Fondatorul Ikea se îmbracă de la piaţa de vechituri

ingvar-kamprad

Fondatorul Ikea, suedezul Ingvar Kamprad, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a mărturisit într-un documentar difuzat miercuri seară,  9 martie, în Suedia că se îmbracă de la piaţa de vechituri ca să facă economie, relatează joi AFP.

Kamprad, care a fondat firma de mobilă în 1943 şi care va împlini 90 de ani în 30 martie, este cunoscut pentru grija lui excesivă de a cheltui cât mai puţin.

„Dacă vă uitaţi la mine, cred că veţi vedea numai lucruri cumpărate la piaţa de vechituri. Acest lucru înseamnă că vreau să dau un exemplu bun şi nu numai că am control asupra preţurilor„, a spus el la postul TV4.

Presa suedeză a publicat în ultimele zile date despre averea lui Ingvar Kamprad, care s-ar cifra la 610 miliarde de coroane (peste 65,5 miliarde de euro). Este greu însă de făcut o separaţie între ceea ce îi aparţine lui, copiilor şi fundaţiei familiale. Revista Forbes nu l-a mai inclus în clasamentul său, în care figura în 2006 pe locul al patrulea.

Afacerea suedezului, care ar avea la bază propria zgârcenie, cu generalizarea mobilei la pachet pentru a câştiga volum, a fost însă umbrită de unele aspecte mai întunecate. Kamprad s-a străduit mult să scape de impozite, mai întâi plecând fiscal din Suedia şi apoi realizând o structură complexă şi opacă ce îi permite limitarea profitului, trimis în Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein.

În 2014 şi-a vândut vila din Elveţia, de pe malul lacului Leman, revenind în regiunea sa natală, Smaland. Ziaristul de la TV4 care l-a intervievat provine din aceeaşi zonă, în mod tradiţional săracă şi credincioasă, care este de altfel tema principală a documentarului.

„Avem Smalandul în sânge şi ştim că un bănuţ este un bănuţ, chiar dacă nu mai valorează atât ca atunci când cumpăram bomboane şi mergeam la şcoala primară”, i-a spus Kaprad. (Text: Agerpres, Foto: twitter.com/ Ingvar Kamprad)