Festivalul internaţional al Saharei

festival-sahara-01

Festivalul internaţional al Saharei este o manifestare care de regulă se desfăşoară la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, într-un cadru natural aflat în mijlocul dunelor de nisip din jurul oraşului Douz din Tunisia denumit şi „Poarta spre Sahara”.

În cadrul festivalului sunt prezentate tradiţiile deşertului. Artişti locali, costumaţi, fac trucuri pentru copii, iar dansatoarele din buric fac numere de echilibristică, având oale de lut pe cap. De asemenea, sunt organizate curse de cai sau de iepuri, jocuri tradiţionale, târguri de artizanat, spectacole folclorice sau ceremonii de nuntă romantice la care mirii sunt împodobiţi cu bijuterii locale şi respectă pas cu pas tradiţiile.

Unul dintre momentele populare ale festivalului este lupta de cămile, în care două mamifere cu cocoaşă încearcă să se pună reciproc la pământ. Totodată au loc curse de ogari arabi (Sloughi) sau de mehari (dromaderi) şi chiar la lupte de berbeci.

Festivalul Cămilei, aşa cum era la început cunoscut, îşi are originea în anul 1910, moment în care Tunisia era sub dominaţie franceză şi includea o serie de jocuri populare şi organizarea de ceremonii de căsătorie beduine. În 1967, festivalul a îmbrăţişat identitatea modernă. În anii următori a devenit cel mai cunoscut eveniment din zonă, iar din anul 1981 a inclus şi participarea unor reprezentanţi din alte ţări arabe şi africane, potrivit www.fest300.com.

În prezent, reprezintă o modalitate interesantă de a experimenta cultura beduină şi stilul de viaţă şi a devenit o mare sărbătoare, care atrage anual peste 50.000 de participanţi, de la nomazi, la poeţi, artişti şi jucători de hochei în nisip. În ultimii ani, numărul mare de turişti a avut o puternică influenţă asupra festivalului, mai ales în domeniul muzicii, DJ oferind muzică în zonele special amenajate din incinta festivalului.

Douz reprezintă o oază de palmieri, cea mai importantă la sud de Chott el Djerid. Această zonă este foarte populară pentru turişti, mai ales în timpul festivalului. Aici se găsesc suvenirurile ideale pentru familie şi prieteni şi, tot aici, are loc un târg în cadrul căruia se vinde şi se cumpără mărfuri, se face troc cu diverse produse de la condimente, fructe, legume, încălţăminte sau piei de cămilă, oaie sau capră şi până la dromaderi, covoare cu desene specifice zonei.

Douz este şi locul ideal pentru a experimenta o aventură cu o maşină de teren printre dunele de nisip sau o excursie pe cămilă, cu un ghid local drept însoţitor care te ajută să descoperi cele mai frumoase regiuni şi tradiţii gastronomice. (Text: Agerpres, Foto: fest300.com)