Festivalul borşului de peşte

festivalul borsului de peste

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea va sărbători Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului borşului de peşte din Crişan, care va avea loc în perioada 2-4 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă, data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervaţiei printr-un ordin al Ministerului Mediului emis în anul 2008 pentru a marca data la care a intrat în vigoare hotărârea Guvernului României prin care Delta şi unităţile geografice vecine au fost declarate rezervaţie a biosferei.

‘Anul acesta, ARBDD va marca aniversarea a 26 de ani de la declararea rezervaţiei biosferei prin acţiuni de conştientizare şi educaţie ecologică în cadrul Festivalului Borşului de peşte de la Crişan, ediţia a IV-a, unde în colaborare cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Filiala Tulcea, se vor organiza (în data de 2 septembrie) concursuri pentru copii cu tematică ecologică şi gastronomie, ateliere de creaţie şi jocuri’, precizează sursa citată.

Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este, potrivit autorităţilor tulcene, cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională, zona având triplu statut internaţional.

Astfel, Delta Dunării a fost desemnată Rezervaţie a Biosferei în anul 1990 de către Programul ‘Man and Biosphere’ (MAB) al UNESCO, în urmă cu 25 de ani Rezervaţia fiind inclusă pe Lista Convenţiei Ramsar privind zonele umede de importanţă internaţională, în special ca habitat pentru păsările acvatice precum şi pe Lista Convenţiei Patrimoniului Mondial UNESCO, ca o recunoaştere a valorii de patrimoniu natural universal a acestui teritoriu.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este de asemenea inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară (SCI) cât şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

‘Toate acestea determină statutul special şi măsurile de protecţie aplicabile pe teritoriul RBDD care sunt întărite şi de prevederi legale în vigoare’, se menţionează în comunicatul ARBDD.

Cu o suprafaţă de 4.455 de kilometri pătraţi, din care 85% se află pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei, Delta Dunării numără circa 11.000 de locuitori şi 30 de tipuri de ecosisteme, numărul mare al speciilor de floră şi faună constituind un punct de atracţie atât pentru turişti, cât şi pentru cercetători. (Text: Agerpres, Foto: ghidul-pescarului.ro)