Femeile care lucrează în ture de noapte şi ridică greutăţi îşi pun în pericol fertilitatea

Femeile care îşi doresc să îşi sporească şansele de a rămâne gravide ar trebui să nu se angajeze la locuri de muncă ce presupun ture de noapte deoarece acest lucru le-ar putea diminua fertilitatea, informează The Telegraph şi CNN citând un studiu realizat recent în Statele Unite.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Harvard a efectuat o cercetare pe 500 de femei aflate în căutarea unui tratament de creştere a fertilităţii la Spitalul de Medicină Generală din Massachusetts şi au descoperit că cele care desfăşurau activităţi profesionale în ture de noapte sau cele care aveau îndatoriri ce presupuneau ridicarea de greutăţi erau mai puţin fertile.

Concluziile se bazează pe numărul de ovule produse de femei în timpul tratamentelor de fertilizare in vitro (FIV). Femeile care lucrau în ture de noapte produceau, în medie, cu 28% mai puţine ovule pe sesiune în comparaţie cu cele care aveau un program normal, de zi.

De asemenea, cele care ridicau greutăţi aveau un număr total de ovule cu 8,8% mai mic, dar şi cu 14,1% mai puţine ovule mature în comparaţie cu cele care desfăşurau activităţi mai puţin istovitoare fizic.

„Studiul nostru arată că femeile care au în vedere să rămână gravide ar trebui să fie atente la impactul potenţial negativ pe care îl pot avea turele de noapte şi ridicatul greutăţilor asupra sănătăţii lor reproductive”, notează autoarea principală a cercetării, dr. Lidia Mínguez-Alarcón.

Oamenii de ştiinţă cred că munca în ture de noapte perturbă ritmul circadian şi împiedică dezvoltarea şi maturizarea ovulelor, după cum a precizat pentru CNN Audrey Gaskins, epidemiolog în cadrul universităţii amintite.

Efectele negative au fost mai pronunţate în cazul persoanelor supraponderale, obeze şi al celor trecute de 37 de ani.

Cercetarea a fost publicată luni în jurnalul ştiinţific „Occupational and Environmental Medicine”.(Text: Agerpres, Foto: optibacprobiotics.co.uk)