Festivalul Songkran din Thailanda

???????????????????

Festivalul Songkran din Thailanda reprezintă o atracţie turistică importantă, cu frecvenţă anuală. În anul 2016, are loc în perioada 13-15 aprilie, la Chiang Mai şi reprezintă un bun prilej de voie bună, distracţie şi relaxare, fiind o sărbătoare inedită şi plină de viaţă.

Ideea festivalului este bătaia cu apă în plină stradă, toţi participanţii fiind dotaţi cu pistoale, recipiente de diverse mărimi şi chiar găleţi. Străzile sunt pline de oameni care doresc să ude alţi oameni sau să fie udaţi la rândul lor. De la stropitul cu apă nu scapă nici turiştii. Localnicii fac curăţenie generală în case, statuile Buddha sunt spălate cu apă curată, cu petale de trandafir şi jasmin, iar bătrânilor li se toarnă apă pe mâini, în semn de respect.

În ceea ce-i priveşte pe tineri, aceştia dau startul distracţiei pe toate străzile oraşului, atât prin bătăile cu apă, cât şi prin caravanele muzicale. Petrecerile se desfăşoară în mai multe zone ale oraşului, însă principala sărbătoare are loc în centrul vechi din Chiang Mai, potrivit songkranday.com. Festivităţi impresionante au loc şi în Bangkok, Phuket, precum şi în celelalte zone turistice.

Songkran-03

Pe lângă distracţie, bătaia cu apă are şi o semnificaţie mai profundă, căci se consideră că în acest fel oamenii se spală de păcate şi negativitate. Originea acestei sărbători vine din India Antică, de unde şi denumirea de ‘‘songkran”, ceea ce ar însemna în sanscrită ”trecere”, în cazul dat — trecerea anului vechi. Tradiţia udatului simbolizează chemarea ploilor în noul an pentru o recoltă de orez bogată.

Thailanda, ţară asiatică de o diversitate unică şi destinaţie turistică internaţională, îmbină culoarea turcoaz a mării cu ospitalitatea populaţiei, tradiţiile şi cultura. Pe de-o parte descoperim moştenirea culturală bogată, arta şi arhitectura.

Songkran-01

Pe de altă parte, regăsim feţele zâmbitoare ale thailandezilor şi ospitalitatea lor, pieţele aglomerate şi pline de culoare, oraşele străvechi fabuloase, numeroasele resorturi turistice moderne şi luxoase, precum şi triburile autohtone neatinse de invazia civilizaţiei, trăind în mijlocul vastelor întinderi de pădure şi junglă.

Thailanda este o ţară a orhideelor şi a safirelor albastre, fiind considerată una dintre cele mai exotice atracţii asiatice. (Text: Agerpres, Foto: bangkoktourist.com, Video: youtube.com)