Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, primul în lume, cu 452 evenimente în acest an

Sibiu

Fosta Capitală Culturală Europeană, Sibiul, se pregăteşte pentru Festivalul Internaţional de Teatru, care va aduce, în premieră pentru România, nume mari din artele spectacolului, transformând oraşul într-o imensă scenă, pe care vor avea loc 452 de evenimente, ceea ce îl face să devină primul festival al artelor spectacolului din lume, a declarat marţi, 17 mai, Constantin Chiriac, preşedintele festivalului.

În premieră, Sibiul va avea ca oaspeţi în perioada 12-21 iunie, pe Tim Robbins, Christoph Marthaler, Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims, Antonio Andrade Flamenco, Finzi Pasca, cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater, dar şi Kor?unovas, Thomas Ostermeier, Alvis Hermanis, Luk Perceval, „nume râvnite de toată lumea”.

„Ar trebui să vorbim câteva ore, poate chiar zile despre tot ce înseamnă noutăţi în festival pentru că, să nu uităm, vorbim despre 452 de evenimente. Este o cifră uriaşă, care poziţionează festivalul de la Sibiu pe primul loc în lume, fiind nenumărate nume care ajung pentru prima dată la Sibiu. Vorbim de la Tim Robbins până la Christoph Marthaler, de la Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims până la Antonio Andrade Flamenco, de la Finzi Pasca la cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater care este şi sub patronaj UNESCO. Sunt nume extraordinare, de la Gecko la Aditi Mangaldas Dance Company, de la Scottish Dance Theatre până la Inbal Pinto. Kor?unovas vine pentru prima dată la festival. Tot pentru prima dată vine Thomas Ostermeier, vine Alvis Hermanis, Luk Perceval. Sunt nume râvnite de toată lumea”, a anunţat Constantin Chiriac.

Sibiul se mândreşte deja cu o Fabrică de Cultură, adică o fostă fabrică industrială transformată în cea mai mare sală de spectacole din oraş, un centru pe care Constantin Chiriac are ambiţia să îl transforme în „unul din cele mai interesante centre ale artelor spectacolului din Europa”.

„O altă noutate pentru festival este Fabrica de Cultură, noua creaţie, unde am dezvoltat un Centru alternativ pentru Cultură, Educaţie şi Cercetare, unde avem trei spaţii de joc pentru Faust, Lulu şi Metamorfoze şi unde pregătim un al patrulea spaţiu care va dezvoltă practic unul din cele mai interesante centre de artele spectacolului din Europa în aceasta clipă”, a declarat Constantin Chiriac.

Preşedintele festivalului de la Sibiu, Constantin Chiriac a precizat că ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), va demonstra că această manifestare culturală este dedicată, de fapt, nu doar teatrului ci „artelor spectacolului”.

„Este foarte important că la Sibiu îşi dau mâna cele mai mari nume ale artelor spectacolului. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este înregistrat astfel la OSIM şi din aceasta cauză nu i-am schimbat denumirea într-un festival al artelor, dar el este un festival al artelor spectacolului”, spune Constantin Chiriac.

Adevărat brand cultural al Sibiului şi al României, FITS a avut loc anul trecut, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis.

În acest an, FITS continuă să aducă în România, spectacole eveniment, pentru care vin la Sibiu iubitori ai teatrului din toată lumea, turişti culturali, care îşi programează din timp vacanţa, numai ca să fie în fosta Capitală Culturală a Europei. (Text: Agerpres, Foto: e-excursii.com)