Fetiţele din Japonia, sărbătorite printr-un festival al păpuşilor

Festivalul-papusilor-japonia-01

Păpuşi din ceramică îmbrăcate în haine tradiţionale au fost expuse în case, temple, centre comerciale şi hoteluri din Japonia cu ocazia zilei fetiţelor japoneze, „hina matsuri”, sărbătorită la 3 martie.

Acest festival al păpuşilor datează din secolul al XVIII-lea şi, conform tradiţiei, părinţii îşi împodobesc casele cu păpuşi tradiţionale pentru ca fiicele lor să crească sănătoase şi fericite.

Festivalul-papusilor-japonia-02

Treptat aceste păpuşi cu tenul de porţelan, îmbrăcate în veşmintele multicolore folosite de nobilii de la curtea Kyoto, capitala niponă la sfârşitul secolului VIII până la mijlocul secolului XIX, au părăsit spaţiul caselor şi pot fi văzute acum în multe locuri publice, de la şcoli şi temple şi până la hoteluri sau centre comerciale.

Festivalul-papusilor-japonia-03

Una din expoziţiile cele mai spectaculoase este cea de la hotelul din capitală Keio Plaza, care expune până la 31 martie o colecţie de păpuşi din perioada Edo (1603-1868) înconjurate de o structură de lemn cu o înălţime de 3 metri şi pavoazată cu 5.500 de decoraţiuni făcute manual din mătăsurile unor kimonouri vechi.

Festivalul-papusilor-japonia-05

Ansamblul de păpuşi, cunoscut sub numele de „hina kazari”, este format tradiţional din zece piese: un cuplu care reprezintă familia imperială sau o pereche de nobili, trei curtezane şi cinci muzicieni aşezaţi în ordine ierarhică de la rangul cel mai înalt la cel mai de jos pe o scară îmbrăcată într-un covor roşu.

Festivalul-papusilor-japonia-04

La rândul său, hotelul Meguro Gajoen din Tokio va permite vizitarea până duminica viitoare a unor colecţii vechi şi diversificate din întreaga ţară, cu 118 exponate. Tradiţia cere ca păpuşile să fie aşezate cu câteva zile înainte de sărbătoare şi păstrate cu grijă până se termină ziua, altminteri fetele nu se vor căsători când le va veni sorocul. Festivalul se mai numeşte şi „momo no sekku” („festivalul piersicii”), pentru că la începutul lunii martie înfloresc piersicii anticipând venirea primăverii. (Text: Agerpres, Foto: gentokyo.moe, commons.wikimedia.org, zoomingjapan.co,aimoo.com, cringeharder.files.wordpress.com, Video: youtube.com)