Festivalul Artelor Timişorene

Piata Libertatii

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Artelor Timişorene (FAT) începe luni, 6 iunie, la Timişoara, propunându-şi, pe de-o parte, promovarea artiştilor locali, iar pe de altă parte, facilitarea accesului publicului larg la diversitatea manifestărilor culturale ale oraşului.

Deschiderea oficială a FAT va avea loc în Piaţa Libertăţii, printr-un concert de promenadă susţinut de Orchestra Timişoara Big Band, Clubul de dans sportiv Magnum Team şi Cvartetul de coarde ‘Ion Vidu’ al Colegiului de Artă ‘Ion Vidu’.

Organizat de Primăria Municipiului Timişoara şi de Casa de Cultură a Municipiului, evenimentul va oferi pe parcursul întregii săptămâni manifestări susţinute de muzicieni de toate genurile, dansatori, actori şi alţi prestatori în teatru şi film, scriitori, pictori, sculptori şi designeri, care vor veni în faţa timişorenilor şi a vizitatorilor pentru a-i încânta cu talentul lor.

‘Cele şapte muze vor reuşi să scoată la lumină valori ale culturii locale nedescoperite încă sau nefructificate la întregul potenţial, dar şi să promoveze imaginea oraşului pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Manifestări ale frumosului vor avea loc atât în aer liber, în tot centrul istoric al Timişoarei, cât şi în alte spaţii neconvenţionale’, a declarat presei primarul în exerciţiu, Nicolae Robu.

În Piaţa Libertăţii vor avea loc, luni seara, mai multe ateliere şi workshopuri interactive de gravură, iar cu ajutorul preselor de litografie, tipar adânc şi al mesei de serigrafie, timişorenii vor putea să îşi imprime singuri imagini ale oraşului.

Vor mai avea loc workshopuri interactive de ceramică pentru iniţierea publicului larg în domeniul ceramicii artistice şi utilitare şi exemplificarea tehnicilor experimentale în modelajul ceramic, un atelier ‘Paint your Bag’, de pictură cu acrilice pe plase din material textil, atelierul ‘Paint your T-shirt’, atelierul ‘Intro Foto’, de introducere în arta fotografiei, dar şi ateliere muzicale interactive pentru copii.

În Piaţa Unirii, vor avea loc două proiecte, ‘Marea pernă’ şi ‘Construcţie palpabilă’, care îşi propun să extindă gradul de cunoaştere şi experimentare a posibilităţilor de manifestare şi înţelegere de către public prin mijloacele picturii/artei, în conformitate cu statutul şi funcţia pe care arta modernă şi le-a câştigat în societatea contemporană.

În Piaţa Sfântul Gheorghe, de la ora 18,30 începe seara de lectură şi improvizaţie cu o trupă independentă de teatru profesionist, care s-a înfiinţat în anul 2014 şi care a debutat cu recitaluri de poezie, iar anul acesta a ieşit la rampă cu spectacolul umanitar ‘Blessed’, despre boala Alzheimer. De la ora 19,30 vor avea loc lecţii de muzică susţinute de Asociaţia Cultural-Educaţională Melopolis. (Text si foto: Agerpres)