Festivalul Filmului European 2016 la Castelul Corvinilor

Castelul-Corvinilor-03

Nouă producţii europene de calitate vor fi proiectate, la sfârşitul acestei săptămâni, pe un ecran amplasat în curtea interioară a Castelului Corvinilor şi în aula Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, cu prilejul Festivalului Filmului European 2016, programat în perioada 27-29 mai.

Gala de deschidere va avea loc vineri seara, la Castelul Corvinilor, spectatorii fiind invitaţi să vizioneze, de la ora 21,30, filmul „Dincolo de calea ferată”, o producţie România, Italia, Suedia, semnată de regizorul Cătălin Mitulescu.

„E un film de dragoste, sperăm să aibă şi umor. Este un film construit pe un subiect interesant pentru situaţia de la noi: cu oameni care pleacă să lucreze şi lasă o parte din familie în ţară. Asta pune o anumită tensiune pe relaţiile din familie, din cuplu. Filmul pleacă de la tensiunea din momentul în care te întrebi dacă o relaţie mai stă sau nu în picioare, din cauză că a intervenit distanţa şi că multe lucruri s-au schimbat”, a declarat actorul Radu Romaniuc, care va fi prezent la Castelul Corvinilor cu prilejul galei de deschidere a festivalului.

Radu Romaniuc va fi însoţit de actriţa Oana Tudor, împreună cu care a jucat în filmul lui Cătălin Mitulescu. Cei doi actori vor asista la seara de gală a festivalului şi vor răspunde întrebărilor publicului.

Festivalul Filmului European va mai include două proiecţii la castel: sâmbătă va fi prezentat filmul olandez „Intrusul”, în regia lui Shariff Korver (2014), iar duminică va rula filmul „Banat”, de Adriano Valerio, o coproducţie Italia, Bulgaria, România, Macedonia (2015). Toate spectacolele vor începe la ora 21,30.

Evenimentul cultural se va desfăşura, în paralel, şi în aula Facultăţii de Inginerie din Hunedoara. Sâmbătă, 28 mai, aici vor putea fi vizionate filmele „Schmitke”, de Stepan Altrichter, o coproducţie Cehia — Germania (2014), „Ma ma”, de Julio Medem, coproducţie Spania-Franţa (2015), şi „Comunitatea”, realizat de danezul Thomas Vinterberg (2016).

Duminică, în aula facultăţii vor fi proiectate filmele „1944”, de Elmo Nuganen, coproducţie Estonia — Finlanda (2015), „Mustang”, de Deniz Gamze Erguven, coproducţie Franţa, Germania, Turcia, Qatar (2015), şi „Labirintul minciunilor”, o producţie germană regizată de Giulio Ricciarelli (2014).

Proiecţia filmelor la Facultatea de Inginerie Hunedoara va începe la ora 17,00 şi va continua la orele 19,00 şi 21,00.

Accesul publicului la acest eveniment cultural este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Filmului European se află cea de-a XX-a ediţie şi este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC Bucureşti. Parteneri locali în Hunedoara sunt Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie şi Primăria Hunedoara. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Castelul Corvinilor-Huniazilor)