Femeile din Cuciulata încondeiază ouă de 40 de ani

incondeiere-oua-01

Muzeul de Etnografie Braşov a prezentat lun, 25 aprilie, o demonstraţie de încondeiat ouă susţinută de mai multe femei din satul Cuciulata, comuna Hoghiz, alături de copiii şi nepoţii lor.

Pentru încondeiatul ouălor se foloseşte un instrument special numit condei şi ceară de albine încălzită, iar ouăle trebuie să fie şi ele călduţe în momentul în care începe procedura.

„Ceara de albine folosită este cea din care se face fagurele, care nu trebuie să fie fierbinte. Ouăle trebuie să fie călduţe în momentul în care începem să facem modelul la care ne-am gândit. Înmuiem condeiul în ceară şi începem să trasăm liniile principale pe ou, cărora noi le spunem „urzeală”, după ce ne-am stabilit foarte bine modelul pe care dorim să-l facem. Avem modele numeroase, precum frunza de stejar, cuibul rândunicii, broasca, narcisă sau coprină, denumirea locală, coarnele cerbului, cărarea rătăcită, cârja, fierul de plug, căpăstrul, grebluţa.

Nu toate gospodinele din Cuciulata încondeiază ouă de Paşti pentru că îţi trebuie timp, multă răbdare şi ştim foarte bine că, în zilele premergătoare acestei mari sărbători, femeile au foarte multă treabă. Când ne apucăm de încondeiat atunci facem peste 100 de ouă în gospodărie pentru a da şi rudelor, copiilor care vin în ziua de Paşti la fiecare familie. Culoarea ouălor este cea roşie, sângele lui Isus”, a precizat Ileana Roşală, una dintre femeile prezente la Muzeul de Etnografie.

incondeiere-oua-02

La rândul ei, Mariana Stroe, în vârstă de 48 de ani, a spus că încondeiază ouă de la vârsta de 15 ani.

‘Eu am învăţat de la mama, mama de la bunica şi tot aşa din generaţie în generaţie. Eu încristez ouă de la vârsta de 15 ani şi acum am 48 de ani. Este o mare plăcere pentru mine. Sunt tare bucuroasă că şi nepotul meu care este aici cu mine, cu vârsta de zece ani, a învăţat acest meşteşug. Sper să-l ducă mai departe. Eu încondeiez peste 100 de ouă din care mai dau la rude, la prieteni, bineînţeles fără bani”, a spus Mariana Stroie.

incondeiere-oua-03

„În urma cercetărilor în teren pe care echipa Muzeului de Etnografie Braşov le-a desfăşurat în satul Cuciulata de lângă Rupea am descoperit aceste femei extraordinare, păstrătoare de tradiţii, adevărate tezaure umane vii care duc mai departe acest meşteşug al încondeierii ouălor. Ne-am gândit că este oportun ca în această perioadă şi copiii care participă frecvent la diverse ateliere pe care le organizăm la muzeu să înveţe să încondeieze ouă. Satul Cuciulata păstrează foarte multe tradiţii, iar de Paşti Plugarul este una dintre ele”, a declarat Roxana Cornea, muzeograf la Muzeul de Etnografie Braşov.

Cu ocazia sărbătorilor de Paşti, Muzeul de Etnografie găzduieşte până pe 10 mai un târg de Paşti, de unde pot fi achiziţionate ouă încondeiate de meşteri populari, ii, costume populare pentru copii, produse din ceramică. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Muzeul de Etnografie Brasov)