru turneul final al campionatului mondial din Mexic. A câştigat Cupa Mondială în 1990 cu echipa naţională a Germaniei, devenind primul om din istorie care a câştigat Cupa Mondială atât din postura de căpitan de echipă, cât şi de antrenor.

Franz Beckenbauer-01

În intervalul 1990-1991, a fost la cârma francezilor de la Olympique de Marseille, iar între 1993-1994 i-a pregătit pe bavarezii de la Bayern Munchen, echipă la care s-a întors în 1996. Ca antrenor, Franz Beckenbauer a schimbat viziunea spectatorului de fotbal despre fundaşul central, acesta devenind o piesă mult mai importantă în teren. S-a remarcat prin priceperea sa de necontestat, curajul de a renova, stilul neautoritar, tactul şi înţelegerea în relaţiile cu jucătorii.

La 2 septembrie 2000, oraşul Hamburg a găzduit un eveniment mai puţin obişnuit: o specie de dalie a primit numele lui Franz Beckenbauer, petalele ei fiind de culoare roşu-violet şi albastru, nuanţe reprezentative pentru cluburile Bayern Munchen şi S.V. Hamburg, unde a activat maestrul fotbalului.

A participat la organizarea Cupei Mondiale din Germania, din 2006. În 2009, a fost numit preşedinte onorific al clubului Bayern Munchen. Franz Beckenbauer a fost căsătorit de trei ori şi a avut cinci copii. Unul dintre ei, Stephan, fotbalist profesionist, a decedat la 1 august 2015, la vârsta de 46 de ani. (Text: Agerpres, Foto: bayernnews.org, assets.esquire.co.uk, Video: youtube.com)