Aproape 600 de persoane din Albania, Macedonia şi România au participat zilele acestea la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului internaţional al păstoritului, spectacolele folclorice anunţând deschiderea evenimentelor turistice ale municipiului Tulcea.
Evenimentul care a deschis seria manifestărilor organizate de autorităţi în sezonul turistic a debutat, ca în fiecare an, joi seara, la Sarighiol de Deal, comuna Beidaud, pentru ca a doua zi, Piaţa Mircea cel Bătrân din oraşul Tulcea să găzduiască spectacole la care şi-au dat concursul atât copii, cât şi persoane în vârstă.
„Cel mai mult îmi place căluşul, probabil şi datorită tatălui meu care este căluşar. În fiecare an, când juca, îl priveam fascinată şi apoi am învăţat paşii. Când am venit la ansamblul ‘Poarta Olteniei’ aveam 13 ani şi dansam pe margine, atunci când profesorul m-a văzut şi m-a selectat în acest ansamblu”, a declarat Ştefania-Nicoleta Turbatu, în vârstă de 15 ani.
La fel ca alţi tineri membri ai ansamblurilor folclorice participante, ea este încurajată de colegii de clasă la spectacole.
‘Dansurile populare mi-au plăcut mai mult decât cele moderne. Mişcările diferă de la zonă la zonă şi de la ţară la ţară’, a afirmat Vlad Alexandru, în vârstă de 16 ani, membru al ansamblului ‘Doruleţul’ din Tulcea.
Florin Şerban, în vârstă de 38 de ani, a înfiinţat în urmă cu şapte ani ansamblul „Junii Becleanului”, din Victoria, judeţul Braşov, în cadrul proiectului „Fiii satului”.
„Proiectul s-a încheiat, dar noi am rămas cu copiii şi am continuat. Încercăm să mergem în cât mai multe locuri pentru a le da spectatorilor noi motive să iubească folclorul”, a spus Florin Şerban.
Festivalul internaţional al păstoritului le oferă participanţilor nu doar momente artistice, cât şi expoziţii de artă culinară cu produse specifice activităţii de păstorit şi tablouri ale obiceiurilor tradiţionale.
„Am ales tabloul de nuntă din Ţara Făgăraşului, pentru că este un obicei vesel care încă se mai păstrează. La nunta mea, cu excepţia costumelor tradiţionale, am respectat această tradiţie”, a menţionat Şerban.
În mod tradiţional, Festivalul internaţional al păstoritului se va încheia duminică la Sarighiol de Deal, în locul cunoscut sub numele Izvorul lui Burecu, unde la ora 15.00 va începe un spectacol folcloric susţinut de toate ansamblurile participante.
Potrivit organizatorului evenimentului, directorul Ansamblului artistic „Baladele Deltei”, Ştefan Coman, ideea organizării acestui festival unic în România a aparţinut ansamblului aromân „Dor” din Sarighiol de Deal şi din acest motiv evenimentul începe şi se încheie în comuna Beidaud.
De-a lungul timpului, organizatorii au constatat potenţialul de atracţie pentru turişti al acestui festival, astfel că în ultimii ani, odată cu începerea evenimentului, autorităţile locale au împodobit Piaţa Mircea cel Bătrân din Tulcea cu standuri la care se comercializează obiecte tradiţionale şi flori.
Astfel, Festivalul internaţional al păstoritului şi Târgul „Expo-flora” deschid sezonul evenimentelor turistice ale municipiului. Printre cele care urmează amintim Concursul internaţional de interpretare instrumentală „George Georgescu”, Raliul Deltei, Concursul internaţional de box „Centura Dunării”, Săptămâna filmului interetnic, Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle Rowmania.
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului internaţional al păstoritului este organizată de Ansamblul artistic „Baladele Deltei”, cu sprijinul Consiliului Judeţean, Primăriei Municipiului Tulcea şi al Primăriei comunei Beidaud. (Text si foto: Agerpres)