Ferme de mur, cătină şi zmeur

zmeura

Comuna Roşiile din judeţul Vâlcea a devenit unul din principalii producători de cătină şi zmeur din judeţ, mai mulţi localnici alegând să investească în acest domeniu agricol, a declarat marţi, 4 octombrie, primarul Constantin Diaconu.

Astfel, potrivit sursei citate, este vorba de culturi de mur american, zmeur şi cătină, realizate de tineri care au muncit mai mulţi ani în agricultură în statele comunitare.

„Asta este de fapt un rezultat pozitiv al muncii în străinătate. Faptul că românii noştri au înţeles că agricultură performantă se poate face oriunde, dacă există responsabilitate. Cele trei ferme care deja sunt cunoscute pentru producţie, având pieţe de desfacere, i-au convins şi pe alţii să se apuce de treabă. Pentru că statul acasă pe ajutor social nu este o soluţie. Toţi cei care şi-au creat ferme aici în Roşiile sunt tineri care au muncit o perioadă în străinatate. Acum, după ce şi-au văzut fermele pe roate, vor să dezvolte şi fabrici de procesare a fructelor”, a declarat marţi,  primarul Constantin Diaconu.

În afara fermelor de cătină, zmeur şi mur american, a căror suprafaţă agricolă se întinde pe 15 hectare, în Roşiile există şi proiecte de dezvoltare a unor ferme de goji, trufe, aluni sau nuci, proiecte depuse pentru finanţare europeană.

Primăria Roşiile a dezvoltat împreună cu oraşul Berbeşti o asociaţie de dezvoltare intercomunitară (ADI), care pe lângă proiecte de infrastructură are în vedere şi un proiect de înfiinţare a unui centru zonal de colectare legume, fructe şi fructe de pădure. (Text: Agerpres, Foto: plantvillage.org)