Festivalul anual al zăpezii de la Sapporo

Parcul Odori din oraşul japonez Sapporo se transformă, în perioada 6-12 februarie, într-un tărâm de basm al cristalelor de gheaţă, cu ocazia festivalului anual al zăpezii.

Ajuns la cea de-a 68-a ediţie, festivalul atrage în fiecare an milioane de vizitatori. Oamenii vin din toate colţurile planetei să admire cele câteva sute de statui realizate în zăpadă şi sculpturile din gheaţă.

Alături de sculpturile-gigant sunt expuse şi numeroase sculpturi mai mici admirabile ca înfăţişare, realizate cu măiestrie artistică. Pentru ca atmosfera să fie una plăcută în vecinătatea operelor de gheaţă se desfăşoară o serie de concerte.

O frumoasă perspectivă o oferă Turnul TV din Sapporo. Anul trecut, între exponatele reprezentate în gheaţă s-a numărat o replică a ruinelor Catedralei Sf. Paul din Macao (China) pentru care s-au folosit 2.400 de tone de zăpadă, un Shinkansen (tren de mare viteză japonez) şi un teatru shakespearian.

Peste 2.000 de persoane au participat la construirea uriaşelor statui din gheaţă. La realizarea sculpturilor s-au prezentat foarte mulţi voluntari din ţări precum Canada sau Australia.

„Sapporo” a luat naştere în anul 1950, când nişte elevi de la liceul local, jucându-se în Parcul Odori, au realizat şase statui de zăpadă, ce au putut fi admirate de numerosul publicul trecător, potrivit www.snowfes.com.

În 1955, reprezentanţi ai forţelor de apărare militară au construit, din acelaşi material, o imensă sculptură pentru care astăzi festivalul a devenit celebru. În 1959, un număr de 2.500 de persoane au participat la realizarea sculpturilor în zăpadă, iar evenimentul a fost amintit pentru prima dată ca ”festival al zăpezii”.

În 1972, festivalul zăpezii a fost organizat în acelaşi timp cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sapporo, aducând astfel renume internaţional evenimentului. În 1974, a fost organizată o competiţie internaţională de statui din zăpadă în cadrul festivalului zăpezii.

De atunci, numeroase echipe din diverse regiuni ale lumii, printre care Shenyang (China), Alberta (Canada), Munchen (Germania), Sydney (Australia) şi Portland (SUA) au o strânsă legătură cu Sapporo, participând la acest eveniment.

De la an la an, festivalul a început să ia amploare şi să fie renumit, afirmându-se ca cel mai mare eveniment japonez al sezonului rece. (Text: Agerpres, Foto: complexmania.com, Video: youtube.com)