Flori sălbatice în deşertul Colorado

flori-salbatice-Colorado-01

Platoul Colorado este, în mare parte, deşert, cu câteva zone de păduri împrăştiate. Fisurile din pământul uscat sunt clar vizibile, însă timp de câteva săptămâni, o dată la câţiva ani, acest deşert arid se transformă într-un covor magic de violet şi galben.

flori-salbatice-Colorado-03

flori-salbatice-Colorado-02

Iarba scorpionului şi floarea albinei prezentate în aceste imagini nu apar în fiecare an. Când există combinaţia potrivită de precipitaţii de iarnă şi soare de aprilie, acestea înfloresc pentru doar câteva zile, înainte de a dispărea din nou, timp de mai mulţi ani.

flori-salbatice-Colorado-04

flori-salbatice-Colorado-05

Cele mai multe flori de pe Platoul Colorado depind de precipitaţiile de iarnă, care aduc umiditate în sol. În timpul lunilor de iarnă precipitaţiile depăşesc, în general, potenţialul de evaporare, prin urmare o parte din umiditate rămâne în sol şi poate fi utilizată de plante.

În cazul în care zăpada sau ploaia din timpul iernii nu sunt suficiente, seminţele nu vor germina în primăvara şi plantele nu vor înflori.

flori-salbatice-Colorado-06

Cu toată frumuseţea lor, florile sunt cel mai bine apreciate doar în fotografii. Plantele emit un miros urât, asemănător celui al corpului uman, şi provoacă o erupţie cutanată urâtă la atingere, asemănătoare celei provocate de iedera otrăvitoare sau de stejarul otrăvitor. Aceste fotografii au fost făcute de Guy Tal. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: guytal.com)