Fenomenul Perseidelor

perseide

Spectacolul astronomic al Perseidelor se apropie şi se spune că fenomenul va fi de această dată şi mai impresionant datorită numărului mare de meteori.

Perseidele se vor putea vedea până la 24 august. Cele mai bune nopţi pentru a le observa vor fi cele din 11, 12 şi 13 august, relatează CNN şi ABC.

În fiecare lună august, cerul străluceşte datorită Perseidelor. Bolta cerească se umple de dâre strălucitoare şi efemere care se formează când mici particule de praf provenite de la cometa Swift-Tuttle intră în contact cu atmosfera. Aceste particule măsoară de obicei mai puţin de un milimetru şi călătoresc cu viteze enorme, de aproape 214.000 kilometri pe oră, potrivit NASA.

Ca în fiecare an, astronomii fac calcule complexe în încercarea de a afla intensitatea fenomenului. Problema este că fiecare corp care formează Sistemul Solar poate avea influenţă asupra acestui fenomen, fapt pentru care este foarte greu să se ajungă la o concluzie exactă. Cu toate acestea, potrivit NASA, Perseidele din 2016 vor fi cele mai abundente din 2009 încoace.

„Anul acesta, vor putea depăşi 150 sau chiar vor putea ajunge la 200 meteori pe oră„, a spus Bill Cooke, expert în meteoriţi.

Potrivit opiniei lui Miquel Serra-Ricart, numărul de meteori va fi în jur de 100 sau 150 pe oră, astfel că fiecare observator va putea vedea în medie un meteor la interval de două minute.

CNN aminteşte, pentru comparaţie, că ploaia de meteori Aquaride Eta din luna mai a avut o medie de 10 meteori pe oră.

Perseidele se văd mai bine când cerul nu este luminat, ca în parcurile naţionale sau în zonele rurale. Pentru cei care nu pot scăpa de poluarea luminoasă, NASA oferă un streaming al evenimentului.

Pentru a le vedea, se recomandă în primul rând răbdare, pentru că, potrivit CNN, ochii au nevoie de 45 de minute pentru a se obişnui cu întunericul.

„Pentru a vedea Perseidele este destul să privim spre zenit, chiar deasupra capului nostru, şi să aşteptăm”, a explicat, pentru ABC, astrofízicianul Miquel Serra-Ricart, de la Institutul de Astrofizică din Canare (Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC). „Le vom putea vedea în orice punct al boltei cereşti, este doar o chestiune de răbdare”, a subliniat acesta.

Numele Perseidelor provine de la constelaţia Perseu, pentru că de acolo par să apară când se priveşte cerul.

Referitor la următoarele ploi de meteori, cotidianul spaniol menţionează că în octombrie vor veni Orionidele, în noiembrie, Leonidele, iar în decembrie, Geminidele, dar observarea acestora din urmă va fi îngreunată de Luna plină. (Text: Agerpres, Foto: astronomy.com)