Fibrele alimentare, indispensabile pentru echilibrul organismului

Biscuits and healthy eating

Fibrele alimentare, solubile şi nesolubile, sunt indispensabile pentru echilibrul organismului, ele asigurând protecţie împotriva unei serii de boli, scrie passionsante.be, atrăgând însă atenţia că nu ar trebui să fie consumate în exces.

Fibrele solubile se găsesc îndeosebi în legumele şi fructele proaspete, în legumele uscate cum ar fi lintea şi fasolea sau în coaja unor cereale ca orzul, ovăzul, secara sau hrişca. Fibrele nesolubile sunt mai puţin prezente în alimentaţie, ele găsindu-se în cerealele complete cum ar fi grâul sau unele legume (toate tipurile de varză).

Odată ajunse în stomac, fibrele se îmbibă cu apă, îşi măresc volumul şi dau senzaţia de saţietate, constituind aşadar un mijloc ideal de potolire a foamei. Ele încetinesc digestia şi, prin urmare, absorbţia de glucoză.

Fibrele pot fi totuşi iritante dacă sunt consumate în cantităţi mari, mai ales de către persoanele care suferă de colon iritabil, de boala Crohn, de balonări sau diaree cronică. Fibrele care nu sunt înmuiate suficient prin fierbere ar putea provoca balonări, tulburări ale sistemului digestiv, regurgitări şi chiar spasme abdominale. Este bine ca persoanele cu intestine şi stomac sensibile să evite pâinea completă, crudităţile şi salatele.

Întrucât cea mai mare parte a fibrelor este conţinută în coaja fructelor şi legumelor se recomandă consumul acestora necojite, dar bine spălate şi şterse. Roşiile, merele, perele, prunele, morcovii, castraveţii se mănâncă de preferinţă cu coajă.
Consumul regulat de fibre este benefic în lupta împotriva constipaţiei, a unor forme de cancer, a diabetului de tip 2, a unui nivel prea ridicat al colesterolului rău etc. Însă prea mulţi uită că aportul de fibre necesită o hidratare pe măsură. Ca să fie benefice pentru sănătate, fibrele trebuie consumate cu multă apă, cel puţin 1,5 litri pe zi. În lipsa apei, un aport excesiv de fibre ar putea provoca iritaţii intestinale şi constipaţie.

S-a constatat că, în general, nu se consumă destule fibre, aportul nutriţional recomandat (ANR) fiind de circa 25 de grame zilnic, în timp ce consumul mediu pe zi abia atinge 17,5 grame. Acest lucru se explică în principal prin faptul că nu se consumă fructe şi legume la fiecare masă, deşi campaniile nutriţionale o recomandă insistent. Fibrele sunt adesea înlocuite cu produse lactate, carne, peşte, dulciuri sau snackuri, încheie passionsante.be. (Text: Agerpres, Foto: natural-health-journals.com)